Ga je binnenkort naar de Noorse hoofdstad en ben je op zoek naar handige Oslo tips? Ik deel zes manieren om veel geld te besparen in deze stad!

Dat Scandinavië duur is, hoef ik je vast niet te vertellen. Dat is namelijk ook echt zo. Maar zoals op elke plek van de wereld, zijn er altijd manieren om goedkoper uit te zijn, zodat je tripje niet helemaal de hoofdprijs hoeft te kosten. Zo ook in Oslo.

Eerst even dit:

De wisselkoers: €1,00 = ± NOK 11,00 en NOK 1 = €0,09 (voor de meest actuele stand, klik hier).

1. Goedkoop van luchthaven naar stad

De kans is groot dat wanneer je naar Oslo gaat, je met het vliegtuig zult reizen. De kans is ook erg groot dat je op Oslo Gardermoen zult landen. Dit vliegveld ligt het dichtst bij de stad, maar vergis je niet: het is nog steeds zo’n 50 kilometer van Oslo zelf vandaan. Lopen is dus wat ver, maar gelukkig zijn er meerdere vervoersmiddelen die je naar het centrum brengen.

  1. Snelste optie: de Flytoget trein is het snelst (19 minuten), maar ook het duurst (198 NOK). Kaartjes online te koop of ter plekke bij een automaat.
  2. Goedkoopste optie: de Flybuss. Duurt wat langer (drie kwartier), maar scheelt je toch 9 NOK per enkele reis. Kaartjes online te koop of ter plekke bij een automaat.

Oslo tips


2. Happy hours in Oslo

Na een lange dag slenteren door de stad, kan ik me voorstellen dat je zo aan het eind van de middag wel een alcoholische versnapering kan gebruiken. Alcohol in Scandinavië is erg prijzig, dus ook in Oslo. Tip: tijdens de happy hours die een aantal cafés hanteren is het ineens wel beter te betalen! Hier vind je een lijst met goedkoopste plekken voor een biertje.

3. Betaalbare restaurants in Oslo

Eten in een restaurant is leuk, maar zeker in Oslo kan dat flink in de papieren lopen. Met mooi weer kun je ook prima de supermarkt plunderen: koop een wegwerpbarbecue, wegwerpbestek, wat vlees, wat brood, wat andere lekkernijen en wat drinken, en zoek vervolgens een plekje in een van de vele stadsparken. Hier mag je (over het algemeen) namelijk gewoon barbecueën!

Heb je pech en is het koud of komt het met bakken uit de lucht? Deze restaurants zijn ook relatief goed te betalen. En ook fijn: met een Oslo Pass krijg je bij veel restaurants ook korting.

Oslo tips: goedkope restaurants


4. Pak de ferry

De stad eens van buitenaf bekijken? Pak de boot! In Oslo worden diverse cruises aangeboden: ze geven je niet alleen een prachtig uitzicht op de stad, maar varen ook nog eens door de Oslofjord. Je begrijpt, zo’n tocht kost een flinke duit. Veel slimmer is het om gewoon een van de ferry’s te pakken: die brengen je ook langs die mooie plekjes, maar dan voor veel minder geld. En als je een Oslo Pass hebt, mag je hier zelfs gratis gebruik van maken (net als van de rest van het ov in de stad).

Oslo tips: ferry

5. Oslo Pass

Eigenlijk is de beste manier om geld te besparen in Oslo om een Oslo Pass aan te schaffen. Het is even een investering (±40,00 voor 24 uur), maar geloof mij, in deze stad haal je dat geld er wel écht uit.

Met de Oslo Pass pas krijg je namelijk niet alleen heel veel korting, heel veel dingen zijn ineens ook gratis. Al het openbaar vervoer in de stad is gratis, alle veerponten zijn gratis, (bijna) alle entrees tot de bezienswaardigheden zijn – je raadt het al – gratis. Ook mag je dagelijks aanschuiven bij een aantal stadstours en mag je voor nop gaan zwemmen in de stadszwembaden. Daarnaast krijg je ook nog eens fijne korting in veel winkels, cafés én restaurants: ik heb bijvoorbeeld prima gegeten in The Scotsman, en kreeg 20% korting op al m’n eten. Hoppa!

Klik hier voor meer info over de Oslo Pass ⇒

Oslo tips: Oslo Pass

6. Goedkope hotels in Oslo

Hoewel Oslo niet bij uitstek een goedkope stad is, wil dat niet zeggen dat ook alle accommodaties gigantisch duur zijn. Sterker nog, de afgelopen jaren zijn er steeds meer budgethotels bij gekomen in de Noorse hoofdstad. Dat betekent over het algemeen: schone, maar compacte kamers (ook wel: klein). Maar omdat je tijdens een citytrip vooral buiten de deur bent, is dat helemaal niet erg. Fijne aanraders zijn: Citybox Oslo en Comfort Hotel Express (hier sliep ik).

Heb je liever meer ruimte? Dan is het handig om voor een appartement te kiezen. Zorg er dan gelijk voor dat je er eentje reserveert met keuken, zodat je je ontbijt makkelijk zelf kan klaarmaken en af en toe ook je lunch en diner hier nuttigt (of mee naar buiten neemt). Scheelt ook weer geld! Aanrader is Aparthotel Forenom Aparthotel Oslo.

Oslo tips: goedkope hotels in Oslo


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 4 juni 2014.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒