Onmisbaar als je het zuidwesten van Marokko verkent: een trip naar Marrakech. Deze stad ademt Marokko en heeft alles wat een toeristisch hartje begeert. Mooie gebouwen? Check. Leuke winkeltjes? Check. Lekker, lokaal eten? Check. Gezelligheid? Check!

Vaak zeggen foto’s meer dan duizend woorden. Marrakech is moeilijk te omschrijven, dat moet je gewoon met eigen ogen zĆ­en!

De Koutoubia Minaret. Dit is dƩ spirituele plek van Marrakech. Vergeet vooral niet het park achter deze moskee te bezoeken; heerlijk voor een picknick en om even bij te komen van alle drukte, maar ook de prachtige bomen en bloemen zijn zeker de moeite waard om van dichtbij te zien.

Alsof je in een Aladdin-wereld terecht bent gekomen: slangenbezweerders, muzikanten, verhalenvertellers… Er is van alles te zien op Djemaa el Fna. Dit centrale plein is overdag vrij rustig, maar zodra de maan te zien is, is de hele stad hier te vinden en is het letterlijk Ć©Ć©n groot feest.

PAS OP: Let op waar je foto’s van maakt! Als een slangenbezweerder ziet dat je je camera richt op hem of zijn slang, dan kan je er vanuit gaan dat hij geld wilt zien.

Je zit op het Djemaa el Fna ook goed voor lokale lekkernijen: voor relatief weinig geld kan je zittendĀ tussen de lokalen (en de toeristen) zo een Marrokaans gerecht naar binnen werken.

En koop voor weinig geld een lekker glas versgeperste sinaasappelsap bij Ć©Ć©n van de kraampjes op het plein. Koop echter geen literflessen, want voor je het weet is je sap alweer bedorven. En dat is natuurlijk zonde.

Ben je niet zo’n museumbezoeker, maar verplicht je jezelf om er toch minimaal Ć©Ć©n van binnen gezien te hebben? Ga dan naar MusĆ©e de Marrakech of het dichtbij gelegen MusĆ©e ben Youssef, waar alleen al het gebouw zelf de moeite waard is om te bekijken.

Je kunt natuurlijk in de bekende souks in de Medina rondlopen, maar veel leuker is het om tussen de lokalen een lokale markt te bezoeken. Je zult hier maar weinig andere toeristen tegenkomen, waardoor je het echte Marokkaanse leven met eigen ogen kunt zien. Aanrader is om naar de markt in Mellah (de joodse wijk) te gaan.

AFRADER: Laat je niet verleiden door mannen langs de weg voor een ‘gratis’ rondleiding bij een lederfabriek. Ten eerste, het stinkt! Ten tweede, hun ‘gratis’ blijkt niet onze perceptie van ‘gratis’ te zijn. Zodra je na een paar minuten al denkt genoeg gezien te hebben, laten de desbetreffende mensen je duidelijk weten geld te willen voor hun diensten en ze kunnen je zo maar nog een hele tijd achtervolgen als je het niet geeft. Gewoon niet doen dus.

Eigenlijk is de stad het leukst wanneer je de grote, maar vooral kleine straten en steegjes volgt. Je kijkt je ogen uit wanneer je door de smalle gangen loopt, en je weet nooit waar je uiteindelijk uitkomt.

Het enige ‘nadeel’ van deze stad is dat het a) zo vol is met toeristen en b) zo ontzettend op toeristen is georiĆ«nteerd. Ding dus af, negeer mensen die je de weg willen wijzen (ze willen overal geld voor) en sla vooral de MacDonalds over! Toegegeven, dat haalt op sommige plekken toch wel een beetje het authentieke aan een stad weg. Maar aan de andere kant, Marrakech trekt niet voor niets zoveel reizigers; het is en blijft een prachtige stad.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’