Mijn favoriete buitenlandse gerechten

Ik houd van eten. Vooral op reis. Voer mij de lokale lekkernijen en je hebt geen kind meer aan me. Ik vind het prachtig om te zien dat elk land zijn eigen keuken heeft en daar vaak ook onwijs trots op is. Het is een stukje cultuur wat je niet alleen ziet, maar ook daadwerkelijk proeft. De afgelopen jaren heb ik nogal wat aparte dingen gegeten. Een beetje vreemd (voor ons Nederlanders), maar wel lekker. Heel lekker zelfs! Mijn vijf favoriete buitenlandse gerechten:

(In willekeurige volgorde)

1. WALVIS – NOORWEGEN

Precies een week geleden kreeg ik voor het eerst in mijn leven walvis voorgeschoteld. Gewoon tijdens het diner in een Noors hotel. Favoriet is niet helemaal het goede woord in dit geval: het voelde zelfs een beetje dubbel om dit te eten vanwege de vele controverse omtrent deze dieren. Ik at de carpaccio toch, het is immers deel van de Noorse cultuur. En heel eerlijk? Het was echt heerlijk!

2. PASTECHI – CURAƇAO

Zoals inmiddels waarschijnlijk wel bekend heb ik een klein poosje op CuraƧao gewoond. Als ik even snel iets tussendoor wilde reed ik altijd even snel naar een ‘snek’ om de zoveelste Pastechi te halen. Het is een pasteitje, gevuld met kaas, gehakt, kip of vis. Yum!

Zelf maken?

3. STOOFPOT – IERLAND

Ik ben absoluut geen bierliefhebber. Ok, een Radler of RosĆ©biertje gaan er prima in, maar als ik vriendlief mag geloven is dat geen echt bier. In Ierland drinken ze bijna niet anders, en mengen ze het het liefst ook nog door hun eten. Nou, zoals zij dat in hun stewĀ stoppen is het meer dan prima te pruimen. Wat is dit gerecht lekker! Maar ik drink er uiteraard wel gewoon een wijntje naast…

Zelf maken?

4. MI GORENG – INDONESIƋ

Tijdens mijn reis door Indonesiƫ at ik het bijna dagelijks: Mi Goreng. Ik heb ze in vele soorten en maten gehad, maar het lekkerst is het toch als je het gewoon bij iemand thuis eet. Dat deed ik bij de familie van Wayan; wat kon zijn vrouw een partij goed koken! Daarna kon echt niets meer tippen aan wat zij op tafel zette.

5. RENDIER – FINLAND

Rendier is hƩt vleesgerecht van Fins Lapland, mede dankzij het overschot aan deze dieren dat ze kennen. De Lappen eten het op zoveel manieren dat ik serieus de tel ben kwijt geraakt. Carpaccio, tartaar, worst, stoofpot. Het was allemaal even goed te pruimen!

rendier-lapland

Wat is jouw favoriete buitenlandse gerecht?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’