fbpx

Doen in Nederland: eten met locals

Zet vier antropologen aan tafel bij een Chinese dame, en je bent ervan verzekerd dat het de hele avond alleen maar gaat over de Chinese cultuur en de verhalen achter de gerechten. En dat je lekker eet. Afgelopen week probeerde ik het concept van Withlocals uit; gewoon in mijn vertrouwde Amsterdam. Say what? Kon je dat niet alleen maar doen in verre oorden? Tot voor kort, inderdaad. Maar nu niet meer!

Zet vier antropologen aan tafel bij een Chinese dame, en je bent ervan verzekerd dat het de hele avond alleen maar gaat over de Chinese cultuur en de verhalen achter de gerechten. En dat je lekker eet. Afgelopen week probeerde ik het concept van Withlocals uit; gewoon in mijn vertrouwde Amsterdam. Say what? Kon je dat niet alleen maar doen in verre oorden? Tot voor kort, inderdaad. Maar nu niet meer!

OVER WITHLOCALS

Withlocals is een platform dat je in contact brengt met locals uit Azië. Je kunt tours met ze ondernemen, bij ze overnachten en, jawel, eten bij hen thuis. Waar dat tot voor kort alleen in het buitenland plaatsvond – als in: je slaapt bij een Vietnamees in Vietnam – is dat nu ook op een andere manier mogelijk. Je kunt namelijk tegenwoordig gewoon in Nederland blijven en alsnog die local experience krijgen. Gewoon door bij ze aan tafel aan te schuiven! Je hoeft dus niet meer per se een duur vliegticket te boeken of de halve wereld over te reizen om écht met een andere cultuur in aanraking te komen. Je betaalt alleen voor je activiteit. I like.

OVER MIJN AVOND

Ik schoof met drie vriendinnen aan bij Helen Qing, een Chinese vrouw die midden in de Jordaan woont. Ze woont al jaren in Nederland, maar blijft trouw aan haar Chinese achtergrond. Regelmatig reist ze nog terug naar haar geboorteland, om daar ingrediënten en thee te kopen voor haar Nederlandse thuis. Bij aankomst stond het eten al klaar, iets waar ik heel blij mee was. Want A) ik had onwijze honger en B) ik vind koken niet leuk. Daar scoorde ze dus al flinke punten mee. Nog meer punten scoorde ze toen ik doorhad dat we gerechten gingen delen; dat is zó veel leuker dan dat iedereen een eigen bord voor zich eet.

Het blijkt iets typisch Chinees te zijn: alles wordt in een keer op een grote tafel gezet en je pakt gewoon wat je pakken kan. Zo snel mogelijk. Je krijgt alleen je eigen bakje met rijst. Dat snelle zat er bij ons niet in (geef acht stokjes aan vier vrouwen, vul de rest zelf maar in), maar dat gaf ons wel de tijd om onze host zoveel mogelijk uit te horen over haar, haar leven, haar cultuur en haar eten. Geweldig! En vooral fantastisch dat je, wanneer je even geen geld hebt om de wereld over te vliegen, alsnog de mogelijkheid om je even volledig onder te dompelen in een andere cultuur. Gewoon in eigen land, gewoon met je eigen vriend(inn)en.

Ik was even bang dat we babi pangang of tjap tjoy voorgeschoteld zouden krijgen, maar geloof mij, dit eten was totaal niet te vergelijken met wat je bij de afhaal meeneemt. Deze avond kregen we traditionele gerechten, maar zonder rare insecten of andere beesten. Maar wel met een hoop kleine kopjes thee. Pfieuw. Het enige waar ik een beetje van opkeek was het nagerecht: mensen die mij een beetje kennen weten dat ik het eigenlijk altijd over eten heb. En dat toetjes favoriet zijn. Hoe zoeter hoe beter, hoe meer chocola hoe beter. We kregen rode bonen soep met jujube voorgeschoteld.

Dat leek even een kleine tegenvaller, maar toen ik hoorde dat ze in China geloven dat het erg goed voor je gezondheid is, dacht ik: misschien is dit beter dan mijn geliefde brownie. In het ergste geval kon ik na afloop er altijd nog eentje stiekem ergens halen. Maar dat was niet nodig: kijk, favoriet zullen de rode bonen nooit worden, maar ik heb mijn kom netjes leeg gegeten. En ik eet mijn bord echt niet leeg als ik iets niet lekker vind, of het nou onbeleefd is of niet. En ik heb nergens meer een brownie gescoord. Dat zegt meer dan genoeg, lijkt me.

www.withlocals.com

Zou jij het concept van Withlocals wel eens willen uitproberen?

Over de auteur


Chantal Schram – Oprichter en blogger Reisdoc.nl

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒

Deel dit artikel

.

Gratis ebook

12 Comments

  1. Lekker! Dat van samen alles delen ken ik van de twee weken dat ik in China was; vond het een bijzonder mooi fenomeen waardoor ik me meteen thuis voelde. En het eten is ook niet te vergelijken met wat je hier bij ‘de Chinees’ haalt. Of ik zelf bij iemand thuis zou gaan eten, weet ik niet maar voor zo’n Chinese maaltijd zou ik het nog wel overwegen :)

  2. Wat een leuk concept! Ga eventjes checken of je dat in België ook kan. Lijkt me ook wel fijn om bijvoorbeeld even kennis te maken met het eten en de cultuur van een bepaald land voor je er naar toe trekt op reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.