De afgelopen jaren heb ik behoorlijk wat mooie dingen mee mogen maken. Gewoon thuis in Nederland, maar ook zeker op reis. Van ‘gewoon’ leuke mensen op andere plekken ontmoeten tot aan gebeurtenissen waarbij je denkt: dit zal me voor altijd bij blijven. Mijn 5 meest onvergetelijke reismomenten tot nu toe op een rij.

1. BACK TO BASICS IN MAROKKO

In 2008 reisde ik voor het eerst zonder bekenden af naar een land buiten Europa. Het was überhaupt mijn eerste keer naar een ander continent. Ik ging bijna een maand naar Marokko om vrijwilligerswerk te doen. Ik was echt nog een rookie, had eigenlijk geen idee waar ik mezelf in zou storten. Je begrijpt: het was even een flinke cultuurschok toen ik midden in de nacht aankwam in een klein bergdorpje, dat ik op de grond moest slapen en dat er geen stromend water of elektriciteit was. Bijzonder om te merken hoe snel je er aan went. Dat je je behoefte gewoon in de vrije natuur doet, dat je ‘doucht’ in het vlakbij gelegen bergmeer en dat je gewoon gaat slapen zodra het donker is. Prachtig!

2. BIJNA ZONDER BENZINE ZITTEN IN AMERIKA

Nou, een mooi moment is het misschien niet. Maar hij is me wel bijgebleven. Vooraf lees je het overal: zorg ervoor dat je op tijd je benzine bijvult in Amerika! Het kan immers behoorlijk lang duren voor je de volgende pomp tegenkomt. Soms iets te lang. We waren onderweg naar een van de national parks daar en onze benzinemeter gaf al aan dat ‘ie het lastig begon te krijgen. In het begin hadden we nog wel het idee dat we makkelijk zouden redden. Er moest vast wel een tankstation in de buurt zijn, zo vlakbij het park. Hemelsbreed was dat ook zo. Maar wij moesten via een slingerweg omhoog, en ja, dat slurpt behoorlijk wat essentiële vloeistoffen op. Ik geloof dat we beiden op het puntje van onze stoel zaten, stiekem in stilte biddend dat we het zouden redden. Dat deden we, letterlijk op het nippertje. Er zat bij aankomst geen druppel meer in. Volgens mij ben ik nog nooit zo opgelucht en blij geweest als op dat moment. Je begrijpt, dat overkomt me dus echt nooit meer. Geluk zit ‘m in de kleine dingen… 😉

3. SLAPEN BIJ MENSEN THUIS IN INDONESIË

Ik maakte op Bali voor het eerst gebruik van Airbnb. En ik geloof dat ik meteen de beste host ever te pakken had. Ik sliep samen met m’n vriend in een piepklein dorpje, midden tussen de rijstvelden. We hadden voor twee nachten een huisje gehuurd dat in de tuin van een Balinees gezin stond. Klein maar heel fijn, en met een geweldige buitendouche. Dat huisje alleen al was geweldig, maar de intense gastvrijheid van het gezin maakte het nog mooier. Er werd elke dag heerlijk voor ons gekookt, we werden op sleeptouw genomen naar prachtige niet-toeristische plekken en we hadden elke avond zulke mooie gesprekken met de man en vrouw des huizes onder het genot van een lokaal biertje (of cola, in mijn geval). Geweldig.

4. RIJST PLANTEN IN NEPAL

In Nepal verbleef ik ook een paar dagen bij een gezin thuis. Ook weer in een heel klein dorpje, waar weinig voorzieningen waren en alles met de hand werd gedaan. Ik sliep op een houten tafel, at alles met mijn handen en mocht deze vervolgens ook weer uit de mouwen steken. Het was precies in de periode dat er volop rijst werd geplant. Samen met een aantal andere vrouwen en kinderen uit het dorp waren we uren bezig om de plantjes goed in de modder te zetten, netjes in een rechte lijnen met een gelijke afstand. Om vervolgens te eindigen met een moddergevecht met de buurtkinderen. Wow.

5. INTENS GENIETEN VAN NATUUR IN NOORWEGEN

Soms is het niet een gebeurtenis dat indruk maakt. Soms het is simpelweg ergens zijn en zo verbouwereerd zijn van de omgeving, dat je niets anders kan dan genieten van het moment zelf. Dat je dáár staat, op die plek, omgeven door prachtige natuur. Ik had dat een paar maanden terug in Noorwegen. Ik stond bovenop een heuvel, had aan alle kanten uitzicht op de prachtige fjorden en de zon scheen volop. De wereld kon op dat moment echt niet mooier zijn.

Wat is een onvergetelijk reismoment voor jou?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒