Ik herinner het me als de dag van gisteren. De dag voor vertrek, de dag voordat¬†ik samen met m’n ouders en broer op vakantie zou gaan, was het altijd een en al drama in huis. Alle spullen werden haastig¬†bij elkaar gezocht, naar beneden gebracht en in de auto gepropt. Dat was nogal een ding bij ons. Sterker nog, alleen¬†al hierdoor stresten we de pan uit¬†en was iedereen uit z’n goede hum. En dan moest de vakantie nog beginnen!¬†Man, wat is er een hoop veranderd in de loop der jaren. Zo ga je nooit meer gestrest op vakantie.

1. FOCUS OP HET BELANGRIJKSTE

De eerste tip: houd altijd alleen het grotere plaatje in hoofd wanneer je je reis plant. Dat klinkt wat vaag, maar in feite komt het neer op dit: leg alleen je aankomst en vertrek vast. Houd alles er tussenin juist zoveel mogelijk flexibel. Plan niet te veel van tevoren. Nee, echt niet. Het maakt het reizen alleen maar makkelijker als je het mij vraagt.

nooit meer gestrest op vakantie

2. RESERVEER ALLEEN WANNEER NODIG

En vaak is dat niet nodig. Het komt niet vaak voor dat slaapplekken al vol zitten Рzeker niet als je buiten de schoolvakanties reist en naar meerdere bestemming af reist. Het is zonde om alles al helemaal te leggen. Straks moet je verplicht in een klein gehucht verblijven omdat je voor vier dagen een hotelkamer hebt geboekt.

Maar… bedenk wel van tevoren of er plekken zijn waarbij je w√©l moet reserveren, vanwege drukke vakantieweken, late aankomsttijden of bijvoorbeeld een festival dat precies plaatsvindt wanneer jij een bezoek aan die plek brengt. In dat geval is het weer wel aan te raden om alvast te boeken! Zo heb ik tijdens mijn roadtrip door het zuid-westen van de Verenigde Staten twee uur moeten omrijden omdat alles, maar dan ook echt alles vol zat in Yosemite Park. Ik op z’n zachtst gezegd¬†not amused.

nooit meer gestrest op vakantie

3. PLAN GEEN EXCURSIES

Wacht met het plannen van je uitstapjes en excursies tot je er daadwerkelijk bent, boek dit niet van tevoren. Zoek naar brochures bij je slaapaccomodatie, en vraag locals om tips. Vaak zitten er in brochures kortingsbonnen en weten de lokalen juist plekken die niet in de standaard reisboeken staan!

Het missen van een hotspot is geen drama. Ga niet de standaard beroemde trekpleisters af alleen omdat ze beroemd zijn en je ze gezien móet hebben. Ga liever op zoek naar plekken die écht de moeite waard zijn voor jou. Scheelt een hoop stress, maar echt.

4. VRAAG ANDEREN OM HULP

Heb je vrienden of kennissen op je bestemming zitten? Schakel hun hulp in om dingen te regelen. Ken je niemand, dan zijn er gelukkig genoeg websites die je in contact kunnen brengen met locals. Velen zijn over het algemeen meer dan bereid om je de beste delen van de stad of het gebied te laten zien en/of geeft je tips die je van tevoren niet had kunnen plannen. Scheelt je een hoop tijd aan voorbereiding en levert je vooral bijzondere momenten op.

⇒ Zo kom je in contact met locals

nooit meer gestrest op vakantie

5. LEES JE IN

Ik kan me zo voorstellen dat je niet helemaal blanco die kant op wil. Sterker nog, het is vaak een van de leukste dingen die bij het voorbereiden van je reis hoort: het inlezen!¬†Lees van tevoren over de dingen die jou interesseren en waar je daadwerkelijk tijd voor hebt. Nogmaals (zie punt 3), doe alleen dingen die jij leuk vindt. Dus als je van musea houdt, dan bezoek je musea. Houd je van winkelen? Dan ga je winkelen. Doe geen dingen alleen maar omdat het ‘hoort’. Kun je niet alles doen wat je wilt, jammer dan. Laat die FOMO los.

6. PAK NIET TE VEEL IN

Spreekt natuurlijk wel voor zich. Iedereen weet dat het praktisch is om weinig mee te nemen, maar uiteindelijk is je koffer of tas altijd weer veel te vol. Neem alleen het broodnodige mee; je kunt vaak altijd de dingen die je bent vergeten alsnog aanschaffen als het écht nodig is. En vraag je af, is het echt nodig om je iPad of laptop (en de bijbehorende opladers, kabels e.d.) in te pakken? Kun je niet even zonder?

‚áí Meer tips nodig over inpakken?

nooit meer gestrest op vakantie

7. NEGEER ANDERMANS MENING

Ook al zegt iedereen dat je Buckingham Palace móét zien als je in Londen bent, dan wil dat nog niet zeggen dat je dat ook daadwerkelijk echt moet doen. Als het jou geen ene reet kan schelen of je de koningin zal zien of niet, wie verplicht je om dan langs het hek te staan? Wat maakt het jou uit als je dé must see van je bestemming hebt gemist, als je verder alleen maar hebt gedaan wat je leuk vindt?  Negeer de meningen van anderen, dat scheelt niet alleen een hoop stress, maar ook heel veel ergernis, tijd, moeilijkheden, en geld.

8. ACCEPTEER DE SITUATIE

Een perfecte reis bestaat niet, of je het nou alles vastlegt¬†van tevoren of juist helemaal niets. Verwacht altijd het onverwachte; je koffer kan kwijtraken, de kerk kan dicht zijn vanwege renovatiewerkzaamheden, je vliegtuig heeft vertraging of je auto heeft pech… Maak er geen probleem van, die dingen gebeuren nou eenmaal. Je doet¬†er niets aan, dus maak je er niet druk om. Uiteindelijk komt altijd alles goed, hoe dan ook. Wees blij met wat je w√©l ziet en doet. Alles is beter dan thuis op de bank hangen, toch?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ‚áí