Het was september 2012 toen ik hier voet aan de grond zette. Ik weet nog dat het bloedheet was, en dat ik niet kon wachten tot ik een duik in een zwembad kon nemen. Het was de bedoeling om een week lang helemaal niets te doen, maar met al die prachtplekken in de buurt kon ik het niet over m’n hart verkrijgen om de hele tijd op m’n luie gat te gaan zitten. Dus deed ik dat ook niet. Gelukkig maar, want daardoor heeft Jordanië mijn hart gestolen. Wat een prachtland!

Vanzelfsprekend mis ik het dus ook (maar dat probleem heb ik met vrijwel elke plek waar ik naartoe ben geweest). Deze tien dingen zou ik heel graag nog eens willen doen of zien:

1. PRACHTIG PETRA

Al jaren stond Petra op mijn wishlist te pronken. Ik had er al veel over gehoord en gezien, maar nooit met eigen oren en ogen. Stiekem was ik een beetje bang dat het tegen zou vallen. Bang dat al die schoonheid toch niet zo mooi en indrukwekkend zou zijn als ik had gehoopt. Het tegendeel bleek waar te zijn. Petra was overweldigender, mooier (en heter) dan ik had kunnen indenken. De wandeling naar dé plek toe, tussen de hoge rotsen door, tot je langzaam maar zeker steeds meer van het gigantische bouwwerk zou zien. Ik had er uren naar kunnen kijken en zou nog niet klaar zijn. Maar er was nog zoveel meer te zien. Wat een plek.

10 dingen die ik mis aan Jordanië

10 dingen die ik mis aan Jordanië

10 dingen die ik mis aan Jordanië

10 dingen die ik mis aan Jordanië

2. ZONSONDERGANG IN WADI RUM

Pure magie.

10 dingen die ik mis aan Jordanië

10 dingen die ik mis aan Jordanië

3. JEEPTOCHT DOOR WADI RUM

Want deze woestijn wil je liever niet per voet ontdekken: het is simpelweg te groot. Scheur per jeep door het zand en sta af en toe stil omdat de koelvloeistof hoognodig bijgevuld moet worden. Het is de ideale manier om de Wadi Rum in korte tijd te ontdekken en het is heerlijk om die wind door je haren te voelen. En nog fijner is het dat je niet hoeft te lopen (het blijft vakantie hè?).

10 dingen die ik mis aan Jordanië

10 dingen die ik mis aan Jordanië

10 dingen die ik mis aan Jordanië

10 dingen die ik mis aan Jordanië

4. KAMELEN KNUFFELEN

Want dat kan in Nederland niet zo makkelijk, en daar wel.

10 dingen die ik mis aan Jordanië

10 dingen die ik mis aan Jordanië

10 dingen die ik mis aan Jordanië

5. AQABA

Ik heb Alladin niet gespot, maar ook zonder hem en z’n aapje is Aqaba een aanrader. Het is geen stad zoals Amman dat is; het is er stukken kleiner en rustiger. Het voelt als een groot dorp aan, maar is eigenlijk een populaire badplaats voor mensen uit de hoofdstad of Saudi Arabië. Aanrader is om door het oude gedeelte van de stad te lopen en door de straatjes te struinen!

10 dingen die ik mis aan Jordanië

10 dingen die ik mis aan Jordanië

6. ETEN BIJ DE BEDOEÏENEN

Omdat je dan toch enigszins het idee hebt bij de locals thuis te zijn. Ook al weet je stiekem best dat de bedoeïenen in veel gevallen toeristen gewend zijn en dus ook voor een douche en toilet hebben gezorgd. Het eten blijft heerlijk en proeft nog steeds traditioneel. En voor mij was het een uitdaging: ik ben linkshandig, maar met die hand eten wordt in veel landen nou niet echt bepaald gewaardeerd. Blijft altijd lachen voor mijn gezelschap om te zien hoe ik aan het prutsen ben als ik met rechts eet. Top.

7. DE VRIENDELIJKE MENSEN

Waar je op veel bestemmingen de verkopers praktisch van je af moet slaan, hoeft dat hier totaal niet. Je wordt niet lastig gevallen; men vraagt hooguit een keer iets aan je. De mensen hier ontzettend vriendelijk en gastvrij; kunnen veel Nederlanders nog een hoop van leren! Het enige waar je op moet letten is dat je je niet te bloot kleedt met het hete weer, dat is hier niet helemaal cultureel verantwoord.

10 dingen die ik mis aan Jordanië

10 dingen die ik mis aan Jordanië

8. DE RUST

Vergeleken met haar buurlanden biedt Jordanië een oase van rust. Hier is geen politieke spanning en geen oorlog. Het is zo ongeveer het enige land in het Midden-Oosten waar je nog veilig naartoe kunt reizen als toerist. Gezien de hartverscheurende situatie in Syrië zou ik wel het noorden van Jordanië voorlopig iets minder aanraden.

9. FIJNE HOTELS

Ik kom dan wel uit het Gooi, een luxepaardje wil ik mezelf zeker niet noemen. Ik drink niet dagelijks een fles champagne leeg en heb ook geen dure Audi. Ik heb überhaupt geen eigen bolide meer voor de deur staan (iets met botsingen en slechte autoaankopen). Maar feit is wel dat ik graag waar voor m’n geld wil hebben, zeker wat betreft een accommodatie. Gelukkig hoef je daar niet lang voor te zoeken in Jordanië, zeker niet in en om Aqaba. Ik sliep in een vijfsterrenhotel, maar betaalde een schijntje voor mijn verblijf en ontbijt. Ik genoot van de zwembaden, het strand en het lekkere eten. En het was geweldig om al die vrouwen in boerkini te zien zwemmen, al voelde ik me op dat moment wel vrij naakt met alleen een bikini aan…

10 dingen die ik mis aan Jordanië

10. DE PLEKKEN DIE IK NIET HEB GEZIEN

Want er was nog zoveel meer te doen en te zien. Door tijdgebrek heb ik de Dode Zee nog nooit aanschouwd, laat staan erin gelegen. Ik heb nog geen voet in Amman gezet en haar drukte niet gevoeld. Het oude Jerash en alle andere oude overblijfselen in het land. En ook ben ik er niet aan toegekomen om bij de bedoeïenen te slapen. In hun tenten. Met al hun kamelen.

Een ding is zeker: ik moet terug.

Is Jordanië een bestemming waar jij heen zou willen?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒