Lapland is prachtig. Maar in een paar dagen tijd kun je nooit Ć”lles bekijken, kun je niet Ć³veral naar binnen. Dat is niet erg, want gelukkig zijn er op elke plek mensen die wel die kennis hebben. Tijdens mijn trip naar deze Finse regio vroeg ik het hemd van lijf van de 35-jarige local Henri Anundi uit Rovaniemi. Hij is geboren en getogen in Lapland, heeft zo’n tien jaar lang in Helsinki en Londen gewoond, maar is sinds een paar jaar weer terug op zijn oude honk. Wat zijn zijn tips?

FAVO ACTIVITEIT

“Dat hangt van het seizoen af. In de lente en de zomer ben ik vaak op mijn mountainbike te vinden. En ik ben niet de enige, mountainbiken wordt hier steeds populairder! Ik ben dit jaar pas begonnen, maar ik kan me nu al niet meer voorstellen dat ik het ooit niet heb gedaan. Vanuit het centrum van Rovaniemi sta je in nog geen vijf minuten midden in de natuur. Ik fiets zo’n 20 Ć  30 kilometer per keer, dat is hier prima te doen. In de winter doe ik ongeveer twee keer per week aan alpineskiĆ«n, ook dat kan hier in de buurt.”

FAVO PLEK

“Ik ben het liefst te vinden in Ounasvaara, een groot natuurgebied net buiten de stad. Het is letterlijk vijf minuten van het centrum. Je kunt er van alles doen: mountainbiken, skĆ«n en er is zelfs een schans. Op het hoogte punt heb je echt een onwijs mooi uitzicht. In Rovaniemi zelf moet je naar Kauppayhtiƶ, een hipsterplek met een op de jaren 70 geĆÆnspireerde inrichting. Je kunt er van alles doen: in de zomer is er een biertuin, je kunt er sushi, saldes en broodjes eten, en ’s avonds spelen hier de leukste bandjes en vind je er de beste DJ’s.

FAVO ETEN

“Heel eerlijk? Een hamburger. Maar dan alleen die van Kantis Burger. Je betaalt er wel vijftien euro voor, maar je krijgt er wel gigantische burgers met heerlijke champignonsaus en pulled pork voor terug. Mijn favoriete lokale gerecht is LeipƤjuusto. Het is een nagerecht wat gemaakt is van ‘squeeky cheese’ en wordt vaak geserveerd met wat jam.”

Local tips Lapland Finland

Local tips Lapland Finland

BeeldĀ LeipƤjuusto:Ā juustola.com
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’