Een van mijn meest bijzondere reiservaringen is mijn verblijf bij een Balinese familie. Geweldig om mezelf even helemaal onder te dompelen in de lokale cultuur, bij mensen thuis te slapen en verhalen te horen van de locals zelf. Do, eat en sleep as the locals do. Ik kan dan ook niet wachten om dat heel snel nog eens te doen! Lastig te regelen is dit tegenwoordig gelukkig niet meer, zeker niet met deze zes Nederlandse initiatieven.

1. I LIKE LOCAL

Op de website van I Like Local vind je honderden uiteenlopende activiteiten in tien Aziatische landen, variërend van een dag tot aan meerdere weken. Alles wordt aangeboden door de “locals” zelf, onderverdeeld in de categorieën Homestay, Farmstay, Art & Culture, Trek & Tour, Food Experience en Volunteering.

www.i-likelocal.com

2. WITH LOCALS

Withlocals is een soort marktplaats waar lokale mensen hun specialiteiten kunnen aanbieden aan reizigers. Het doel is om mensen en culturen te verbinden door eten en unieke ervaringen. Het aanbod is onderverdeeld in drie categorieën: Eat, Tours en Activities. Vooralsnog bieden ze het alleen aan in Azië, maar Withlocals gaat binnenkort ook richting Europa! Spanje en Nederland staan als eerste op de planning. Iets voor jou om zelf je lokale specialiteiten aan te bieden?

www.withlocals.com

3. DOOZZE

Doozze richt zich op het verbinden van reizigers met unieke homestays en community stays in Azië, Afrika en Latijns Amerika. Het gaat niet zozeer om het verblijf zelf, maar om het delen van complete leefstijlen. Je bent dus echt onderdeel van de community tijdens je trip. Momenteel biedt Doozze ruim 50 homestays aan in Thailand, Vietnam en Guatemala.

Update: helaas bestaat Doozze niet meer

4. SLEEPING WITH THE LOCALS

UPDATE 11-07-2018: dit concept bestaat helaas niet meer.

Bij Sleeping with the Locals slaap je niet bij mensen thuis, maar kun je wel een hotel regelen dat gerund wordt door lokale eigenaren in ontwikkelingslanden. Op dit moment biedt ‘Sleeping with the Locals’ hotels aan in Brazilië, Gambia, Guatemala, India, Indonesië, Panama, Rwanda, Servië, Sri Lanka, Tanzania, Thailand, Uganda en Zuid-Afrika. Denk hierbij aan overnachtingen in een hangmat in de jungle tot aan slapen in een luxueus resort op het strand met privé butler.

5. BETTER PLACES

Better Places biedt complete lokale vakanties aan. Dit online platform verbindt reizigers met lokale reisprofessionals over de hele wereld. Je kunt je reis volledig op maat laten ‘bouwen’ door iemand die daadwerkelijk in het land zelf woont. Van A tot Z. Het doel: een onvergetelijk ervaring voor de reiziger bieden en voor de mensen ter plaatse een inkomen regelen. En om te zorgen dat de omgeving van de locals niet verandert in een massatoeristische plek. Je weet dus dat je altijd op écht lokale plekken terecht komt.

www.betterplaces.nl

6. TRAVELMOODZ

TravelMoodz biedt net als Better Places complete reizen aan. Ze werken samen met lokale reisprofessionals die jou als reiziger naar de highlights kunnen brengen, maar juist ook naar de échte lokale plekken. Liever niet je hele vakantie vooraf plannen? Je kunt ook regelen dat ze je gewoon een dag op sleeptouw meenemen!

www.travelmoodz.com

Zou jij gebruik willen maken van dit soort initiatieven?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒