Zoek je een manier om eigenlijk onbeperkt te kunnen reizen? De loterij hoef je er gelukkig niet voor te winnen en ook een dikke spaarrekening is niet nodig. Dat betekent namelijk juist dat je geld op gaat en dat het onbeperkte er snel af is. Hoe je het dan wel voor elkaar krijgt? Word digital nomad!

Wat is een digital nomad?

Maar laten we bij het begin beginnen: wat is een digital nomad eigenlijk? De letterlijke vertaling is ‘digitale nomade’. Oftewel: iemand die zonder vaste thuisbasis de wereld over reist en zijn/haar werk online kan doen. Nou schaar ik zelf iets anders onder een digital nomad: je huis in Nederland opgeven hoeft wat mij betreft helemaal niet. Het gaat er vooral om dat je op reis kan wanneer jij wilt en hoe lang jij wilt. Dat kan een paar weken zijn, maar ook een paar maanden. Of – als je dat wel wilt – voor onbeperkte tijd. Maar om je nou gelijk helemaal uit Nederland uit te schrijven? Zou ik niet zo snel doen!

Ga je naar bestemmingen als Bali of Thailand, dan is de kans groot dat je de digital nomad snel tegenkomt in het eerste de beste koffietentje dat je tegenkomt. Het zijn vaak ondernemers die hun werk online doen: denk aan bloggers, vertalers en copywriters, maar ook webdesigners, developers of coaches. Eigenlijk is elke baan die je online kunt uitvoeren (en waar je dus niet per se voor in Nederland hoeft te zijn) geschikt. Of je nu ondernemer bent of gewoon in loondienst.

Dat laatste is vrij nieuw, en lang niet elke werkgever stond hier voor open. Maar nu we door corona allemaal massaal thuis aan de bak moesten, zien veel managers in dat op afstand werken eigenlijk prima kan. Er zijn ineens allerlei bedrijven die zich profileren als digital nomad proof-bedrijf! Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je baas inziet dat het niet uitmaakt waar je je werk doet. Of dat nou op kantoor, thuis aan de keukentafel of waar ook ter wereld is. Aan jou de taak om te bewijzen dat jij je taken op tijd afrondt en kan inbellen voor een online vergadering.

Welke bestemmingen zijn geschikt?

Een heleboel. Het belangrijkste is dat het internet goed werkt, zodat je je werk ongestoord kunt uitvoeren. Hetzelfde geldt voor stroom: een goede powerbank (met minstens 20.000 mAh) kan je uit de brand helpen, maar niets is irritanter dan dat je batterij leeg is en je dus niets meer kan doen. Is er geen goede wifi beschikbaar? Koop dan een lokale simkaart met veel GB’s aan internet, zodat je deze als hotspot kan gebruiken. Of koop een mifi router.

Verder is het geheel aan jou. Omdat je gewoon doorwerkt, hoef je niet per se voor de meest goedkope bestemmingen te kiezen. Kijk dus vooral naar waar je zelf naartoe wilt: naar de zon? Naar wat meer koude landen? Wil je strand, natuur of stad?

Er zijn een aantal bestemmingen die bekend staan als typische digital nomad bestemmingen. Zeker wanneer je in je eentje reist kan het fijn zijn om je te omringen met gelijkgestemden. Hier zit je sowieso goed, ongeacht je budget:

Valkuilen digital nomad

Als ondernemer ga ik zelf ook vaak als digital nomad op reis. Zo reisde ik in 2018 nog drie maanden door Aziƫ en Australiƫ, in 2019 spendeerde ik een tijdje in Barcelona en nog steeds ga ik regelmatig een weekje of twee naar de zon (behalve in corona-tijd dan). Gewoon omdat het kan. Laptop mee, koffer inpakken en gaan!

Dat klinkt wel iets makkelijker gezegd dan gedaan. Je doet er slim aan om met een aantal dingen rekening te houden om te voorkomen dat je in de valkuil stapt en uiteindelijk kapot en reismoe terug naar huis keert. Dat deed ik namelijk wel tijdens mijn reis van drie maanden en man, wat zou ik dat achteraf gezien toch anders hebben aangepakt. De drie grootste valkuilen:

  • Blijf langer op een plek dan wanneer je ‘normaal’ zou backpacken: ik reisde elke 3 dagen naar een volgende plek en ik kan je vertellen: dat is onwijs vermoeiend. Blijf minstens twee weken voordat je weer verder gaat, zodat je tijd hebt om te werken, te sightsee’en Ć©n te relaxen.
  • Zorg voor goede werkplekken: het is heel verleidelijk om op je hotelbed of aan het strand te zitten, maar je rug is je dankbaar als je zorgt voor een goede tafel en stoel.
  • Zorg voor duidelijke werktijden: je wilt voorkomen dat je hele dagen aan het werk bent of – het tegenovergestelde – dat je helemaal geen werk verzet omdat er zoveel afleiding is.

Reisfavorieten april 2019

Hoe word ik een digital nomad?

Ben je in loondienst en vraag je je af of dit ook iets voor jou is? Er is meer mogelijk dan je waarschijnlijk denkt! Wil je misschien wel voor jezelf beginnen, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Je hoeft het wiel gelukkig niet zelf uit te vinden (geloof me, dat scheelt je zoveel tijd)!

Als er namelijk iemand veel van dit onderwerp weet, dan is het Suzanne van Duijn wel. Ze is auteur van het boek Work Hard Travel Harder, heeft inmiddels een Ted-Talk gegeven over het onderwerp Ć©n een e-course gelanceerd waarin je alles leert over het hoe en wat omtrent het digital nomad worden. Na het volgen van de cursus ben je helemaal klaar om je ticket te boeken voor je eerste digital nomad-trip. Gaan met die banaan!

Over de e-course

Digital nomad worden
In haar e-course deelt Suzanne alle kennis en ervaring die ze opdeed in de afgelopen 4,5 jaar. Je leert alles over de mogelijkheden van locatie-onafhankelijk werk en hoe je je baas (of klanten) overtuigt om jou op reis je werk te laten doen. Wat ook aan bod komt: wat je moet regelen, welke bestemming(en) bij jou passen en hoe je het daadwerkelijk voor elkaar krijgt om je werk ook echt goed te doen op reis. Daarnaast krijg je een stappenplan van hoe je van je huidige situatie komt naar waar je naartoe wilt. Geloof mij: al je vragen worden beantwoord!

Ga je van start met de e-course, dan krijg je er nog een aantal mooie bonussen bij: bonusvideo’s, twee e-books Ć©n een exemplaar van het boek Work Hard Travel Harder (t.w.v. ā‚¬20,-). Het is even een kleine investering, maar geloof mij: als je eenmaal deze manier van reizen hebt ontdekt verdien je dat zo weer terug. En wil je nooit meer anders!

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’