Misschien heb je het al meegekregen, misschien niet: er is steeds meer vervuiling van plastic op de wereld. Zo schrok ik eerder dit jaar onwijs van de hoeveel lege flesjes en zakjes die op de stranden van Bali lagen. Niet alleen heel lelijk, ook nog eens heel slecht voor het milieu. Aanstaande zaterdag (15 september) is het World Clean Up Day, waarbij miljoenen vrijwilligers verspreid over 150 landen gaan helpen opruimen. Wil je een steentje bijdragen aan een plasticvrije planeet? Dat kan dan, maar ook daarna!

Het is niet alleen heel belangrijk om de wereld te helpen plasticvrij te maken. Je kunt het ook gewoon zien als een leuke activiteit tijdens je reis en als een manier om andere mensen te leren kennen. Win-win!

Plasticvrije wereld


Via deze vijf initiatieven kun jij op een heel makkelijke (en gratis) manier helpen onze planeet een beetje beter en mooier te maken.

1. Maleisiƫ: Trashpacker

Trashpacker is een Nederlands initiatief van Tijmen Sissing dat op 8 september van start ging. Hij merkte tijdens zijn eigen reizen door Aziƫ dat iedereen een mening heeft over al het plastic, maar dat weinig mensen er Ʃcht iets aan doen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Zijn missie: in een jaar tijd wereldwijd 100.000 vuilniszakken ophalen. Op dit moment organiseert hij evenementen in Maleisiƫ. Voor precieze data, zie de Facebook-pagina.


2. Wereldwijd: Project Aware

Project Aware is een organisatie dat wereldwijd plastic uit de zee en van stranden haalt. Niet alleen in Aziƫ, maar ook in Europa, Afrika en Noord-Amerika. Meehelpen kan door je aan te melden bij een van de aangesloten initiatieven en events. Zie deze website!

Plasticvrije wereld


3. Thailand: Eco Koh Tao

Naar Thailand binnenkort? Of, meer specifieker: staat Koh Tao op de planning? Dan wil je deze Facebook-pagina gaan volgen: Eco Koh Tao organiseert bijna wekelijks wel een of meerdere clean up-momenten. Zo is er bijvoorbeeld de 30 Minute Cigarette Butt Challenge, waarbij je zelf een plastic flesje meeneemt en je in een half uur tijd zoveel mogelijk peuken in je flesje te verzamelen. Degene met het hoogste aantal wint een prijs!


4. Lombok: Gili Eco Trust

Elk vrijdag wordt het strand van Gili Trawangan schoongemaakt tussen 17 en 18 uur. Daarna krijg je een gratis biertje en heb je gegarandeerd een mooie zonsondergang. Meer info? Zie deze website!


5. Bali: One Island One Voice

Een ander initiatief in Indonesiƫ: One Island One Voice. Ze organiseren regelmatig een event waarbij verschillende stranden op het eiland plasticvrij worden gemaakt. Vooralsnog is er nog geen nieuwe datum bekend, maar houd deze website in de gaten voor updates.

Plasticvrije wereld


Aankomend weekend helpen?

Op 15 september, tijdens World Clean Up Day zelf, kun je ook in Nederland je steentje bijdragen. Zo organiseert TUI Nederland een cleanup op het strand van Scheveningen, kun je door heel Nederland helpen via Roompot en ruim je met Nudge je eigen omgeving op.

Weten hoe je je eigen plasticgebruik op reis kunt verminderen? Bekijk deze video van Better Places:

Lees ook:

ā‡’ 5x geld besparen op reis terwijl je minder plastic gebruikt

ā‡’ In deze 36 landen kun je gewoon uit de kraan drinken

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’