Stiekem is er niets leuker dan een nieuwe stad ontdekken, toch? Ik kan inmiddels al een behoorlijk aantal Europese steden afvinken, maar mijn lijstje van bestemmingen die ik nog wil bezoeken is nog steeds groot. Maar je kent me; ik wil nooit de hoofdprijs betalen. Is het een dure stad, dan zoek ik naar manieren om geld te besparen. Maar nog liever ga ik naar een stad die sowieso goedkoop is en waarbij ik eigenlijk helemaal niet op m’n centen hoef te letten. Gelukkig zijn die er nog genoeg! En ik zet ze graag voor je op een rijtje. Dit zijn de goedkoopste stedentrips in Europa. 

Een tijdje terug deed de website Price of Travel onderzoek naar het volgende: waar kun je voor het minste geld terecht als je kijkt naar…

  • De kosten voor een nacht in een hostel
  • Twee ritjes met het openbaar vervoer
  • Toegang tot een betaalde bezienswaardigheid
  • Drie budget maaltijden
  • Drie drankjes

Deze ‘European Backpacker Index’ is vooral gericht op – je raadt het niet – backpackers, maar je kunt de uitkomsten voor een hostel in de meeste gevallen ook toepassen voor een hotelovernachting. Kost iets meer, maar in verhouding zal de top 20 zo goed als hetzelfde blijven, zij het dat de ene stad soms omruilt met de andere. Soit.

goedkoopste stedentrips europa

En welke stad is nou eigenlijk het voordeligst? Kiev! Niet mijn eerste voorkeur, maar ach. De rest van de lijst klinkt veelbelovender. En misschien niet heel verrassend: ook de rest van de top 10 ligt in Oost-Europa. Pas op plek 15 komt er een andere bestemming naar voren:

1. Kiev, OekraĆÆne
2. Boekarest, Roemeniƫ
3. Sofia, Bulgarije
4. Krakau, Polen
5. Belgrado, Serviƫ
6. Warschau, Polen
7. Sarajevo, BosniĆ« enĀ Herzegovina
8. Boedapest, Hongarije
9.Ā ÄŒeskĆ½ Krumlov, TsjechiĆ«
10. Sint Petersburg, Rusland
11. Riga, Letland
12. Zagreb, Kroatiƫ
13. Vilnius, Litouwen
14. Bratislava, Slowakije
15. Istanbul, Turkije
16. Split, Kroatiƫ
17. Praag, Tsjechiƫ
18. Ljubljana, Sloveniƫ
19. Tenerife, Spanje
20. Moskou, Rusland

De volledige lijst is gegoten in een fijne infographic (prijzen zijn in ponden):

goedkoopste steden europa
(klik op de infographic voor een vergroting)

Ik vind het trouwens opvallend dat Reykjavik goedkoper is dan Dubrovnik en dat er zo’n verschil zit tussen MĆ¼nchen en Hamburg. En dat Amsterdam niet goedkoop is, was dan weer geen verrassing, maar dat de stad zĆ³ duur is… Dat had ik nou ook weer niet verwacht.

Naar welke steden in de top 20 ben jij al geweest of zou je willen gaan?

Beelden: Shutterstock
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’