Wat ik het liefste doe in de zomer als ik in Nederland ben? Varen! Mijn schoonouders hadden een heerlijke sloep waar m’n vriend en ik regelmatig een middag mee op pad gingen. ‘Hadden’ inderdaad, want inmiddels hebben ze ‘m ingeruild voor een wat groter exemplaar mĆ©t bed, keuken en wc. Voor ons betekent dat: nu kunnen we er veel langer mee weg (en dat gaan we doen ook)! Maar wist je dat je zelf ook heel makkelijk en goedkoop op vakantie kan met een boot?

Ik heb heel veel geluk, en ik besef me maar al te goed dat het echt een luxe is om zo in een boot te kunnen stappen en weg te gaan. Daarom heb ik me ook nooit echt verdiept in het huren van een boot, maar toen ik werd benaderd door botenverhuurwebsite Nautal, blijkt dat eigenlijk heel makkelijk te zijn! Want: je hoeft in veel gevallen niet eens een vaarbewijs te hebben en dus kan iedereen met zo’n gevaarte op pad. Nautal is de Airbnb/Camptoo onder de boten: je huurt namelijk een boot van een particulier, waardoor de prijzen een stuk lager liggen dan wanneer je bij een officiĆ«le verhuurder gaat huren.Ā Sterker nog, gemiddeld ben je per nacht goedkoper uit dan in een regulier hotel!

Op vakantie met een boot

Een vaarbewijs?

Ja, net als met auto’s heb je bij grote en snelle boten een bewijs nodig dat je met zo’n ding overweg kunt en de regels kent. Maar in Nederland mag je gelukkig ook varen zonder vaarbewijs als je met een boot die maximaal 20 km/uĀ op pad gaat, en als de boot niet langer dan 15 meter is. In sommige andere landen,Ā zoals in Spanje, mag het ook, maar voor een eerste keer raad ik je wel aan om het lekker bij Nederland te houden (in ieder geval als je langer dan een dag op pad gaat). Mocht er iets gebeuren, dan ben je snel weer thuis Ć©n communiceert het allemaal wat makkelijker.


Op vakantie met een boot

Of ga gewoon een dag of een weekend weg, om eens mee te beginnen. Zo kun je met al deze boten zonder vaarbewijs (en ook nog eens betaalbaar) de Nederlandse wateren op. Mijn favorieten:

Bungalowboat

Een bungalow en boot in Ć©Ć©n. Een beetje relaxen op het water, een boekje lezen, kleine stukjes varen… En dan ’s avonds opwarmen bij de houtkachel (want die is er ook) met een fles wijn op tafel. En mocht het varen toch niet helemaal je ding zijn, dan kun je de boot ook prima als puur een bungalow zien. Hij is namelijk van alle gemakken voorzien. Altijd goed dus!

Waar: Drachten, Friesland
Max. aantal personen: 6
Prijs: vanaf ā‚¬575,- per week

Op vakantie met een boot


Motorjacht

Net even iets meer boot dan die hierboven! Deze motorjachtĀ ligt in Bunschoten-Spakenburg en is ideaal als je zin hebt om eens flink de omgeving te verkennen. De haven ligt namelijk heel dicht bij het Eemmeer, en van daaruit kun je makkelijk naar het Gooimeer (mijn thuishaven) varen. Onderweg kom je meerdere eilandjes tegen waar je heerlijk voor anker kunt liggen!

Waar: Bunschoten-Spakenburg, Utrecht
Max. aantal personen: 6
Prijs: ā‚¬600,- per week

Op vakantie met een boot


Zeilboot

Eenvoudig, maar des te leuker als je van een beetje avontuur houdt! En daarom is deze zeilboot ook extra goed te betalen. Het is een kajuitjacht dat zich laat zeilen als een open boot, maar is ook met slechter weer ideaal vanwege het onderdek. Daar vind je vier bedden, een toilet en een keuken!

Waar: Terkaple, Friesland
Max. aantal personen: 4
Prijs: ā‚¬315,- per week

Op vakantie met een boot


Sloep

Deze lijkt een beetje op het exemplaar waar ik zelf aankomende zomer mee ga varen. Inclusief toilet, keuken en een zitgedeelte dat ook nog eens is om te bouwen tot bed. En als klap op de vuurpijl: een douche! Je kunt zowel binnen als buiten zitten, dus mocht het slecht weer worden, dan zit jij mooi droog.

Waar: Drachten, Friesland
Max. aantal personen: 2
Prijs: ā‚¬370,- per week

Op vakantie met een boot


Zou jij wel eens met een boot op vakantie willen?

samenwerking

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’