fbpx
Digitale detox vakantie
Digitale detox vakantie

5 plekken om écht een digitale detox vakantie te houden

Je kent het vast wel: je ligt heerlijk op je bedje bij het zwembad, met een drankje in je ene hand en je telefoon in de ander. Vakantie. Het is hét moment om alleen maar met jezelf en je reisgenoot bezig te zijn, maar in de praktijk zijn we vaak ook nog bijna dagelijks bezig met het thuisfront. De Whatsappjes, Facebook-statussen en Instagramfoto's vliegen je nog steeds om de oren. Vind jij het ook zo moeilijk om tijdens je vakantie van je mobiel af te blijven? Tijd voor een digitale detox!

Je kent het vast wel: je ligt heerlijk op je bedje bij het zwembad, met een drankje in je ene hand en je boek telefoon in de ander. Vakantie. Het is hét moment om alleen maar met jezelf en je reisgenoot bezig te zijn, maar in de praktijk zijn we vaak ook nog bijna dagelijks bezig met het thuisfront. De Whatsappjes, Facebook-statussen en Instagramfoto’s vliegen je nog steeds om de oren. Vind jij het ook zo moeilijk om tijdens je vakantie van je mobiel af te blijven? Tijd voor een digitale detox! 

Ik weet niet hoe met jou zit, maar ik vind het wel echt lastig om niet gelijk naar de Wi-Fi te zoeken als ik ergens arriveer. Om niet gelijk de gemiste berichtjes te checken of om een net gemaakt kiekje aan de rest van de wereld te laten zien. Waarom doe ik dat eigenlijk? Hoe heerlijk zou het zijn als je gewoon alleen maar met het moment bezig bent? Om écht tijd te hebben voor dat boek? En om écht de rust te hebben om na te denken over dingen?

Ik ben duidelijk niet de enige. Sterker nog, er is zelfs een naam voor momenten waarbij je je telefoon laat voor wat het is. Digitale Detox. En ik geef je nu 10 tips voor plekken waar je met geen mogelijkheid contact met de buitenwereld kan hebben. Dichtbij én ver weg.

1. Schotland

Schotland. De bestemming waar je heen moet voor de prachtige natuur, Loch Ness en het proeven haggis. En de bestemming waar je vaak geen enkel bereik hebt. In maar liefst 25% van het land kun je een goed signaal, laat staan internet vergeten.

2. Westin Dublin

In The Westin Dublin, een 5-sterrenhotel in, jawel, de Ierse hoofdstad, kom je je kamer niet binnen zonder dat je je telefoon inlevert. In plaats van Google Maps, gebruik je nu een kaart. In plaats van Wordfeud, speel je nu een bordspel. In plaats van het bekijken van je Facebook-wall, lees je nu de krant. En in plaats van het staren naar je beeldscherm, krijg je nu romantisch licht van een witte kaars. Al deze offline spullen krijg je in een Detox Survival Kit bij het inchecken en bij het uitchecken krijg je je lieveling weer veilig en wel terug. En alsof dat nog niet genoeg is ontvang je ook nog een plantje voor thuis.

3. Butterfly Valley, Turkije

Omgeven door alleen maar natuur. En de enige manier om er te komen is per watertaxi vanaf Fethiye’s Oludeniz. De 250 meter brede en 1 kilometer diepe vallei is nog steeds niet ontdekt door de massa en is dus nog een oase van rust. De reden waarom je hierheen moet gaan? Niet alleen is je bereik in een kloof over het algemeen niet al te denderend, ook vliegen er hier duizenden vlinders rond bij de watervallen. En vergeet de prachtige flora en fauna niet.

4. Klooster of ashram, Azië

Gewoon even helemaal niets. Gewoon even géén afleiding. In onder andere Nepal en India kun je in verschillende kloosters of ashrams terecht en je een paar dagen of weken omgeven door de monniken of andere religieuze aanhangers. Geheel in stijl zoals bij Eat, Pray, Love.

5. Three Camel Lodge, Mongolië

Weest niet bang, in de Three Camel Lodge in Mongolië hoef je je telefoon niet in te leveren. Nee, hier werkt je favoriete apparaat gewoon niet. Sterker nog, de dichtstbijzijnde wifi-verbinding ligt ruim 500 kilometer verderop. Als je hier niet kan digital detoxen, dan weet ik het ook niet meer!

En dan vergeet ik de makkelijkste optie nog, terwijl ‘ie zó simpel is. Laat gewoon je tablet, telefoon en laptop thuis. Ben je gelijk van alle heisa af, waar je ook bent in de wereld! Al is dat waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan…

Hoe vaak kijk jij op je telefoon als je op vakantie bent? Kun jij wel een digitale detox vakantie gebruiken?

Over de auteur

Chantal Schram – Oprichter en blogger Reisdoc.nl


Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat je altijd waar voor je reisgeld krijgt! Lees meer ⇒

Deel dit artikel

.

Gratis ebook

6 Comments

  1. Haha ja ik zoek ook altijd zsm naar wifi of mijn signaal. Hier in Colombia is in het grootste deel van het land gewoon geen bereik. Even uit Bogotá begint het al en pas bij een groot dopr of stadje is er weer bereik. Best fijn soms.

  2. Ik heb toevallig een serie of posts over reizen zonder social media. Wij zetten vaak gedwongen onze telefoon uit, omdat er onderweg tijdens trektochten geen bereik is. Zometeen in Tasmanië gaan we een 7-daagse trektocht maken en dan hebben we ook nergens bereik. Heerlijk, dé manier om even alles achter te laten en optimaal te genieten van de natuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.