Het liefst had ik iets naar het hoofd van de vrouw achter de balie gegooid. Ze haalde het bloed onder m’n nagels vandaan. Een paar weken geleden wilde ik op het vliegveld van Mallorca mijn huurauto ophalen: alles was van tevoren geregeld, alles zou inclusief zijn. Dacht ik. Tot ik bij de balie stond en nog eens het dubbele bedrag mocht aftikken voor dingen die toch niet in het pakket zaten. Auto’s huren, het is bijna altijd een crime. Maar met deze tips kom je voortaan niet meer voor verrassingen te staan.¬†

Normaal gesproken regel ik mijn huurauto via een andere organisatie, maar nu kreeg ik zo’n goede deal aangeboden bij het boeken van mijn hotelkamer, dat ik geen nee kon zeggen. In sommige gevallen is goedkoop echt duurkoop, dat blijkt wel weer. En ik ben duidelijk niet de enige die hier last van heeft gehad.

problemen auto huren

Dus dat gaan we de volgende keer dus anders doen. Nu heeft Sunny Cars een handige checklist gemaakt, zodat het bij je volgende trip niet meer gaat gebeuren dat je meer geld kwijt bent dan je lief is. Denk de volgende keer in ieder geval hieraan:

Wil je bovenstaande info graag als PDF hebben, zodat je de checklist ook op reis makkelijk bij de hand hebt? Je kunt de autoverhuurwegwijzer hier downloaden.

VOORDAT JE EEN AUTO GAAT HUREN

Het huren van een auto begint natuurlijk al in Nederland. Want: thuis boeken is immers vrijwel altijd goedkoper dan ter plekke. Wist je dat een auto altijd per 24 uur huurt? Kan handig zijn om rekening mee te houden wat betreft je aankomst- en vertrektijden. Denk ook goed na over het type auto dat je nodig zal hebben: ga je in de bergen rijden? Dan heb je een sterkere motor nodig dan wanneer je je alleen op vlakke wegen begeeft. En zorg dat je genoeg ruimte hebt voor alle passagiers en bagage.

TIJDENS HET BOEKEN

Het boekingsproces zelf kan nogal een ding zijn. Het loont namelijk om goed te kijken wat je precies aan moet¬†vinken bij alle opties die je voorgeschoteld krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tankregeling (beste optie: FF), welke verzekeringen je nodig hebt, maar ook of je een extra bestuurder wilt aangeven en of je extra’s nodig hebt, zoals een kinderzitje of GPS. En waar ga je je auto ophalen? Een shuttleservice blijkt vaak het goedkoopste alternatief.

problemen auto huren

VOORDAT JE VAN HUIS VERTREKT

Ten eerste: controleer of je een internationaal rijbewijs nodig hebt in het land waar je je auto hebt gehuurd. Neem deze mee, samen met je creditcard, legitimatiebewijs en de reservering van je boeking.

BIJ HET OPHALEN VAN JE AUTO

Voordat je het huurcontract daadwerkelijk ondertekent, check eerst goed of alles wat er op vermeld staat wel echt klopt. Denk aan je persoonlijke gegevens, maar ook eventuele extra kosten, welke schade er al op je auto zit en wanneer je je auto weer moet inleveren. Zorg ook dat je het lokale noodnummer krijgt en een bewijs van de betaling van de borg.

VOORDAT JE WEGRIJDT

Probeer er sowieso voor te zorgen dat je de auto samen met de verhuurder controleert. Is er meer schade dan er op het contract staat? Laat het noteren door de verhuurder en maak er foto’s van. En check of alles wel werkt (zoals de verlichting en airco).

problemen auto huren

ALS JE WEER TERUG BENT

En dan is je vakantie voorbij, ben je weer thuis en zie je ineens dat er geld is afgeschreven door verhuurmaatschappij. Je hoeft gelukkig niet meteen in paniek te raken: het kan namelijk zo zijn dat ze daadwerkelijk nog wat geld te goed hebben van je. Denk bijvoorbeeld aan het vullen van je tank, eventuele schade, boetes of het betalen tol. Heb je na vier weken nog steeds je borg niet terug? Gelijk je creditmaatschappij contacten om het bedrag te laten boeken.

Heb jij wel eens een vervelende ervaring gehad bij het huren van een auto?

.

samenwerking

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ‚áí