Binnenkort een roadtrip gepland? Good for you! Wist je dat met een paar simpele handelingen heel makkelijk geld kunt besparen op je autovakantie? In samenwerking met vergelijkingssite Pricewise zette ik 7 tips voor je op een rij: zo rijd je voortaan standaard goedkoper met je auto!

Doe een check-up auto voor vertrek

Het klinkt cliché, maar een goede voorbereiding is toch echt nog steeds het halve werk. Want als je je auto een check-up geeft voor je vertrekt, weet je zeker dat de kans op pech onderweg een stuk kleiner wordt (en alleen dat scheelt al een hoop geld). Die check-up zorgt er ook voor dat de autorit zelf minder zal kosten. Laat de jaarlijks verplichte apk-keuring doen of doe zelf een controle tussendoor. Want ben je een beetje handig, dan kun je die controle voor een deel prima zelf uitvoeren door de bandenspanning en vloeistoffen zelf te checken, en waar nodig bij te vullen. Scheelt je weer een aantal manuren die je in de garage zou moeten betalen, al kost het jezelf wel net even wat meer tijd. En moet je veel bijvullen dan ben je op de korte termijn juist wel weer duurder uit, omdat je vaak grotere flessen moet aanschaffen. Weeg dus de opties tegen elkaar af!

Goedkoper auto rijden

Let op het afsluiten van een pechhulpverzekering

Een paar jaar terug had ik net een maand een nieuwe auto. Superblij mee, tot ‘ie na een maand er ineens mee ophield. Sta je langs de weg, zonder pechhulpverzekering. Ik de ANWB bellen (want dat leek me de meest logische optie), en die wilden me met alle liefde helpen, maar ik moest er wel even ruim €200 euro voor aftikken. Je snapt dat ik daarna gelijk een verzekering heb afgesloten. Niet alleen fijn in Nederland, maar zéker ook als je in het buitenland pech krijgt en je geen idee hebt wat je moet doen.

Maarrr: let er wel op dat je zo’n pechhulpverzekering niet twee keer of vaker afsluit, want dat gebeurt vaker dan je denkt. Uit recent onderzoek van Pricewise bleek dat eenderde van de autovakantiegangers meer dan één pechhulpverzekering heeft. Dit komt doordat je zo’n verzekering kunt afsluiten boven op je autoverzekering, maar ook bij een reisverzekeraar en via een pechhulpdienst. Even checken dus!

Goedkoper auto rijden

Zorg voor de juiste bandenspanning

Gevalletje: stiekem weet je dit allang, maar toch vergeet je er heel vaak bij stil te staan. Of ben ik gewoon lui en dus de enige? Het is heel erg belangrijk dat de bandenspanning van je autobanden goed is. Zijn banden te slap? Dan slijten deze sneller, waardoor de profieldiepte ook sneller minder wordt. Je banden zijn daardoor veel eerder aan vervanging toe, en geloof mij, nieuwe exemplaren zijn niet heel erg goedkoop.

Door slijtage kun je ook eerder in de slip raken of een lekke band krijgen, waardoor je makkelijker een ongeluk kan veroorzaken. En dat wil je niet, nooit niet, en al helemaal niet als je op vakantie bent. Nog een belangrijk punt; is de bandenspanning laag, dan gaat het brandstofverbruik omhoog (zie hier voor meer info). En dat zorgt ervoor dat je benzine sneller op is en je dus vaker moet tanken.

Tip: controleer de bandenspanning nogmaals nadat de auto is ingeladen met alle vakantiespullen. De auto is dan zwaarder en hierdoor kan het zijn dat de banden wat extra lucht nodig hebben om de juiste bandenspanning te halen.

Goedkoper auto rijden

4. Neem zo weinig mogelijk mee

Want zo weinig mogelijk meenemen, kost gewoon veel minder: of je nou met het vliegtuig reist of met de auto. Het gewicht van de auto heeft veel invloed op de hoeveel brandstof die je verbruikt. Je bent al gauw geneigd om te denken ‘we stouwen ’m vol, gewoon omdat het kan’ (*guilty*), want je hoeft je niet te houden aan gewichts- en formaatrestricties (al heeft een auto wel een maximaal laadgewicht). Hoe minder je meeneemt, hoe zuiniger je auto rijdt en hoe minder brandstof je dus verbruikt.

5. Rijd netjes

En doe dat om meerdere redenen: want a) je hebt minder kans op ongelukken en dus minder kans op schadekosten, b) je voorkomt zo vast een aantal verkeersboetes en c) je bespaart er geld mee. Net als de bandenspanning en het gewicht, heeft je rijgedrag ook invloed op hoe snel de tank leeg gaat.

Hoe rijd je nou zo optimaal mogelijk, met het oog op het brandstofverbruik? Zorg ervoor dat je niet continu hoeft te remmen: rij dus wat minder hard, en laat de auto uitrollen in plaats van continu te remmen en weer gas te geven. En nu klink ik vast net als je rij-instructeur van tig jaren terug, maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je op tijd schakelt. Want rij je met een laag toerental dan gaat het brandstofverbruik ook weer omlaag.

Goedkoper auto rijden

6. Gooi niet altijd ramen open of de airco aan

Heb je een wat nieuwere auto, dan heb je vast een airco. Wist je dat als je deze aanzet, je brandstofverbruik serieus 30% hoger komt te liggen? Je ramen open doen is al niet veel beter: je verbruikt dan tot 20% meer aan brandstof omdat zo met meer weerstand rijdt. Denk dus bewust na over het gebruik van je airco of ramen: doe het alleen als het echt nodig is. Het kan je een hoop geld besparen.

7. Wees je bewust van waar je tankt

De benzineprijzen verschillen nogal: in Nederland, maar zeker ook in het buitenland. Is het goedkoper om de auto vol te gooien bij een plek langs de snelweg of zijn het juist de pompstations in de kleine dorpjes die goedkopere brandstof aanbieden? Dit verschilt per land, maar weet wel dat je in Luxemburg altijd (relatief) goedkoop uit bent en en dat je in Spanje, Oostenrijk en Duitsland voordeliger uit bent als je net buiten de snelwegen tankt. In Zwitserland en Italië is tanken eigenlijk overal duurder dan in Nederland.

Nog een laatste tip: gooi de tank niet helemaal vol als er veel tankstations op de route zijn; hoe voller de tank, hoe zwaarder de auto en hoe meer brandstof je daarmee verbruikt.

 

Toen ik schreef ‘tank goedkoper’, had ik niet het idee dat je dan een andere brandstof moest kopen, maar er gewoon voor moest zorgen dat je bij een goedkoper tankstation dezelfde brandstof zou tanken. Zelf weet ik ook niet het fijne over A- en B-merken van brandstoffen :s Je zou ook gewoon kunnen zeggen dat dat laatste punt een goede tip is, en dat je zoiets gaat toevoegen aan het artikel? Dat je nog even noemt dat het ook duurder kan zijn en je meer tijd en moeite kan kosten dan dat deze extra handeling bij de garage kost?

Goedkoper auto rijden


Heb jij nog handige tips om te besparen op de kosten van een autovakantie?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒