I love Berlin. Maar echt. Ik ben er nu vier keer geweest en ik kan niet wachten tot ik weer die kant op ga. ‘Gelukkig’ (want eigenlijk is het helemaal niet leuk) is een van mijn beste vriendinnetjes er onlangs naartoe verhuisd. Des te meer reden om veel vaker richting de Duitse hoofdstad af te reizen! Want man, Berlijn biedt echt zoveel leuks dat je nooit uitgekeken bent. Tien dingen die ik al wel heb gedaan en onwijs mis.

1. SYLVESTER VIEREN

Als je ergens geweldig Oud & Nieuw kan vieren, dan is het wel in Berlijn. Het Duitse Sylvester is serieus fantastisch. Bij de Brandenburger Tor staan elke keer zo’n miljoen mensen gezellig te wezen met elkaar. Een hoop optredens, een hoop kraampjes waar je eten en drinken kunt halen en een heel bijzonder moment wanneer er wordt afgeteld naar het nieuwe jaar. Oh, en daarna ga je naar een leuk feestje, opties genoeg!

2. DE GESCHIEDENIS

Ok, laat ik voorop stellen dat (een deel van) de Duitse geschiedenis heel vreselijk is. Maar op de een of andere manier fascineert de Tweede Wereldoorlog mij enorm. Ik verslind elk boek dat erover geschreven is en waar kun je er beter meer over te weten komen dan in Berlijn? Het Joods Monument heeft ontzettend veel indruk op me gemaakt en blijf kippenvel krijgen als ik langs de Berlijnse Muur fiets.

3. DE LEUKE WIJKEN

Als je voor het eerst naar Berlijn gaat, dan is kans groot dat je voornamelijk bij de Kürfurstendamm in de buurt blijft en de bekende highlights bezoekt. Deed ik ook, en zo hoort het! Maar nu ik er wat vaker ben geweest wil ik vooral nieuwe wijken ontdekken. Zo blijft Kreuzberg (nog steeds toeristisch, I know) echt ontzettend tof, maar vind ik het contrast in Friedrichshain misschien nog wel leuker.

4. SHOPPEN

Over leuke wijken gesproken; in heel veel delen van Berlijn kun je onwijs goed shoppen. Favoriet tot nu toe zijn de boetiekjes rond Hackischer Höfe!

5. STRAND EN ZWEMBAD

Als je met goed weer naar Berlijn gaat, dan moet je hierheen: Haubentacher! Je vindt deze hotspot midden in Friedrichshain vind. Strand, zwembad, loungestoelen en chille muziek. Meer heb je niet nodig. Serieus de leukste plek waar ik in tijden ben geweest.

6. FIETSEN

Geen stad die leuker is om doorheen te fietsen dan Berlijn. Geef mij een fahrrad en ik kan een hele dag rondrijden zonder specifiek doel. Gewoon fietsen, gewoon de stad verkennen en in me opnemen. Daarnaast zijn er een hele hoop fietspaden hier, waardoor je het gevoel hebt dat het er een stuk veiliger is dan ons eigen Amsterdam.

7. HET ETEN

Of je nou zin hebt in curryworst of meer in bent voor een écht culinaire avond, Berlijn biedt het. Ik houd best wel van een stuk vlees op z’n tijd, en ik had dan ook nooit gedacht dat ik een volledige driegangenmaaltijd naar binnen zou werken dat puur vegetarisch was. Maar in Berlijn deed ik het, en nog steeds zijn die gerechten – die ik at in Cookies Cream – de lekkerste die ooit heb gehad. Ever.

8. DE VRIJHEID

Herken je dat? Dat je in Nederland altijd maar het gevoel hebt dat je altijd maar iets moet? In Berlijn heb ik dat niet. De Berliners lijken meer in het moment te leven, minder gehaast en minder gestrest. Misschien zie ik dat verkeerd en is het heel anders als je er langere tijd zit, maar tot nu voelde ik me hier als toerist ontzettend vrij.

9. DE CREATIVITEIT

Het maakt niet uit waar je bent in Berlijn, je voelt de creativiteit. Je ziet het ook vaak: de stad is versierd met mooie graffitikunstwerken, de musea zijn bijna ontelbaar en de architectuur is prachtig. En dat inspireert enorm! Ga je een weekend naar Berlijn, dan keer je gegarandeerd terug met een hele hoop nieuwe ingevingen voor je leventje thuis.

10. HET UITGAAN

Want dan kan hier beter dan in welke stad dan ook. No other words needed.

Wat vind jij zo leuk aan Berlijn (of juist helemaal niet)?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒