strand-gambia

Bezienswaardigheden van Gambia – DEEL 2

In het eerste deel van mijn reportage van de bezienswaardigheden van Gambia, alweer even geleden, stonden de twee wat grotere plaatsen van het land centraal. Maar mocht je de drukke bedoeningen in de stad liever even willen vermijden, geen probleem. Het kleine Afrikaanse land heeft nog veel meer te bieden.

 

BIJILO FOREST PARK

Vlakbij Kololi, hét toeristische centrum van Gambia, vind je Bijilo Forest Park, ook wel bekend als ‘Monkey Town‘. De bijnaam zegt het al, op de plek vind je apen. Heel. Veel. Apen. Als je mazzel hebt. Onze gids vertelde dat je hier af en toe letterlijk de beesten van je af moet slaan, maar toen ik er was viel dat reuze mee. Misschien hadden de apen hun dag niet of misschien had ik die niet, who knows. Ongeacht het aantal dieren dat je ziet, het park is wél leuk! Je komt namelijk altijd wel iets tegen. Of het nu het woud is waar de apen in verblijven en waar je dwars doorheen loopt, of de groepjes apen die je wél tegenkomt. De paar monkeys die wij tegenkwamen waren onwijs brutaal en wilden gevoerd worden (neem dus pinda’s mee); ze eten zo uit je hand en gaan zo op je schouders zitten. Cute, maar wel opletten!

Bijilo Forest Park

Bijilo Forest Park

Bijilo Forest Park

Bijilo Forest Park

ROOTS TOUR

In principe raad ik het mensen altijd af om een georganiseerde tour te doen. A) het kost bakken met geld, b) je bent nooit alleen en c) het is onwijs toeristisch. Zeker in een land als Gambia is het veel goedkoper en specialer om een eigen gids te regelen! Maar ik moet eerlijk toegeven, ik heb stiekem toch wel een tour gedaan, en wel hierom: de zogenoemde Roots tour neemt je namelijk mee terug in de tijd naar de slavernijperiode en is niet op individuele basis te doen (behalve als je alleen het eerste gedeelte doet). Je gaat per boot over de Gambia River naar Juffereh, een klein maar erg beroemd dorpje. In de jaren 70 schreef Alex Haley het boek ‘Roots’, deels waargebeurd, deels fictie. Slaaf Kunta Kinte (1755-1822) staat hierin centraal en heeft echt bestaan. Dankzij verhalen van zijn kleinzoon heeft Haley het boek kunnen schrijven. Zijn familie, inmiddels de zevende generatie, geeft het verhaal nog steeds door. Als toerist krijg je een tour door het dorp, ontmoet je de dorpsoudste (een vrouw!) en breng je een bezoek aan de nakomelingen van Kunta Kinte. Als toerist kun je een gekopieerd certificaat krijgen dat je er écht bent geweest, en dat alles voor de prijs van maar liefst 100 dalassi (= €2,50). Vervolgens vaar je door naar James Island, het eiland waar de slaven werden opgesloten, moesten werken en weer doorverkocht werden.

Roots Tour
Aankomst in Juffereh met een herinneringsmonument aan de slavernij.
Roots Tour
Nakomelingen van de slaaf Kunta Kinte.
Roots Tour
De hoofdweg van Juffereh.
Roots Tour
James Island, tegenwoordig ook wel bekend als Kunta Kinte Island. Vroeger was het een stuk groter, door hoger liggend water is een groot deel onder water komen te staan. Hier werkten de slaven en wachtten ze tot ze doorverkocht werden.

Roots Tour

Roots Tour
Waar nu de twee rotsblokken liggen, stond vroeger een hoge, afgesloten poort. Als je als slaaf daar doorheen ging, wist je dat je nooit meer terug zou keren. Of je ging met de boot mee, of – als er geen plek meer was – je moest wachtten tot de volgende boot.
Roots Tour
Met een beetje geluk kom je onderweg met de boot dolfijnen tegen!

 

TANJI

Tanji is een van de bekendste vissersdorpen aan de kust. Als je het echte Gambiaanse leven eens wilt opsnuiven (letterlijk!) zorg dan dat je aan het eind van de middag naar het strand loopt. Rond een uur of 16.00 vind je het hele dorp langs de zee; de vissers komen dan net terug van hun visavonturen, de overige mannen helpen de buit binnen te halen en de vrouwen maken de vis schoon. Een kleurrijk tafereel, waarbij je ongetwijfeld de vraag krijgt of je niet wat wilt kopen. Bereid je voor op een zware vislucht, maar tegelijkertijd een spektakel die je zeker wilt aanschouwen.

Tanji Gambia
Tanji, omstreeks 16.00 uur. Druk!

Tanji Gambia

Tanji Gambia

Tanji Gambia
Vissen worden hier zo’n zes dagen gerookt. Stel je duizenden vissen voor die elke dag met de hand twee keer omgekeerd worden. Op deze manier is de vis ongeveer een half jaar te bewaren.
Tanji Gambia
Veilig ijs in Gambia is waterijs! Lokale vrouwen verkopen deze zakjes voor een paar cent per stuk, heel zoet, maar oh zo lekker!

 

‘THE STRIP’, KOLOLI

Als er een plek is in Gambia dat toeristen ademt, dan is het Kololi wel. Het middelpunt van dit dorp is ‘The Strip’, de hoofdstraat waar bijna alle restaurants aan gevestigd zijn, waar je supermarkten kunt vinden, waar je geld kunt wisselen en waaromheen de vele hotels zijn gevestigd. Het is absoluut niet de plek waar je heen wilt als je voor het authentieke Gambia komt, maar het is wel een must see op zich. Je zult hier je ogen uitkijken; je wordt constant benaderd door mannen én vrouwen, en je zult vele jonge Gambiaanse mannen zien met westerse vrouwen van middelbare leeftijd en vice versa. Hier vind je het westerse Afrika, voor zover dat mogelijk is; alles is gericht op de westerse toerist. Je kunt hier zelfs heerlijk Thais eten!

Kololi

Kololi

Kololi

PONT

Wil je echt de Gambiaanse cultuur opsnuiven, dan mag je een vaart toch op de pont absoluut niet overslaan. Voor een paar euro brengt de boot je van Banjul naar de overkant van de rivier, naar Barra. Voor die bestemming hoef je het niet te doen (dit dorp is niet heel veilig en heeft weinig bezienswaardigheden), maar als je besluit een dagje naar Senegal te gaan, dan kan je er bijna niet omheen. Je zult je ogen uitkijken: de pontjes stammen uit de vorige eeuw (denk jaren 70) en de verhalen gaan dat ze vroeger zijn gebruikt om mensen van Den Helder naar Texel te brengen. Letterlijk honderden mensen, dieren en auto’s gaan mee; veel mensen nemen dagelijks de pont om naar hun werk te komen. Het maakt niet uit waar je plaatsneemt of hoe, als het past dan past het. Officieel duurt de tocht iets meer dan een uur, maar het blijft Gambia. Op onze terugweg deden we er ruim drie uur over, omdat het eb was en twee van de drie motoren waren uitgevallen. Zorg dus voor een zitplek!

Pont Gambia

Pont Gambia

OOST-GAMBIA

Helaas heb ik dit zelf niet kunnen zien, maar als ik de verhalen mag geloven vind je hier het mooiste gedeelte van het land. Hier vind je nog authentieke Afrikaanse dorpjes, prachtige natuurgebieden en het Afrika zoals je het je vroeger voorstelde. Deze bezienswaardigheden van Gambia staan op de to do list voor mijn volgende bezoek!

Chantal

3 gedachten over “Bezienswaardigheden van Gambia – DEEL 2

 1. Ha chantal, Leuk te lezen dat je het zo goed naar je zin
  hebt gehad in GAMBIA. De meeste mensen denken alleen zon en strand
  maar het binnenland is eigenlijk veel leuker om op 6 uurtjes
  vliegen heb je echte West Afrikaanse beleving plus
  supervriendelijke bevolking. Gambia staat in januari 2014 ook op de
  Vakantiebeurs met een Afrikaanse vlechtkoningin? Kom je daar even
  langs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *