Reizen is natuurlijk het leukste dat er is. Je maakt herinneringen voor het leven, komt in aanraking met andere culturen en je spot de mooiste natuurverschijnselen. Niet zo gek dus dat je er het liefste een paar keer per jaar op uit trekt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te besparen op je vakanties, zonder dat je in hoeft te leveren op luxe en comfort. Hoe je dat het beste kunt aanpakken? Deze tips helpen je op weg. Kun je misschien zelfs nog wel een keer extra weg door het geld dat je niet hebt uitgegeven!

1. Ga slim om met het boeken van de juiste accommodaties

Natuurlijk slaap je het liefst in een luxe hotel met allerlei faciliteiten dichtbij, terwijl je betaalt voor een prikkie. Om die pareltjes te vinden moet je heel goed zoeken: ze zijn lang niet altijd voor handen. Maar een goede prijs/kwaliteitverhouding vinden voor je accommodatie kan wel. Belangrijk hierbij is vooral wat je van je slaapplek verwacht. Ben je vooral op pad en slaap je er daadwerkelijk alleen? Kies dan voor een basic hotel (of hostel met privƩkamers) met een goed bed en fijne badkamer op een A-locatie. Wil je juist tot rust komen en heb je relatief veel tijd voor jezelf nodig? Zoek dan naar een fijne plek die misschien iets verder van de highlights ligt, maar die je wel net wat meer luxe geeft.

Geld besparen stedentrip

2. Bespaar op eten en drinken

Ook een tip: verblijf niet in een hotel, maar ga eens voor een appartement. Dat biedt namelijk meerdere voordelen:

  • Meer bewegingsruimte (want meerdere kamers)
  • Het geeft je echt het gevoel dat je even een local in de stad bent
  • En je hebt een kitchenette of keuken tot je beschikking.

Dat laatste zorgt ervoor dat je ook weer een hoop geld kunt besparen op je vakantie, want zo kun je ook gewoon je eigen maaltje maken. Boodschappen doen in de supermarkt is in de meeste gevallen toch echt stukken goedkoper dan uit eten gaan, zĆ©ker tijdens een stedentrip. Als je alleen al je ontbijt en lunch zelf verzorgd, bespaar je zo tientallen euro’s per dag. Kun je lekker rustig op je gemak opstarten in je eigen appartement. En hoe leuk en knus is het om je lunch buiten in een stadspark of aan het strand (als die er is) op te eten?

Zijn de beschikbare appartementen net wat boven je budget? Veel hostels bieden niet alleen privƩkamers, maar ook een gezamenlijke keuken en koelkast. Kun je precies hetzelfde realiseren.

Lees ook: Leuke stedentrips: 5 originele Ć©n betaalbare weekendjes weg

3. Koop vooraf tickets voor je highlights

Op het moment dat de vliegtickets en de accommodaties zijn geboekt, heb je vast al wel wat research gedaan naar een aantal highlights die je mee wilt pakken. Heb je daar toevallig entreetickets voor nodig? Kies er dan voor om deze tickets van tevoren al online te kopen, bijvoorbeeld via een platform zoalsĀ hellotickets. Hierdoor voorkom je dat je moet aansluiten in lange wachtrijen bij de kassa, je bent meteen zeker van een plek bij aankomst Ć©n in sommige gevallen ben je ook nog eens goedkoper uit door online al je entree te regelen – helemaal als je meerdere bezienswaardigheden met elkaar combineert.

Vaticaan Rome

4. Plan je vervoer ter plekke

Ga je naar een kleinschalige stad? Dan is de kans groot dat je prima uit de voeten kunt met – jawel – alleen je voeten. In veel steden liggen de meeste highlights op loopafstand van elkaar. Maar voor grotere steden heb je een ander plan nodig. Bekijk altijd hoe het openbaar vervoer is geregeld en breng het volgende in kaart:

  • Wat kost een enkel kaartje?
  • Wat kost een dagkaart (is deze er Ć¼berhaupt)?
  • Zijn er tickets voor meerdere dagen en zo ja, hoeveel kost dit?

Ga vervolgens na hoeveel je denkt gebruik te maken van het openbaar vervoer. Bij welke optie haal je er het meeste uit? Ga nooit lukraak voor een ticket voor meerdere dagen: dat lijkt op het eerste oog goedkoper, maar als je maar twee keer per dag een ritje maakt (heen en terug naar je hotel), ben je juist goedkoper uit. Let ook altijd goed op of je van alle vervoersmogelijkheden gebruik mag maken.

Fietsen tijdens stedentrip

Ander idee om geld te besparen: huur een fiets! Veel steden zijn fietsvriendelijker dan je denkt. En een hele dag een fiets huren tijdens een stedentrip is vaak goedkoper dan het openbaar vervoer. Bijkomend voordeel is dat je dan gelijk de stad goed ziet (in tegenstelling tot de metro) en je volledige vrijheid hebt waar je stopt, wanneer je vertrekt en welke route je neemt.

Lees ook: 5 stedentrips die perfect zijn voor een weekend

author-sign