fbpx
Kamp Westerbork
Kamp Westerbork

Plek met een verhaal: Kamp Westerbork

Een zwart hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis, een plek waar je nog steeds de tragische herinneringen aan vroeger voelt. Lees hier meer over Kamp Westerbork!

Een zwart hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis, een plek waar je nog steeds de tragische herinneringen aan vroeger voelt. Er is in het verleden veel gebeurd waar we als Nederlanders niet echt trots op hoeven te zijn, maar dit verhaal komt toch wel het meest dichtbij: ons aandeel in de Tweede Wereldoorlog. Om iets preciezer te zijn, ons aandeel in Kamp Westerbork.

Kamp Westerbork

Als je nu op het terrein rondloopt zie je alleen nog wat restanten van wat het vroeger ooit was. Een stuk verroeste rails, waar de joden en zigeuners vroeger met de trein aankwamen en vervolgens verder zouden reizen naar hun veelal eindbestemming: Auschwitz. Stukken gebruind prikkeldraad, om te voorkomen dat de kampbewoners konden vluchten. Ruïnes, van wat ooit barakken en werkgebouwen waren. Er is weinig meer heel van het kamp waar ooit duizenden Nederlanders in grote onzekerheid zaten of ze de oorlog ooit zouden overleven.

Kamp Westerbork
Overblijfselen van de barakken.
Kamp Westerbork
De appèlplaats; de beelden staan voor alle 1-2.000 mensen die omgekomen zijn in of nadat ze uit Kamp Westerbork vertrokken zijn.

Ruim 75 jaar geschiedenis

Het is ruim 75 jaar geleden dat de eerste trein vanuit Kamp Westerbork vertrok, 92 andere ritten volgden daarna nog. Het overgrote deel kan hun eigen geschiedenis nooit meer navertellen. Een klein deel gelukkig nog wel; hierdoor zijn hun verhalen nog steeds bekend en worden ze nog steeds doorgegeven. Misschien dat de historie juist daarom zo hard aankomt.

Kamp Westerbork

De geschiedenis herleeft

Ook al is er nog weinig meer in tact op het voormalige kampterrein, de geschiedenis leeft er nog volop. Door de bordjes, de uitkijktoren, de tientallen geluidsfragmenten, de uitvergrootte briefkaarten en het ontzettend indrukwekkende bezoekerscentrum, waan je je even in de periode 1940 – 1945. Even voel je je precies zoals Anne Frank zich voelde toen ze hier rondliep, even voel je hoe het voor al die mensen was toen ze gedwongen werden op de trein te stappen, zonder te weten waar ze zouden eindigen. Op sommige postkaarten dacht de schrijver nog dat ze gewoon op reis gingen, dat het allemaal weer goed zou komen. Heel bizar om te bedenken dat diegene zijn verhaal waarschijnlijk nooit meer kon navertellen aan zijn geliefden.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork is een stukje Nederlandse geschiedenis waar we ons diep voor moeten schamen. Des te meer reden om een keer een bezoek te brengen aan de plek die zoveel zwarte herinneringen met zich meebrengt. Een must see voor elke Nederlander.

Bekijk voor meer achtergrondinformatie de officiële website van het kamp!

Over de auteur

TIP: Download ons gratis ebook

Cover ebook Goedkoop op Vakantie

De 21 beste bespaartips in een gratis ebook

In dit ebook delen we onze favoriete tips om voortaan altijd goedkoper op vakantie te gaan. Vul je gegevens hieronder in en je ontvangt het boek direct in je mailbox! Meer info ⇒


4 Comments

    1. Ik vind het echt absoluut een aanrader. De appelplaats is heel indrukwekkend: het enige wat je ziet zijn duizenden van die kleine uitsteeksels. Bizar idee dat zoveel mensen vanuit dit kamp de oorlog niet hebben overleefd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Plek met een verhaal: Kamp Westerbork

Door: Chantal Leestijd: 2 min