Als je op reis gaat heb je verschillende mogelijkheden om op je bestemming te raken. Je kunt met de auto, het vliegtuig, de trein, de boot, met de fiets, zelfs lopend. En met de bus. Dat is het vervoersmiddel waar ik voor koosĀ toen ik naar Berlijn ging. Beviel het? Zou ik het nog eens doen? Oftewel: hoe is dat nou, met de bus op reis?

Nou, dikke prima eigenlijk.

De route

Ik reisde met Flixbus vanuit Amsterdam Sloterdijk direct naar Berlijn. We draaiden meteen de snelweg op en gingen er pas af toen we in de Duitse hoofdstad arriveerden (okĆ©, met een tussenstop dan). Geen tientallen plaspauzesĀ onderweg om andere mensen op te pikken, gewoon doorgassen en daardoor ook niet heel erg veel langer onderweg zijn dan wanneer je met de auto zou reizen. En zowel op de heen- als terugweg een onwijs vriendelijke (en Nederlandse) chauffeur. Kijk, de eerste pluspunten zijn binnen.

Met de bus op reis - ervaring

Onderweg

Van Amsterdam naar Berlijn is ongeveer 650Ā kilometer. Dat betekent dat je reis, zowel met de trein, de auto als met de bus, behoorlijk lang duurt. Reken 7,5 uur en je komt aardig dicht in de buurt. Lang, maar wel goed te doen.

In de bus

Want in tegenstelling tot de auto heb je hier bewegingsvrijheid. Je kunt prima heen en weer lopen. En ook de beenruimte, die viel me met mijn lengte (1.76 m) en lange benen heel erg mee. Ik kon ze bijna strekken, maar ik had het geluk dat er zowel op de heen- als terugweg niemand naast me zat. Dan heb je helemaal zeeƫn van ruimte.

Ook is er een toilet aan boord, heb je een stopcontact per twee stoelen Ć©n is er wifi aanwezig. Kun je onderweg je telefoon opladen en alles thuis in de gaten houden als je dat wilt. Wil je juist even offline zijn, dan heb je meer dan genoeg tijd om je favoriete serie of een film te kijken op je laptop. Dat is in ieder geval wat ik deed (6 afleveringen Game of Thrones achter elkaar, jep). En ondertussen kun je eten en drinken wat je wilt, alles mag mee aan boord – scheelt een hoop geld als je je versnaperingen gewoon in de supermarkt haalt. Oh, en laat ik de grote hoeveelheid bagage niet vergeten: 1 stuk handbagage en 2 stuks ruimbagage (30 kilo per koffer/tas) per persoon. Ik weet niet hoe dat met jou auto zit, maar dat past echt nietĀ in mijn voormalige Clio, zeker niet als je dat keer twee moet doen.

Met de bus op reis ervaring

Grootste pluspunt

Ik ben me ervan bewust dat veel van bovenstaande punten ook in de trein zijn te vinden. En tegenwoordig vind je de wifi en stopcontacten ook in het vliegtuig. Maar dan heeft de bus nog een heel groot pluspunt te bieden ten opzichte van de andere opties: het is echt heelĀ goedkoop. Sterker nog, het is de goedkoopste optie als je alleen of met z’n tweeĆ«n reist. Een enkeltje Amsterdam-Berlijn heb je al vanaf ā‚¬29,- per persoon (tickets naar andere bestemmingen zijn er al vanaf ā‚¬5,- per p.p.).

Nadeel is echter dat je geen controle hebt over waar je onderweg stopt en dat je bewegingsvrijheid vrij gelimiteerd is. Maar dat is wat mij betreft dan ook het enige. Die paar minpunten wegen niet op tegen alle voordelen, zeker niet voor die prijs.

Dus, zou ik het nog een keer doen? Voor deze prijzen, zeker weten! En al helemaal als mijn volgendeĀ reis een iets minder lange zit is. WantĀ heel eerlijk, ik vind geen enkele reis van 7,5 uur je van het. Met welk vervoersmiddel dan ook.

Ben jij weleens met de bus op reis gegaan? Hoe beviel dat?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’