Duurzaam reizen is iets waar steeds meer mensen mee bezig zijn. Het is niet alleen goed voor het milieu: dankzij de deeleconomie kun je ook nog eens een hele hoop geld besparen! Tegenwoordig zijn er steeds meer initiatieven die normale mensen zoals jij en ik de kans geven om hun spullen of talenten op laagdrempelige wijze te huren of te verhuren aan anderen. Het bekendste voorbeeld is Airbnb, maar er zijn zoveel meer mogelijkheden! Van auto’s en campers huren tot eten bij de locals. Van reizigers voor reizigers. Ik zet 9 zogenoemde sharing economy initiatieven voor je op een rij. 


Gelijk scrollen naar:

Vervoersmiddelen
Accommodaties
Eten & Drinken
Reisspullen


Wat is een deeleconomie?

Denk je nu: wat bedoel je met ‘deeleconomie’ of ‘sharing economy’? Van Dale omschrijft het als volgt:

“Economische ordening waarbij mensen bepaalde kostbare zaken niet zelfstandig bezitten, maar met elkaar delen”

Dat kan van alles zijn: van de boekenkasten die je nu in veel steden en dorpen tegenkomt en maaltijden afhalen bij de buren, tot aan het lenen van kampeerspullen en slapen bij locals. De ene keer deel en/of krijg je iets helemaal gratis en ruil je indirect iets (zoals bij de boekenruil), de andere keer betaal je een vergoeding. Maar dan wel een die lager is dan wanneer je bij een reguliere verhuurder iets huurt.


Duurzaam reizen: vervoersmiddelen

Auto huren: Snappcar

Heb je geen eigen auto, maar heb je er eigenlijk wel even een nodig voor je weekendje weg of een dagje uit? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om bij een partij als Greenwheels of de lokale autoverhuurder een bolide te regelen, maar er is ook een andere optie. Bij SnappCar huur je een auto van een andere particulier, gewoon bij jou in de buurt. Dat kan een doodgewone wagen zijn of een Ferrari, maar ook een oude kever of ander vintage exemplaar. Andersom kun jij natuurlijk ook zelf meedoen: zet jouw trotse wagen op de website en krijg telkens een vergoeding wanneer iemand ermee op pad gaat. Je bent als huurder all-risk verzekerd, krijgt 24/7 hulp bij pech en je krijgt altijd met een betrouwbaar iemand te maken. Iedereen wordt gescreend, zowel de huurders als verhuurders. Huren via SnappCar schijnt gemiddeld 30-50% goedkoper te zijn dan huren bij andere aanbieders.

www.snappcar.nl

Duurzaam reizen deeleconomie

Carpoolen: BlaBlaCar

Altijd al eens willen liften, maar vind je het toch net even iets te spannend (zoals ik)? Dan is BlaBlaCar  wat voor jou. Hoewel je niet met je duim omhoog langs de weg hoeft te gaan, rijd je wél met onbekenden mee naar een bestemming. Vooraf geef je op de website aan waarvandaan je wilt vertrekken, waar je naartoe wilt en wanneer. Vervolgens krijg je opties te zien van mensen die diezelfde kant op gaan en je wel mee willen nemen voor een klein bedrag. En uiteindelijk kies jij bij wie je in de auto stapt. Als dat niet duurzaam reizen is! Anders kan uiteraard ook, mocht je bijvoorbeeld gezelschap willen tijdens een rit die je toch al gaat maken. Compenseer je gelijk wat benzinekosten. Inmiddels kan je terecht in Nederland en veel andere landen in Europa. Ook niet onbelangrijk: veilig is het instappen bij vreemde mannen (en vrouwen) in dit geval ook, iedereen wordt vooraf uitgebreid gescreend.

www.blablacar.nl

Duurzaam reizen deeleconomie

Camper huren: meerdere partijen

Een paar jaar geleden reisde ik voor Camptoo af naar Portugal om daar een paar dagen met een camper de hort op te gaan. En dat was zó fantastisch! Ik huurde het exemplaar van een Nederlandse man die in Portugal woont. Gezien zijn camper ongeveer 90% van de tijd in de achtertuin niks stond te doen, besloot hij ‘m te gaan verhuren. Zo verdient ‘ie dus geld met iets dat ‘ie toch niet mist. Inmiddels zijn er een aantal partijen die een soortgelijke dienst aanbieden. Je hebt dus Camptoo, maar ook Goboony en PaulCamper. In veel gevallen huur je een exemplaar van iemand die in Nederland woont, maar je kunt er ook voor kiezen om ‘m in landen als Portugal, Noorwegen, Frankrijk of Australië op te halen. Ook met campers scheelt het weer zoveel geld als je het van een ‘normaal’ iemand huurt in plaats van een verhuurbedrijf (gemiddeld zo’n 40%)!

www.camptoo.nl
www.goboony.nl
www.paulcamper.nl

Duurzaam reizen deeleconomie

Boot huren: Nautal

Ook een boot huren van een particulier behoort tot de mogelijkheden. Daarvoor hoef je niet per se een vaarbewijs hebben: als een boot maar voldoet aan bepaalde afmetingen en maximum snelheid. Supertof om eens een keer te doen: ik heb het geluk dat mijn schoonouders een prachtig exemplaar bezitten, waardoor ik afgelopen zomer meerdere keer een paar nachten op het water heb doorgebracht. Vond het stiekem zelfs leuker dan kamperen! Je kunt onder andere via Nautal op vakantie met een boot: ze hebben niet alleen exemplaren in Nederland op de website staan, maar ook in Spanje (o.a. Ibiza) en Frankrijk (o.a. Mallorca). Hoe tof is het om daar met je eigen mini-jacht op op pad te gaan?

www.nautal.nl

Duurzaam reizen deeleconomie

Duurzaam reizen: accommodaties

Slapen op de bank: Couchsurfing

Geen onbekende voor je denk ik: Couchsurfing bestaat inmiddels al bijna 15 jaar en is still going strong. Via dit platform verblijf je bij locals wereldwijd op hun bank en krijg je een kijkje in hun wereld. Gratis en voor niets! Inmiddels zijn daar ook activiteiten en events aan toegevoegd.

www.couchsurfing.com

Duurzaam reizen deeleconomie

Kamer of huis huren: Airbnb

Ik ben zelf groot fan van Airbnb: het liefst boek ik een kamer bij iemand in huis, zodat ik én de bewoner zelf ontmoet én een stuk goedkoper uit ben. Vooral tijdens stedentrips vind ik het ideaal, maar eigenlijk is het overal ter wereld een aanrader. In New York zat ik ’s avonds ’thuis’ te borrelen met mijn hosts en wat vrienden over de vloer hadden. Op Bali kreeg ik ineens een privé-concert. Je kunt ook je eigen woning of een deel ervan op de site zetten en zo zelf geld verdienen als host. Ideaal als je zelf veel op reis bent of een kamer over hebt.

www.airbnb.nl

Duurzaam reizen deeleconomie

Speciaal voor fietsers: Warmshowers

Mocht je van fietsvakanties houden en ga je graag al fietsend van A naar B? Speciaal voor deze groep is Warmshowers in het leven geroepen: een community van fietsers die elkaar een dak boven het hoofd bieden tijdens hun reizen (met dank aan Gaateensvoets voor de tip).

www.warmshowers.org


Duurzaam reizen: eten & drinken

Eten bij de locals: Withlocals

Bij With Locals kun je verschillende tours en activiteiten met locals boeken. Mijn favoriet is bij mensen thuis eten, want a) zo hoef ik niet te koken, b) je leert zo onwijs veel over een cultuur kennen en c) het bespaart flink wat geld ten opzichte van uit eten gaan. Dat kan bij een Indonesische dame in Eindhoven, maar je kunt ook ergens anders ter wereld aanschuiven. Ben je zelf een echte chefkok, dan kun je jezelf ook als host aanmelden. Verdien je ineens geld met je eigen kookkunsten!

www.withlocals.com

Duurzaam reizen deeleconomie

Eten bij de Nederlander: ShareDnD

Bij ShareDnD (staat voor Share Drinks & Dinner) kun je in verschillende steden in Nederland aanschuiven thuis bij hobbychefs. Leuk als je bijvoorbeeld een weekendje naar Groningen, Maastricht of andere stad gaat. Je betaalt een vast bedrag voor eten én drinken, en je kunt per gebruiker zien wat zijn of haar specialiteiten zijn.

www.sharednd.com

Duurzaam reizen deeleconomie

Duurzaam reizen: reisspullen

Koffers en kampeerspullen: Peerby

Ik associeerde Peerby altijd als perfect middel om klusspullen te lenen, maar dankzij een tip van een volger (bedankt Janna!) besefte ik me dat het ook ideaal is als je een koffer of kampeerspullen wilt lenen van iemand. Bijvoorbeeld omdat jouw koffer net stuk is gegaan of omdat je alleen een handbagage koffer hebt liggen en voor je volgende trip een groot exemplaar nodig hebt. Of omdat je voor het eerst gaat kamperen en geen zin hebt om alles te moeten kopen. Ideaal voor als je weet dat je iets maar een keer gaat gebruiken: dan is dit een stuk goedkoper dan een nieuwe kopen (en soms mag je de spullen zelfs voor nop lenen)!

www.peerby.com

Duurzaam reizen deeleconomie

Heb jij nog een goede tip qua duurzaam reizen en deeleconomie die in dit rijtje thuishoort? Laat het hieronder weten en ik voeg ‘m toe!

Beeld: Pexels.net
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒