favoriete reizen

Ik heb inmiddels al wel redelijk wat mogen zien van de wereld (al mag het natuurlijk altijd meer worden) en elke reis heeft wel iets: soms zijn het de mensen die je vakantie speciaal maken, soms zijn het juist de bezienswaardigheden en vaak is het allebei. Maar er zijn een paar (lange) trips die me voor altijd bij zullen blijven. Mijn favoriete reizen tot nu toe.

NEPAL

favoriete reizen

In 2009 was ik ruim 3 weken in Nepal. Waar veel mensen kiezen om een van de trektochten te maken door het Annapurna gebied, ging ik samen met een organisatie naar het land voor het project ‘Art of Culture’. Het doel van het project was om de cultuur van het land Ć©cht te leren kennen. Dagelijks bezochten we diverse bevolkingsgroepen uit verschillende kasten: van ex-slaven tot ex-drugsverslaafden, en van Hiv-geĆÆnfecteerden tot aan Dalits. We verbleven onder meer in hoofdstad Kathmandu, het toeristische Pokhara en het niet altijd even veilige Nepalgunj. Eerlijk is eerlijk, deze reis was erg pittig. Je werd constant geconfronteerd met de negatieve dingen in het land en ik heb bij terugkomst voor het eerst Ć©cht ervaren wat een cultuurschok was. Toch had ik het absoluut niet willen missen; je krijgt maar weinig de kans om op deze manier een land te leren kennen. Of om bij lokalen thuis op een houten tafel te slapen.

VERENIGDE STATEN

favoriete reizen

Ik was altijd een beetje sceptisch over Amerika. Maar toen ik in de zomer van 2010 vier weken door het zuidwesten van het land reisde, was ik om. Wat zijn er prachtige plekjes te vinden! Samen met vriendlief hadden we een auto gehuurd, waarmee we duizenden kilometers aflegden, vele nationale parken bezochten en prachtige steden ontdekten. Het was ook de reis waar we allebei tweedegraadsverbrandingen opliepen, waar we de meest mooie zonsondergang ooit zagen in de Grand Canyon en waar we onze doodnormale Nissan bijna kapot reden op een off road pad bij Monument Valley. Vooral San Francisco heeft een speciaal plekje in m’n hart gekregen.

ROME, ITALIƋ

favoriete reizen

Rome is zo’n stad die ik wel honderd keer zou kunnen bezoeken. Ik ben er tot nu toe twee keer geweest, waarbij de eerste keer in 2003, en de tweede keer in 2010. Het is mijn eerste bezoek dat de stad zo speciaal voor me maakt. Ik was 16 en ging op werkweek met mijn middelbare school; we hadden een fantastische groep, fantastisch weer en fantastisch programma. Ik maakte er vrienden voor het leven. Natuurlijk let je dan niet op de prachtige restanten en de mooie gebouwen die er nog in zijn geheel staan. Dat viel pas op tijdens de tweede keer, toen ik inmiddels volwassen was en met mijn BFF (die ik tijdens de eerste keer leerde kennen). We haalden herinneringen op, ontdekten nieuwe plekken en deden nieuwe dingen. Ik kon niet anders dan deze stad voor altijd in mijn hart sluiten.

CURAƇAO

favoriete reizen

Nog zeer regelmatig denk ik terug aan mijn tijd op CuraƧao, waar ik in 2011 voor drie maanden naartoe ging om mijn afstudeeronderzoek te houden. Ik verbleef in een studentenhuis met zo’n 20 andere studenten, waardoor – zeker in het begin – weinig van onderzoek doen terecht kwam. De stranden, het uitgaan en de zon trokken me net even iets meer. Daarnaast was het vrij lastig om respondenten te vinden. Ik deed onderzoek naar hoe CuraƧaose mannen seks interpreteerden en ervoeren. Waar je ook kijkt op het eiland zie je het onderwerp wel ergens terugkomen, maar erover praten, ho maar. Het bleek een groot taboe, en wanneer ik tijdens het uitgaan aan lokale jongens vroeg of ze mee wilden werken, werd ik keihard uitgelachen. Ze wilden niet met me praten, ze wilden het alleen maar met me doen. Eh… Dankzij social media kreeg ik het gelukkig toch voor elkaar om genoeg mannen te vinden, waardoor ik met de benodigde informatie terug naar huis keerde en netjes op tijd afstudeerde. Tijdens de drie maanden heb ik het eiland voor mijn gevoel echt goed leren kennen: ik weet de mooie plekjes nog steeds blindelings te vinden, ik heb fantastische mensen leren kennen en geweldige dingen gedaan.

GAMBIA

favoriete reizen

In december 2012 ging ik een week naar Gambia. Een week, wat achteraf eigenlijk net iets te kort was. Een ex-collega van mijn vriend is naar dit Afrikaanse land geĆ«migreerd, wat ons een mooie ingang gaf om de cultuur wat beter leren kennen en op plekjes te komen waar je normaal als toerist niet snel komt. Dat vind ik tegelijkertijd ook het mooiste aan reizen; zien hoe de lokalen leven. Zo doken we op onze eerste avond een lokale ‘kroeg’ in, waar we als enige blanken aan een Julbrew zaten en waar ik ten huwelijk ben gevraagd door een lokale tiener (terwijl vriendlief naast me zat). En maakten we op onze derde dag bijvoorbeeld een bruiloft mee in een van de compounds. We lachten, we klapten, we dansten en we aten mee. Het was fantastisch.

Wat zijn jouw favoriete reizen tot nu toe, en waarom? Ik ben benieuwd!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’