Wanneer je vanuit Agadir de taxi of bus pakt naar het oosten, rijd je al redelijk snel de verdedigingsmuren van Taroudant tegemoet. Meteen voel je een heel andere ambiance hangen. Was het in Agadir vooral ontzettend toeristisch en eigenlijk best westers te noemen; in Taroudant voel je eindelijk de sferen van het echte Marokko.

Taroudant wordt ook wel de ‘Grandmother of Marrakech’Ā  genoemd, omdat eerstgenoemde lijkt op een kleinere versie van het grote Marrakech. Het grote verschil is echter dat het leven van Taroudant zich bijna geheel afspeelt binnen de grote (en nog steeds intacte) muren.

Verdedigingsmuren
Dat is ook meteen het meest indrukwekkende gedeelte van de stad; buiten de muren heb je eigenlijk weinig te zoeken. Momenteel wordt er wel het een en ander gebouwd en er staan hier en daar wat kraampjes langs de muur, maar voor de historische en leuke plekjes moet je toch echt binnen zijn.

Alleen al rondlopen door de grote straten en kleine steegjes geven je al een echt gevoel van de Marokkaanse sfeer. Om je heen zie je kleine winkeltjes gestationeerd, grote stukken vlees hangen en zie je zowel mannen als gesluierde vrouwen rondlopen in traditionele kleding. De sfeer is er prettig; niemand valt je lastig.

Shoppen
Wat je zeker niet mag missen zijn de bekende Arabische souks en Berberse markten. The place to be voor laatstgenoemde is Jnane al-Jaami, waar je kruiden kunt ruiken en gedroogd fruit kunt proeven, maar waar je vooral moet zijn voor kleding en huishoudelijke goederen. Ben je op zoek naar handgemaakte goederen zoals leer,Ā  handgemaakte kleden en aardewerk? Dan ben je in de souk aan het juiste adres.

Hamam
Wil je nog even een extra dagje aan je bezoek aan Taroudant vastplakken? Breng dan een bezoekje aan een traditionele hamam. Normaal gesproken word je er als een prins of prinses behandelt, maar zodra je de deuren binnentreedt vanĀ Hamam El Hayhassani, weet je meteen dat het er hier anders aan toe gaat. Geen luxe ruimtes, maar donkere plekken waar je op de ouderwetse manier wordt aangepakt: met de harde hand dus. De ervaring is absoluut uniek te noemen; af en toe wat pijnlijk, maar zodra je buiten staat voel je je als herboren en heb je de hamam wel meegemaakt zoals de lokale (armere) mannen en vrouwen dat doen. Daar is ook wat voor te zeggen.

Taroudant is geen grote stad: met een of twee dagen heb je de hoogtepunten wel gezien. Maar deze plek is er zeker een die je niet over wilt slaan: ook hier zijn nog steeds toeristen te vinden, maar vergeleken met Agadir of Marrakech is het hier een rustige bedoening. Het is er gezellig ‘druk’, waardoor je een heel fijne ervaring krijgt met het Marokkaanse leven.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’