Vlieg je deze zomer vanaf Schiphol? Ten eerste: lucky you, dat betekent vast dat je binnenkort op vakantie gaat! Ten tweede: iets minder lucky you, want je hebt waarschijnlijk wel mee gekregen dat er in juli en augustus heel erg veel passagiers op de luchthaven worden verwacht Ć©n dat er extra maatregelen worden genomen. Met deze tips word je wachttijd echter geheid een stuk minder lang en vervelend. Zo blijft het begin van je vakantie nog steeds iets om naar uit te kijken!Ā 

Maar laten we eerst even alle feiten op een rij zetten:

HOE DRUK WORDT HET PRECIES?

Gemiddeld reizen er in juli en augustus zoā€™n 200.000 mensen per dag via Schiphol. In sommige periodes kan de drukte zelfs oplopen tot 1,5 miljoen bezoekers per week! We vliegen deze zomer vooral richting het Verenigd Koninkrijk, Spanje, ItaliĆ«, Griekenland en Turkije. Op dagen met ā€˜topdrukteā€™Ā vertrekken er meer dan 75.000 reizigers van of arriveren op de luchthaven. Vlieg je dus op een van deze dagen, houd er dan rekening mee dat de wachtrijen waarschijnlijk langer dan normaal zijn.

De wachtrijen kun je natuurlijk niet korter maken, maar gelukkig kun je wel flink wat andere dingen doen om ervoor te zorgen dat het wachten wat aangenamer wordt en je zo snel mogelijk door de meute heen bent.


8 TIPS OM JE REIS SOEPEL TE LATEN VERLOPEN

1. Check of je paspoort of ID nog geldig is

Iets wat je eigenlijk al ruim van tevoren moet doen. Geloof mij, je wilt echt niet op Schiphol staan met een verlopen paspoort of ID, of zonder geldig visum. Stress! In sommige gevallen kun je een noodpaspoort op de luchthaven aanvragen, maar dat kost heel veel extra tijd en kan ook lang niet in alle gevallen.

2. Kom op tijd
Nogal een schot voor open doel, maar ik heb zelf nogal de neiging om altijd zo laat mogelijk op Schiphol te zijn. Deze zomer zou ik dat – gezien de verwachte drukte – zoveel mogelijk vermijden. Iedere luchtvaartmaatschappij hanteert eigen tijden, maar over het algemeen geldt: check 2 uur van tevoren in op Europese vluchten en 3 uur van tevoren op intercontinentale vluchten.

3. Reis zo min mogelijk met handbagage

Want a) je hebt sowieso eigenlijk heel weinig nodig en b) als je zoveel mogelijk incheckt ben je sneller door de controle heen. Schiphol geeft deze zomer voorrang aan mensen die met zo min mogelijk handbagage reizen. Zorg trouwens wel dat je het inchecken van je ruimbagage voor vertrek al boekt bij je ticket, want ter plekke op Schiphol liggen de kosten een stuk hoger!

4. Check wat mee mag in je handbagage

Je weet het vast al, maar altijd handig om nog even op een rijtje te hebben: vloeistoffen en gels die je van huis meeneemt, zoals je shampoo, tandpasta en dagcrĆØme, mogen mee in verpakkingen van maximaal 100 ml. Verzamel deze verpakkingen in een doorzichtig, hersluitbaar plastic zakje van maximaal Ć©Ć©n liter. Je mag per persoon maar Ć©Ć©n plastic zakje meenemen. Scherpe voorwerpen, zoals scharen en nagelvijlen mogen alleen in je ruimbagage. Lege flesjes (bijvoorbeeld voor water) mogen wel mee en kun je na de paspoortcontrole bijvullen. Scheelt ook weer geld!

Drukte op Schiphol deze zomer

5. Zorg dat alles bij elkaar zit

Eenmaal bij de security check moet je standaard vloeistoffen en elektronica (en bij sommige beveiligers ook je opladers) uit je handbagage halen. Het scheelt een hoop tijd en gedoe als je al deze dingen bij elkaar stopt in je (rug)tas, zodat je ze in een keer in een aparte bak kan stoppen en je je eventuele koffer mooi dicht kan laten. Ben je ook weer sneller gecheckt!

6. Reserveer alvast een parkeerplek

Van plan om met de auto richting Schiphol te gaan? Zorg dat je vooraf al een parkeerplek reserveert. Hoe eerder je dat doet, hoe goedkoper.

7. Wat mag mee terug?

Handige tip voor als je weer terug komt: de online tools van de Douane. Handig omdat: je mag helaas niet al je nieuwe vakantiespullen meenemen naar huis. De Douane controleert – zeker in de zomermaanden – uitgebreid op namaakspullen, souvenirs, etenswaren, alcohol, tabak en andere dingen. Op de site van de Belastingdienst en de app lees je precies wat je wĆ©l en niet mag meenemen.

8. Blijf op de hoogte

Zorg dat je vlak voor vertrek Schiphol.nl of de app van de luchthaven in de gaten houdt, zodat je zeker weet dat je de laatste stand van zaken meekrijgt. Twitter of Facebook kan natuurlijk ook!

Drukte op schiphol deze zomer


Je vraagt je misschien af: wat doet Schiphol zelf aan de wachtrijen? Een hoop!

DIT DOEN SCHIPHOL EN PARTNERS AAN DE DRUKTE

Wachten is niet leuk, maar Schiphol probeert er alles aan te doen om dit zo aangenaam mogelijk voor je te maken. Een herhaling van de drukte in de meivakantie, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Dit is wat de luchthaven sowieso zelf zal doen in de zomermaanden:

  • Er worden 30% meer medewerkers ingezet in de terminals dan normaal;
  • Schiphol zet ook vrijwilligers en kantoorpersoneel in om te helpen bij de aller drukste momenten:
    • Het zogenoemde ā€˜Welcome@schipholā€™ team bestaat uit tientallen oud-medewerkers die bezoekers gastvrij ontvangen, vragen beantwoorden en hen verder op weg helpen;
    • Dagelijks springen 5 tot 10 kantoormedewerkers bij als airport-assistent. Daarbij moet je denken aan functies als gastheer/-vrouw of bagage-assistent;
  • Bij topdrukte zijn er altijd flexibele security teams en een ICT-service team beschikbaar;
  • Er komen twee verschillende rijen bij de security: een voor de bemanning en een voor de passagiers;
  • Vertrekhal 1 is in de zomermaanden volledig running: alle security lanes hier zijn elke dag van 6.00 tot 20.00 uur open. In diezelfde periode zet Schiphol alle security lanes van Vertrekhal 2 volledig in van 6.00 uur tot 20.00 uur, tenzij uit ervaring blijkt dat het niet nodig is;
  • Er zijn de afgelopen maand twaalf extra paspoortpalen neergezet zodat EU-reizigers zelf hun paspoort kunnen scannen. In totaal staan er nu 78.

Wie is waarvoor verantwoordelijk?

Goed om te weten: Schiphol is niet de enige partij die zich inzet om de drukte wat hanteerbaarder te maken; samen met vele partners, zoals bijvoorbeeld de airlines en de Koninklijke Marechaussee, zorgen ze ervoor dat alles zo goed mogelijk verloopt. Dat doen ze onder meer door veel extra overleg en afstemming, zodat jij (en je bagage) op tijd aan boord van het vliegtuig zijn.

Wie doet wat op Schiphol

MIS JE ALSNOG JE VLUCHT?

Dan is dat natuurlijk heel erg balen! Weet echter dat je in veel gevallen recht hebt op een tegemoetkoming. Schiphol beoordeelt elke aanvraag afzonderlijk en let daarbij vooral hierop: was de wachttijd bij de veiligheidscontrole daadwerkelijk te lang of buitensporig?

Je kunt je aanvraag op op Schiphol.nl indienen.


KORTING

Ik mag je ā‚¬5 korting geven op je aankopen op Schiphol! Download deĀ See Buy Fly kortingsvoucher via deze link. Kun je mooi nog even shoppen voordat je de gate opzoekt.


Vlieg jij deze zomer vanaf Schiphol? En waar gaat jouw reis naartoe?


Beeld: Schiphol / Bart Brussee

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’