Na mijn eerdere roadtrip-verhalen kan ik me zo voorstellen dat je niet verbaasd bent als ik zeg dat ik gek ben op het huren van auto’s. Het gevoel van vrijheid die het me geeft en tegelijkertijd belanden op plekken die je anders zou missen, fantastisch! Maar is het ook mogelijk om een goede én goedkope huurauto te regelen? Zeker! Met deze tips fix jij gegarandeerd een betaalbaar exemplaar én kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
Misschien herken je jezelf hier wel in: ik weet nog als de dag van gisteren hoe not amused ik was toen ik voor het eerst mijn tijdelijke bolide op ging halen. Ineens kwam me een woordenstroom aan Engelse toeters en bellen tegemoet die betrekking had op mijn huurauto. Dat een extra dekking voor eventuele ruitschade wel aan te raden was, een GPS altijd van pas zou kunnen komen en dat een verzekering voor als ik een lekke band zou krijgen ook geen slecht idee zou zijn. Eh… daar sta je dan met je mond vol tanden. Wist ik veel wat ik nou wel en niet nodig had? Uiteindelijk mocht ik nog een flink bedrag aftikken, want uiteindelijk heb ik op alles ja gezegd. Ik wilde natuurlijk niet terugkomen met een schadeclaim die nog veel hoger was.
Stom. En vooral onnodig. Maar ja, dat zeg ik nu! Inmiddels zou ik mezelf na een flink aantal ervaringen wel een kleine huurauto-expert willen noemen, en geef ik je graag tips om alsnog een goedkope huurauto voor jezelf te regelen zónder dat je voor onvoorziene grappen (lees: extra kosten) komt te staan. Want dat mijn eerste ervaring niet uniek is, blijkt wel uit recent trendonderzoek van Sunny Cars onder 3.091 Nederlandse respondenten. Maar liefst 33% van de ondervraagden geeft aan dat onvoorziene kosten, zoals een verplichte verzekering, het grootste irritatiepunt is en ook de onverwachte afschrijvingen van de creditcard scoren hoog (21%).
Gelukkig zal die ergernis niet lang meer duren. De Europese Commissie ziet tegenwoordig toe op eerlijke autoverhuur en heeft al vijf grote autoverhuurders (Avis, Europcar, Enterprise, Hertz en Sixt) het EU-convenant laten tekenen. Dat houdt in dat ze voortaan verplicht zijn om helder uit te leggen welke schade wel en niet gedekt is en ze mogen niet zonder uitleg of specificatie achteraf geld van je rekening afschrijven. Een goede stap in de richting! Maar daar is die goedkope huurauto natuurlijk nog niet mee geregeld.
Goedkope huurauto tips: zo bespaar je geld!
Dat is ook iets wat uit het onderzoek van Sunny Cars bleek: wij Nederlanders letten vooral op de prijs wanneer we een boeking maken (78% van de mannen en 73% van de vrouwen) en kiezen ook het vaakst voor de goedkoopste klasse auto die beschikbaar is voor we naar andere dingen, zoals voorwaarden en kofferbakruimte kijken (27%) . En zo zorg je dat je nooit te veel betaalt:
Tip 1: boek vooraf online
En het liefst zo ver mogelijk van tevoren. Zeker wanneer je van plan bent om in het hoogseizoen naar een populair autoland te reizen, zoals Spanje, Griekenland, Italië, de Verenigde Staten of Portugal. Klinkt logisch, maar toch blijkt 37% van de ondervraagden dat niet te doen. Zonde, want als je in de zomermaanden ter plekke een auto wilt huren moet je maar hopen dat er überhaupt nog een exemplaar beschikbaar is. Als dat het geval is kun je er vergif op innemen dat je dan ook een extra hoog prijskaartje mag verwachten. Dus: boek zo vroeg mogelijk. Want hoe meer keus, hoe lager de prijs.
Tip 2: ga voor de kleinste auto
Die is immers vaak het goedkoopst! Zeker als je maar met z’n tweetjes bent is een driedeurs variant meer dan genoeg. Niet alleen rijdt deze auto vaak zuiniger (scheelt dus weer benzinekosten), het komt ook vaak voor dat je uiteindelijk bij het ophalen alsnog een grotere huurauto meekrijgt. Dat laatste is geen garantie, maar is bij mij in de praktijk al een aantal keer voorgekomen. En dat kost je niets extra.
Tip 3: laat alle extra’s achterwege
Met ‘extra’s’ bedoel ik hier niet de airco of de mogelijkheid om een tweede bestuurder toe te voegen, maar losse accessoires die niet standaard in de auto zitten. Denk bijvoorbeeld aan een kinderzitje, of nog relevanter, een GPS-systeem. Kost in verhouding heel erg veel en is ook nog eens niet nodig! Zeker in het geval van een navigatiesysteem kun je prima zonder: in de EU kun je tegenwoordig gewoon je eigen databundel gebruiken (hallo Google Maps) en in alle andere gevallen biedt de gratis app Maps.me uitkomst. Download het land waar je naartoe gaat en tadaa: een gratis GPS-systeem. Vergeet alleen niet een koppelstukje voor je oplader mee te nemen, zodat je je telefoon tijdig kunt opladen. Ik heb overigens ook al meerdere malen gehad dat de GPS ingebouwd bleek te zijn, dan zit je natuurlijk helemaal gebakken.
Tip 4: kijk gelijk naar de verzekeringen
Niet alleen omdat je niet ter plekke ineens in alle haast hoeft te beslissen en dus overbodige dingen gaat doen, maar ook omdat je dan simpelweg goedkoper uit bent. Ga in ieder geval nooit voor alleen een basisverzekering, want dan ben je bijvoorbeeld niet verzekerd tegen een sterretje in je ruit of het repareren van een lekke band. Zeven op de tien mensen blijkt ter plekke alsnog voor een all-in verzekering te kiezen, terwijl je vrijwel altijd goedkoper uit bent als je gelijk bij je boeking aangeeft dat je voor alles verzekerd wil zijn. Dit is bij Sunny Cars standaard (zie ook deze pagina), en je hebt er ook nog eens geen eigen risico en je kunt je reservering altijd gratis wijzigen (dat is mede de reden waarom ik altijd bij hen boek). Zo ga je én met een gerust gevoel de weg op én met de zekerheid dat je nooit te veel hebt betaald. Extra fijn: bij het ophalen van je auto kun je vervolgens ook altijd met een gerust hart ‘nee’ zeggen op alles wat ze je nog proberen aan te smeren.
Tip 5: check je auto bij het ophalen
Goed, je hebt de sleutels ontvangen en je staat bij je huurauto. So far so good! Bij de papieren die je hebt gekregen zit als het goed is ook een tekening van de auto met aangemerkte plekken waar al eventuele schade zit. Loop ook altijd zelf nog een rondje rond de auto en check of alles vermeld is. Zo niet: laat dit aan een medewerker zien en/of maak een foto van de schade met je telefoon, zodat je niet achteraf alsnog de sjaak bent. Op deze manier heb je bewijs dat jij hier niet verantwoordelijk voor bent en kunnen ze je achteraf niets maken.
Wat zijn jouw ervaringen met huurauto’s?