Een zwart hoofdstuk in de Nederlandse geschiedenis, een plek waar je nog steeds de tragische herinneringen aan vroeger voelt. Er is in het verleden veel gebeurd waar we als Nederlanders niet echt trots op hoeven te zijn, maar dit verhaal komt toch wel het meest dichtbij: ons aandeel in de Tweede Wereldoorlog. Om iets preciezer te zijn, ons aandeel in Kamp Westerbork.

Kamp Westerbork

Als je nu op het terrein rondloopt zie je alleen nog wat restanten van wat het vroeger ooit was. Een stuk verroeste rails, waar de joden en zigeuners vroeger met de trein aankwamen en vervolgens verder zouden reizen naar hun veelal eindbestemming: Auschwitz. Stukken gebruind prikkeldraad, om te voorkomen dat de kampbewoners konden vluchten. Ruïnes, van wat ooit barakken en werkgebouwen waren. Er is weinig meer heel van het kamp waar ooit duizenden Nederlanders in grote onzekerheid zaten of ze de oorlog ooit zouden overleven.

Kamp Westerbork
Overblijfselen van de barakken.
Kamp Westerbork
De appèlplaats; de beelden staan voor alle 1-2.000 mensen die omgekomen zijn in of nadat ze uit Kamp Westerbork vertrokken zijn.

Ruim 75 jaar geschiedenis

Het is ruim 75 jaar geleden dat de eerste trein vanuit Kamp Westerbork vertrok, 92 andere ritten volgden daarna nog. Het overgrote deel kan hun eigen geschiedenis nooit meer navertellen. Een klein deel gelukkig nog wel; hierdoor zijn hun verhalen nog steeds bekend en worden ze nog steeds doorgegeven. Misschien dat de historie juist daarom zo hard aankomt.

Kamp Westerbork

De geschiedenis herleeft

Ook al is er nog weinig meer in tact op het voormalige kampterrein, de geschiedenis leeft er nog volop. Door de bordjes, de uitkijktoren, de tientallen geluidsfragmenten, de uitvergrootte briefkaarten en het ontzettend indrukwekkende bezoekerscentrum, waan je je even in de periode 1940 – 1945. Even voel je je precies zoals Anne Frank zich voelde toen ze hier rondliep, even voel je hoe het voor al die mensen was toen ze gedwongen werden op de trein te stappen, zonder te weten waar ze zouden eindigen. Op sommige postkaarten dacht de schrijver nog dat ze gewoon op reis gingen, dat het allemaal weer goed zou komen. Heel bizar om te bedenken dat diegene zijn verhaal waarschijnlijk nooit meer kon navertellen aan zijn geliefden.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork is een stukje Nederlandse geschiedenis waar we ons diep voor moeten schamen. Des te meer reden om een keer een bezoek te brengen aan de plek die zoveel zwarte herinneringen met zich meebrengt. Een must see voor elke Nederlander.

Bekijk voor meer achtergrondinformatie de officiële website van het kamp!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒