Nog maar iets meer dan een maand en m’n lange reis gaat beginnen! Naast dat ik vooral heel veel voorpret heb, moet er ook flink wat geregeld worden om alles goed achter te laten. Ook qua kosten thuis! Met deze tips zorg jij dat je uitgaven in Nederland ook zo laag mogelijk blijven.
Bespaar op energie tijdens afwezigheid
Ik heb gelukkig iemand gevonden die tijdens mijn afwezigheid op m’n huis wil passen. Maar heb je die luxe niet, weet dan dat je flink kunt besparen op gas, water en licht op het moment dat je er niet bent. En moeilijk is het niet: trek voordat je weggaat alle stekkers uit het stopcontact. Dit is niet alleen veilig omdat je (een groter risico op) kortsluiting of brand tegengaat, maar zo vermijd je ook sluipverbruik! Want ook al verzetten je apparaten geen werk, stiekem trekken ze wel stroom. Zet ook de thermostaat wat lager, zodat de verwarming niet aanspringt wanneer de temperatuur in huis onder een bepaald niveau komt. En draai kranen goed dicht zodat er geen water lekt.
Mijn vriend zette in het verleden ook wel eens alle stoppen om en sloot het water geheel af, zodat er echt nul energie wordt gebruikt. Hij kreeg wel een verontrustend telefoontje van zijn leverancier (die dachten dat er iets heel anders aan de hand was), maar dat zou ik er wel voor over hebben.
Verlaag het voorschotbedrag
Je kunt ook geld besparen door te kiezen voor een goedkopere energieleverancier. Helemaal handig als je je huis aan iemand verhuurt tijdens je afwezigheid en deze persoon all-in huurt. Zo betaal je namelijk minder voor de stroom en het gas dat de huurder verbruikt. Wat je te doen staat: energie vergelijken! Op die manier weet je zeker wat de goedkoopste energieleverancier voor jou is. Omdat je gewoon het maandelijkse voorschotbedrag betaalt tijdens je afwezigheid, kan het handig zijn om te berekenen hoeveel er ongeveer verbruikt zal worden. Zo kun je in die maanden eventueel het voorschot verlagen. Dat gaat vaak heel makkelijk via je persoonlijke account of de app van de energieleverancier. Doe je dit niet, dan vindt er uiteindelijk wel een verrekening plaats en krijg je geld terug van de energiemaatschappij als je over het hele jaar voor meer gas en stroom hebt betaald dan je hebt verbruikt. Maar ga je lang op vakantie of op wereldreis, dan heb je dat geld natuurlijk liever direct tot je beschikking en is het fijn om lagere maandlasten te hebben.
Bespaar op je autoverzekering
Rij je tijdens je afwezigheid niet in je eigen auto, dan kun je ervoor kiezen om de auto in die periode niet te verzekeren. Je kunt de autoverzekering namelijk tijdelijk schorsen. Voor de schorsing via de RDW betaal je 73 euro voor een auto die maximaal 15 jaar oud is. De schorsing is maximaal een jaar geldig, maar kan tegen betaling opnieuw worden verlengd. Met dit schorsingsbewijs van de RDW ga je naar je verzekeraar om een verzoek in te dienen om de verzekering tijdelijk stop te zetten. Goed om te weten: de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd blijven maximaal drie jaar geldig als je tijdelijk niet verzekerd bent. Zorg er wel voor dat niemand in je auto gaat rijden en dat je bolide op eigen terrein staat. Parkeer je de auto gewoon in de straat, dan heb je alsnog een verzekering nodig.
Zet abonnementen stop
Nog zo’n makkelijke bespaartip: heb je een abonnement op een krant, tijdschrift of ander goed dat periodiek wordt geleverd? Zet dit dan stop. Je maakt er toch geen gebruik van als je er niet bent. Let op: wees er op tijd bij met opzeggen, want soms is hier een bepaalde termijn aan verbonden.
Betaal met automatische incasso
De rekeningen die je tijdens je afwezigheid gewoon moet blijven betalen, kun je het beste door laten lopen via automatische incasso. Niet alleen hoef je zelf dan niet vanuit je reisbestemming moeilijk te doen met betalingen, maar vaak krijg je korting van bedrijven of instellingen wanneer je betaalt via automatische incasso. En dat is ook buiten je reis om mooi meegenomen!