Ga je dit jaar roadtrippen in Europa? Kleine tip van ons: verdiep je van tevoren even goed in de verkeersregels op je bestemming. Deze zijn soms namelijk anders dan in Nederland en in sommige landen wel heel bijzonder! Zo ook in Spanje, Engeland en Bulgarije. We zetten een aantal bijzondere verkeersregels voor je op een rijtje.

Bijzondere Spaanse verkeersregels

Gaat de reis naar Spanje? Dan wil je zeker even verder lezen. Dit land kent namelijk een aantal bijzondere regels voor automobilisten. Zo mag je hier je arm niet uit het raam steken terwijl je rijdt. Je moet namelijk beide handen aan het stuur houden. Een andere opvallende regel is dat je tijdens het rijden niets mag dragen wat je oren bedekt. Een koptelefoon (met muziek) snappen we nog wel, maar een hoed is dus ook verboden

Heb je per ongeluk te hard gereden? Betaal de bon dan binnen vijftien dagen nadat je hem ontvangen hebt. Je krijgt dan namelijk maar liefst vijftig procent korting op het boetebedrag! Een rare regel, maar wel een fijne, want zo kom je misschien niet voor (hoge) kosten te staan.

(Verplicht) toeteren

Waar het in Nederland verboden is om onnodig te toeteren, geldt die regel in andere landen niet. Sterker nog, soms is het zelfs hard nodig. In veel Afrikaanse en Aziatische landen, maar Ć³Ć³k in Europa (denk aan een bestemming als RoemeniĆ«), houden ze er bijvoorbeeld een nogal agressieve rijstijl op na en moet je soms wel toeteren voor je eigen veiligheid.

Automobilisten nemen hier namelijk overal voorrang, slaan af zonder richting aan te geven en drukken je zonder pardon de weg af. In dit land zit een ongeluk daardoor nog wel eens in een klein hoekje. Het is dus verstandig om een uitgebreide autoverzekering af te sluiten als je naar Roemeniƫ reist.

In Spanje is het verplicht om de claxon te gebruiken om tegenliggers te waarschuwen bij een onoverzichtelijke bocht. Dit is ook verplicht in Kosovo. Kosovo is sowieso een toeterland, want je mag hier bijvoorbeeld ook toeteren om spelende kinderen langs de weg te waarschuwen.

In Bulgarije moet je juist voorzichtig zijn met claxonneren. Hier is het namelijk verboden om binnen de bebouwde kom onnodig te toeteren tussen 12.00 en 16.00 uur ā€˜s middags en 22.00 uur ā€˜s avonds en 06.00 uur ā€˜s ochtends. Bijna de hele dag en nacht dus! Je mag de claxon alleen gebruiken bij directe gevaarlijke situaties en in noodgevallen.

Wildplassen mag in Engeland

Je herkent het misschien wel: je bent onderweg en moet ineens dringend plassen, maar het eerstvolgende benzinestation is nog lang niet in zicht. In veel landen is het in dit soort situaties verboden om langs de weg te plassen. In Engeland maken ze een uitzondering. Hier mag je bij hoge nood naast de auto plassen. Maar let op: het mag alleen tegen het rechterachterwiel. Urineren op een andere plek wordt gezien als wildplassen en kan je een boete van 80 pond opleveren!

Meer weten over gekke wetten en regels in het buitenland? Check onderstaand artikel!

Lees ook: Rare wetten in het buitenland

samenwerking
author-sign