Vorig jaar rond deze tijd had ik net een uitgebreide fotografiecursus gevolgd. Ik genoot er intens van om mijn spiegelreflex eindelijk eens ten volle te gebruiken. Maar ja, als je dit niet dagelijks doet wil die kennis nog wel eens wat wegzakken. Ook voor wie geen lessen achter de rug heeft, maar wel graag zijn/haar camera wat meer onder de knie wil krijgen en mooiere foto’s wil maken, is er nu het boekje ‘De Beste Fotografietips van Lonely Planet’. Van – je raadt het nooit – Lonely Planet.

Zoals je op de foto hierboven al kan zien, gaat het om een klein en compact boekje. Formaatje handtas, en met een beetje geluk past ‘ie ook in je cameratas. Perfect voor op reis! Het mooi vormgegeven boek is geschreven door Lonely Planet reisfotograaf Richard L’Anson en biedt elke reisliefhebber tips om zijn of haar foto’s er nog mooier uit te laten zien. ‘De Beste Fotografietips van Lonely Planet’ bestaat uit twee delen, elk voorzien van bijpassende foto’s van L’Anson himself:

1. De 10 gulden regels

Hier wordt de basis van (reis)fotografie genoemd, oftewel zaken als ISO-waarde, sluitertijd en diafragma.

2. De 45 beste tips

Je moet hier niet alleen denken aan dingen als belichting, scherpte en flitsers, maar ook aan praktische adviezen over het daadwerkelijke beeld wat je vast wilt leggen.
Ā 

WAT VOND IK ERVAN?

Bij het lezen van de eerste paar pagina’s viel me meteen op dat ‘De Beste Fotografietips van Lonely Planet’Ā vooral bedoeld lijkt te zijn voor mensen die echt net beginnen met reisfotografie. Zo zijn de tien gulden regels redelijk voor de hand liggend: ‘Oefening baart kunst’ en ‘Wees geduldig en toegewijd’. Joh! Wat me ook opviel is dat dit eerste gedeelte vooral benadrukt wat je moet doen, niet hoe je dit voor elkaar krijgt. Gemiste kans, althans zo lijkt het.

Maar gelukkig komt na deze basismededelingen een hele rits aan daadwerkelijke tips. En aan deze adviezen heb je wĆ©l echt iets, ook als je al wel met je camera overweg kunt. De basisinfo die bij de gulden regels wordt gegeven, krijgt hier de uitleg die die het daar nog miste. En daarnaast verschaft L’Anson ook (voor mij) originele informatie: had jij er bijvoorbeeld ooit aan gedacht om je camera met een plastic zak en stuk elastiek te beschermen als het regent? Ik niet! Tevens gaat hij dieper in op zaken als het voorkomen van rode ogen en weerspiegelingen, maar ook op welk moment van de dag je een stad het beste vast kunt leggen en hoe je waterweerspiegelingen kunt fotograferen. Heel handig.

DUS?

Zou ik dit boek aanraden? Zeker, maar wel met een kleine maar. Ik vond het een heel fijn naslagwerk tijdens mijn afgelopen roadtrip; niet zozeer om daadwerkelijk m’n kennis op te halen, maar vooral om geĆÆnspireerd te raken om bepaalde foto’s te schieten. Voor de echte beginneling is dit een leuke manier om een eerste stap te zetten en om zelf te oefenen met je camera. Maar mocht je Ć©cht een goede basiskennis willen opdoen, dan raad ik je toch wel een echte fotografiecursus aan.

Je koopt De Beste Fotografietips van Lonely Planet voor ā‚¬9,95, onder meer bij Bol.com!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’