Een snelle blik op bovenstaande foto doet je waarschijnlijk denken aan een bekend vakantieoord aan de Spaanse costa. Niet alleen vanwege het gigantische strandoppervlak, maar ook door de lange de boulevard en de strakblauwe zee. Laat je echter niet misleiden, dit is nog steeds Marokko: Essaouira is the place to be.

Dat het strand je je misschien herinnert aan Spanje of een andere zonnige plek is niet zo heel gek, aangezien Essaouira door de geschiedenis heen erg is beïnvloed door de Europese ‘cultuur’. En dat is te zien, letterlijk en figuurlijk. Zo dragen de mannen en vrouwen bijvoorbeeld in veel mindere mate in traditionele kleding dan in bijvoorbeeld Taroudant of Marrakech. Daarnaast doet ook de architectuur in de Medina erg Grieks aan (en staat niet voor niets op de Unesco Werelderfgoedlijst):

Hier, rondom het Moulay Hassan-plein, moet je ook zeker zijn voor lekkere eettentjes, leuke winkels en prachtige zonsondergangen.

Vergeet ook vooral niet wat aandacht te besteden aan de oude verdedigingsmuur (al is die eigenlijk niet te missen), waar Essaouira haar naam aan te danken heeft.

Ook leuk is het om aan het einde van de ochtend de haven te bezoeken. Vissers komen dan net terugvaren van hun tocht en zijn druk bezig hun vers gevangen vis schoon te maken voor de verkoop.

AFRADER: Ga niet op het strand liggen wanneer er een harde wind staat (en die staat er vaak!). De wind kan namelijk heel hard waaien, en voordat jij je handdoek hebt neergelegd is ‘ie waarschijnlijk al weggewaaid. Mocht je er nog wel op kunnen plaatsnemen, dan zit je hele lichaam het volgende moment vol met zand. Neem de wattenstaafjes maar mee, want ook je oren ontkomen er niet aan. En alsof dat nog niet genoeg is, harde wind + zand kan heel veel pijn doen. Dit is niet de scrub die je zou willen. Geloof mij maar, als rasechte ervaringsdeskundige.

Ben je op zoek naar een plek waar je helemaal tot rust komt? Dan is Essaouira zeker een fijne bestemming. Ja, er lopen toeristen rond, maar de sfeer is er gemoedelijk. Je wordt als toerist over het algemeen met rust gelaten en ook de prijzen zijn nog erg fijn te noemen. Verwacht geen hippe beachclubs zoals aan de Spaanse costa, maar je kunt er zeker lekkere drankjes bestellen. Essaouira doet je op een bepaalde manier geloven alsof je in Europa bent, maar op een veel fijnere manier dan in Agadir. Hier proef je nog het Marokkaanse leven. En toegegeven, voor de afwisseling is het tijdens een roadtrip best fijn om iets anders te zien dan souks en lokale tajines.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒