Ik hou van reizen. Echt. Maar helaas beland je bijna nooit in heaven en zijn er altijd dingen waar je tegenaan loopt. Dingen die er net even voor zorgen dat je denkt: ‘oh nee’. Dingen waarvan je denkt: als ik thuis was gebleven had ik hier geen last van gehad… Ik zette mijn 10 grootste ergernissen op een rij!

1. IN- EN UITPAKKEN

Ik stel het inpakken van mijn tas of koffer het liefst zo lang mogelijk uit. Ik heb er echt een hekel aan om te kiezen welke kleding ik meeneem, welke schoenen ik thuislaat en welke toiletspullen ik dit keer eens zal inpakken. Het liefst zou ik mijn hele kast meenemen, al is het alleen maar omdat ik dan niet eerst alles eruit hoef te halen en later weer op moet hangen. Call me lazy, ‘cause I am.

2. JETLAGS

Als er meer dan vier uur tijdsverschil is met Nederland kan ik dagenlang last hebben van een jetlag. Op de een of andere manier krijg ik het niet voor elkaar om ook maar een minuut te slapen in een vliegtuig, waardoor ik altijd land met kleine oogjes die heel graag dicht willen. En laat dat bijna altijd ’s ochtends vroeg zijn. Zo zonde van je tijd! Als er ooit iets uitgevonden wordt om dit te voorkomen, dan sta ik vooraan de rij om het aan te schaffen.

3. VERTRAGINGEN

Nog meer zonde van je tijd: vertragingen. Zeker wanneer je op kleine vliegvelden moet wachten, verveel ik me al snel te pletter. Na 10 minuten heb je alle drie de winkels wel gezien, geen enkele stoel zit lekker en er is nergens iets degelijks te eten verkrijgbaar. Wat me ook erg stoort is dat veel (budget)vliegtuigmaatschappijen in zulke gevallen erg slecht zijn met hun communicatie naar de klant toe.

4. RECHTS ETEN

Ik ben linkshandig. Dat is in Nederland niet zo’n probleem, maar wanneer je naar het buitenland gaat wordt dat vaak toch niet zo gewaardeerd. De linkerhand wordt daar als onrein gezien, je gebruikt die hand op het toilet om te zorgen dat het down under weer schoon wordt. Eten met je linkerhand is not done en ik vind het wel zo netjes om je een beetje aan de desbetreffende cultuur aan te passen als je er bent. Je begrijpt, ik eet als een looney als ik op reis ben.

5. GAT IN DE GROND

Luxeprobleem! Bij het zien van een Frans toilet krijg ik spontaan een kleine hartverzakking. Ik krijg het niet voor elkaar om normaal boven zo’n gat te hurken en normaal m’n behoefte te doen. Je zou denken dat ik na een maand in Marokko, waar ons toilet elk vrij plekje in de buitenlucht was, toch wel wat gewend zou zijn. Helaas is niets minder waar.

6. GEEN STROMEND WATER

Nog zo iets. In combinatie met bovenstaand voorbeeld is het heel naar als je geen stromend water in de buurt hebt om je handen fatsoenlijk te wassen. Dat je je schoon moet maken met een fles water. Dat normaal douchen niet kan. Natuurlijk heeft het wat om in de middle of nowhere te zitten zonder enige luxe, ik zou het niet willen missen, maar man, wat ben ik altijd blij als ik m’n eigen vertrouwde badkamer weer gedag kan zeggen.

7. DRAMMENDE VERKOPERS

Als ik iets vervelend vind, zijn het drammende verkopers. Mannen en vrouwen die je koste wat het kost iets willen aansmeren. Mensen die het woord ‘nee’ niet in hun woordenboek hebben staan of gewoon Oost-Indisch doof lijken te zijn. Laat me gewoon rondkijken in je winkel, als ik iets moois zie dan kom ik vanzelf wel naar je toe om de prijs te vragen.

8. OPGELICHT WORDEN

Ik ben nooit zo’n ster in afdingen geweest. Wanneer je weet dat het normaal is om ergens wat van de prijs af te praten, dan kan je er bij voorbaat al van uit gaan dat je wordt opgelicht waar je bij staat. Geef mij wat dat betreft maar gewoon Nederland, waar alles netjes geprijsd is.

9. ENGE BEESTEN

Ik ben een pussy. Ik spring op m’n stoel als ik een kakkerlak zie lopen, ren het liefst zo hard mogelijk weg als ik stekende insecten zie en ik wordĀ  bang als ik alleen al denk aan slangen.

10. TE WEINIG TIJD

Het grote nadeel van reizen en een gelimiteerd aantal vakantiedagen: je weet dat je nooit alles zult zien wat je wilt zien. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk op een dag te proppen, maar eigenlijk gaat dat ten koste van de ervaring zelf. Het is ook nooit goed.

Waar kun jij je aan ergeren als je op reis bent?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’