Nooit meer lang op reis
Nooit meer lang op reis

Waarom ik nooit meer 3 maanden lang op reis zal gaan

Ja, je leest het goed. Drie maanden op reis kunnen gaan was geweldig en een ervaring die ik nooit had willen missen. Maar het was ook een gevalletje: eens, maar nooit weer. En dit is waarom.

Ja, je leest het goed. Drie maanden op reis kunnen gaan was geweldig en een ervaring die ik nooit had willen missen. Maar het was ook een gevalletje: eens, maar nooit weer. En dit is waarom.

Ik ben me ervan bewust dat dit heel verwend klinkt. Want: ik ben behoorlijk bevoorrecht. Hoeveel mensen hebben überhaupt de kans om zolang op reis te gaan wanneer ze eenmaal werken? Maar toch, lang de hort op zijn heeft zo z’n nadelen en ik hoop vooral dat mijn valkuilen jou behoeden voor het maken van dezelfde ‘fouten’, voor zover je daar echt van kan spreken. Een ding zou ik achteraf gezien heel anders hebben gedaan. De kans is namelijk heel groot dat mijn mening over drie maanden reizen dan heel anders zou zijn geweest.

Nooit meer lang op reis

Toen ik eenmaal tien weken op pad was begon het te kriebelen: eigenlijk vond ik het prima om wel weer naar huis te gaan. Ik had geen heimwee, dit had een andere reden. Ik wist dat ik op de dag van aankomst de sleutels zou krijgen van m’n nieuwe huis en weer zou gaan samenwonen. Als dat geen goede motivatie is om uit te kijken naar de lange vlucht naar Nederland, dan weet ik het ook niet meer.

Maar dat was uiteraard niet de reden waarom drie maanden niet (meer) mijn voorkeur heeft. Wat dan wel?

Nooit meer lang op reis

Wat ging er mis?

Heel simpel: ik had veel te veel gepland.

Ik wilde te veel zien, te veel doen en dus ook: te veel reizen. En je weet, alles waar ‘te’ voor staat is niet goed. Voor vertrek hadden m’n vriend en ik de volgende landen op ons lijstje staan:

 • Indonesië (Bali)
 • Australië
 • Vietnam
 • Taiwan
 • Japan
 • Zuid-Korea
 • Singapore

En dat in 12 weken tijd. Belachelijk natuurlijk! Maar dat zeg ik nu: vooraf hadden we een eerste planning gemaakt van hoeveel dagen we waar ongeveer wilden blijven. Als we dat schema zouden aanhouden zouden we qua dagen precies uit moeten komen. Achteraf gezien moet ik daar heel hard om lachen. Eenmaal onderweg bleek dat 14 dagen voor Australië wel erg krap was, en dat het wel heel zonde zou zijn als we maar twee weken in Japan zouden doorbrengen. Uiteindelijk zijn we ‘alleen’ naar Bali, Australië, Vietnam, Taiwan en Singapore gegaan, al waren Bali en Singapore al bekend terrein. Hier zijn we uiteindelijk, alles bij elkaar op geteld, maar 1,5 week gebleven. De rest van de tijd spendeerden we in de drie overige bestemmingen. Al veel minder dan ons initiële plan, maar nog steeds veel te veel.

Nooit meer lang op reis

De oplossing:

Ook die is heel simpel. Pak je rust! En doe vooral niet te veel. Zorg vooral niet dat je toegeeft aan de zogenoemde FOMO, maar luister vooral naar wat je echt wilt en nodig hebt. Thuis heb je immers al genoeg haast en verplichtingen!

Een oud-collega van mij was in precies dezelfde periode op reis met haar wederhelft. Waar mijn vriend en ik uiteindelijk 4,5 bestemmingen hebben aangedaan, bleven zij ‘steken’ op twee landen. Twee maanden in Vietnam en een volle maand in Cambodja. Het zal je wellicht niet verbazen dat zij heel anders terug kwamen dan wij: volledig uitgerust, nog volledig in chillmodus en vol met mooie herinneringen. In tegenstelling tot ons, namen zij echt de tijd om een plek te leren kennen. Niet in twee dagen alle highlights er doorheen rammen, maar minstens een extra nacht bijboeken om ook tijd te hebben om even helemaal niets te hoeven doen. Daadwerkelijk gebruik maken van dat zwembad of het strand om de hoek.

Nooit meer lang op reis

Ter vergelijking: wij kwamen eigenlijk behoorlijk uitgeput terug. Begrijp me niet verkeerd: ook wij zaten vol met mooie herinneringen, maar ook weer zoveel dat we de helft eigenlijk alweer vergeten zijn. Reizen maakt echt moe. Althans, wél wanneer je constant onderweg bent en constant het gevoel hebt dat je alles wil zien. Op een gegeven moment komt de zoveelste trein, bus, metro of vliegtuig echt je neus uit. Maar dat is nog niet eens het ergste. Dat vond ik toen ik op een gegeven moment besefte dat ik echt niets meer opsloeg en reageerde met: ‘best een mooi strand hoor, maar niet zo tof als die we vorige week op plek x hebben gezien’. Idem dito met uitzichten, natuur, tempels en steden an sich.

En dat vond ik echt ZO erg. Ik voelde me ZO verwend. Want natuurlijk is zo’n strand prachtig en natuurlijk is iedere tempel en stad uniek. Elke bestemming kan geweldig zijn, maar wanneer je te veel achter elkaar ziet, zit je hoofd op een gegeven moment gewoon vol en kun je een plek niet meer zo op waarde schatten als wanneer je een aparte vakantie naar die plek had geboekt.

Nooit meer lang op reis

Hoe ik het voortaan ga doen:

Als ik al de luxe heb om nog eens drie maanden per jaar weg te kunnen, dan zou ik het dus nooit meer in een keer op maken. Ook niet als ik het dan veel rustiger aan zou pakken. Want laten we eerlijk wezen: mezelf kennende zou dat toch niet zo goed lukken. Ik zou zeker weten kiezen om drie keer een maand de boel de boel te laten. Om meerdere redenen:

 • Zo hoef je niet in een keer een heel groot bedrag te sparen
 • Zo heb je elke keer weer een (in verhouding) lange reis om naar uit te kijken
 • Zo blijft alles ‘nieuw’ en houd je de ruimte in je hoofd om alles nog op te kunnen slaan én te waarderen

En dat laatste is me heel veel waard.

Maar nu ben ik heel benieuwd: hoe denk jij hierover?

Over de auteur

TIP: Download ons gratis ebook

Cover ebook Goedkoop op Vakantie

De 21 beste bespaartips in een gratis ebook

In dit ebook delen we onze favoriete tips om voortaan altijd goedkoper op vakantie te gaan. Vul je gegevens hieronder in en je ontvangt het boek direct in je mailbox! Meer info ⇒


22 Comments

 1. Heel herkenbaar! Wij hebben vorige zomer in 3 weken 4.000 km gereden en 8 Europese landen aangetikt. Als ik er aan terug denk was het gekkenwerk. Soms vraagt mijn vriend iets van “weet je nog toen in Budapest bij dat ene mooie gebouw” , en dan denk ik: zijn we ook in Budapest geweest? Oja! Haha. Onze volgende reis gaat naar Azië, maar dan houden we het bij één land. Ik denk ook als je langer als een maand weggaat niet meer kan genieten omdat er veel op elkaar gaat lijken of iets kan een herinnering niet overtreffen. Ik hoop dat we nog minimaal 50 jaar leven, dan kunnen we ieder jaar een ander land afstrepen (of soms misschien toch 2) :)

  1. Wat fijn dat je je in m’n verhaal herkent! Krijg af en toe toch best gekke reacties in m’n omgeving. Heerlijk toch als je ieder jaar een keer een verre reis kan maken (of zelfs twee)? Kan lang niet iedereen zeggen!

 2. Wij zijn 2x 5 weken op reis geweest: in Amerika en Nieuw-Zeeland. Ik denk wel eens dat een reis van 3 maanden erg tof zou zijn, maar ik zou dan niet in 1 land willen blijven. Misschien toch maar wel doen nu ik jouw verhaal gelezen heb ;-) Al vind ik een reis van 6-7 weken ook al erg fijn om naartoe te leven. Ook wel zo fijn voor onze katjes ;-)

  1. Haha ja snap ik! En ik denk dat 5 á 6 weken perfect is voor een land (hangt er natuurlijk wel af welke precies): hoef je je niet te haasten en kun je op je gemak alles zien wat je wil zien.

 3. Dat is inderdaad een valkuil voor veel mensen. Dat was het ook eerst voor mij! Ik ben ruim drie jaar geleden een half jaar weggeweest. De eerste vier maanden bleef ik maar doorreizen en de laatste twee maanden heb ik in verhouding nog maar weinig gedaan. En daar genoot ik echt van want ik had gewoon veel te veel gedaan. Ik ben zelf inmiddels alweer 20 maanden aan het reizen waarbij we wel twee keer terug naar NL zijn geweest tussendoor. Dat moet maar net bij je passen maar wij wisselen het op het moment af door steeds wat maanden ergens te werken en dan een paar weken te reizen. Zo kijken we er elke keer weer naar uit!

 4. Goed dat je dit deelt! Deze verhalen horen er namelijk ook bij. Wij gaan in oktober weg voor onbepaalde tijd. Wij willen niks plannen, want plannen worden toch altijd anders. Wij weten waar ze sowieso heen willen en laten ons verder leiden door het gevoel. Snel reizen willen wij sowieso niet doen!

 5. Oh zo herkenbaar! Mijn eerste lange reis, ook drie maanden, ging naar Zuid-Amerika. Maar als ik daaraan terug denk was dat ook vooral het aftikken van highlights en reizen van plek naar plek. Afgelopen februari heb ik het helemaal anders aangepakt, voor vijf weken naar één land, Nicaragua. We kwamen vol fantastische verhalen en redelijk uitgerust thuis. Dus dat is zeker goed bevallen, hoewel er in een land ook veel te beleven valt. Maar je leert een land en haar bevolking wel echt kennen! ?

 6. Ik ben een langzame reiziger, dat was ik zelfs tijdens mijn jaartje Azië. Ik ben ook geen goede planner. Ik kan wel plannen, maar ook veel loslaten. Met veel vrije dagen.

  Toch had ik tijdens mijn lange reis soms een beetje last van FOMO. Nu ben ik een stuk ouder en wijzer en is dat verdwenen.

  Geen idee of ik nog eens 3 maanden achter elkaar op reis ga. Misschien over een paar jaar….

 7. Fijn om deze kant van reizen ook eens te lezen :) Ik merkte al tijdens onze ‘korte’ reis van drie weken dat ik een rustige reiziger ben. Ik móet tussendoor mijn pauze nemen anders geniet ik er gewoon niet van en ben ik alleen maar dingen aan het afstrepen in plaats van echt bewust zijn van mijn omgeving. Dat opende wel mijn ogen en nee, ik heb niet alles gezien wat ik wilde zien toen we in Thailand waren, maar juist de dagen dat we gewoon slenterden van eettentje naar eettentje of chillden op het strand, zijn mijn favoriet.

  1. Wat heerlijk om te lezen! Wordt mijn nieuwe voornemen ook: liever écht genieten en écht vakantie vieren, dan alles maar moeten zien – tijdens welke vakantie dan ook. Ben benieuwd in hoeverre dat ook daadwerkelijk gaat lukken ;-)

 8. Wij zijn een paar jaar geleden ook drie maanden weggeweest. Eerst een maand Cambodja, Laos en Thailand en toen twee maanden Nieuw-Zeeland. Herken me een klein beetje in je verhaal. Achteraf hadden we misschien iets langer in Cambodja en Laos moeten blijven, of er voor moeten kiezen bijvoorbeeld Laos te bewaren voor een volgende vakantie. Dan hadden we meer van Cambodja kunnen zien, i.p.v. alleen Phnom Penh en de tempels van Angkor. Aan de andere kant kan ik niet zeggen dat ik er spijt van heb zoals we het nu gedaan hebben. We hebben gezien en gedaan wat we vooraf bedacht hadden te willen zien en doen. En ik kan ook niet zeggen dat we gehaast gereisd hebben.

  In die zin hebben we redelijk de goede keuzes gemaakt. Niettemin goed er voor een eventuele volgende lange trip of sabbatical over na te denken.

  1. Hoi Renzo, wat goed om te horen dat je het zo hebt ervaren! Denk dat het begrip ‘te gehaast’ ook voor iedereen anders is. Zolang je er zelf prettig bij voelt en je ervan geniet is het goed :-)

 9. Juist goed dat je dat je nu achter je reisstijl bent gekoment! Ik kan me ook hierin vinden, ik heb echt een ‘basic’ nodig en waar ik dan vanuit de nodige trips kan maken.

 10. ben 20 jaar geleden voor een half jaar gaan backpacken in Zuidoostafrika. Ik had niets gepland zelfs niet de eerste nacht, ik was alleen met 10 kg in mijn rugzak en een fotocamera en een tentje. Het is juist dat niet plannen dat leuk is als je veel tijd hebt. Ik had een lonely planetgids voor heel Afrika mee. Die heb ik gedurende een week of 3 gebruikt, daarna had ik zelfs die niet meer nodig. Reizen voor lange duur is juist niet plannen, soms een paar weken rusten in eenzelfde plaats, en dan weer verder, afhangende van je eigen ritje, je eigen interesses. Ook ging ik voor 3 maanden op reis een tiental jaar geleden, alleen, met koffer ditmaal, naar Azie, thailand en het oude Indochina, Laos, Vietnam en Cambodia.. Het was heerlijk. Ik heb eerst 3 weken gewerkt als gids ter plaatse voor een Nederlandse touroperator, freelance,, pas daarna beginnen rondreizen, low budget met boten en bussen. Drie weken Thailand, 10 dagen Laos, twee weken Vietnam, dat vond ik genoeg persoonlijk want dit land vond ik heel stresserend, hoewel Hanoi inderdaad best mooi en interessant is, en dan Cambodia, voornamelijk om Angkor Wat, een absolute aanrader, en de Killing FIelds in Pnom Pen te zien, een mooie oude stad en dan terug naar Thailand. In het begin ook nog eens een paarnachten in een tempel in Bangkok gelogeerd. De eerste nacht in de tempel was het enige wat ik gereserveerd had. Ik begrjip dus niet niet waarom je zo nadrukkelijk zegt dat drie maanden te lang is. Het zijn de beste momenten uit mijn leven geweest, het is een ongelooflijke ervaring. Het is niet altijd even netjes en keurig, je hebt ook moeilijke momenten, maar de intense mooie momenten die je ervoor terugkrijgt, zijn onbetaalbaar. Je krijgt je geld in tienvoud terug op gebied van levenservaring. Altijd je gezond verstand gebruiken, dat wel, en de rest komt vanzelf. Voor sommige bestemmingen, zoals de verre, Australie, Azie… is het gewoon beter lang te gaan, want het duurt een tijdje voor je uit je jetlag bent, en het nieuwe klimaat gewoon bent, en voor je je draai vind. Ik wens iedereen dan ook van harte een heerlijke heel lange reis toe.

  1. Hoi Hilde, wat leuk om te lezen dat het jou wel zo goed bevallen is. Ieder heeft weer een andere ervaring, en bij mij bleek juist dat lang op reis zijn niets voor mij is. Alleen maar fantastisch dat jij het heel anders hebt ervaren!

 11. Wat grappig om te lezen! Ik heb hier ook wel last van, maar juist op lange reizen kan ik me dus heel goed inhouden. Dan kan ik extra dagen plannen of die kleine dingen bezoeken die we anders zouden overslaan. Lang reizen geeft me namelijk de rust dat we toch wel genoeg tijd hebben voor de highlights. Als ik korter wegga prop ik het veel voller, want dan heb ik echt de tijd niet. Bij lang reizen wel. Vorig jaar zijn we 2,5 maand naar Peru, Bolivia en Ecuador gegaan. In Ecuador zijn we eigenlijk kort geweest, twee weken Galápagos en nog een paar dagen in andere steden. Dat was bewust, zo hadden we meer tijd in Peru en Bolivia. Ik vond dat superfijn en vond het reizen fantastisch. Ik zou dus graag vaker zo lang willen! Maar ik snap je punt ook heel goed.

  1. Heerlijk toch! Lijkt me fantastisch als je zo kunt reizen, dan is lang reizen een stuk beter vol te houden :-) Slim dat jullie vooraf zo bewust een rustige planning hebben gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waarom ik nooit meer 3 maanden lang op reis zal gaan

Door: Chantal Leestijd: 4 min