Wanneer je vlucht is vertraagd, geannuleerd of overboekt, heb je in veel gevallen recht op compensatie. Om er even wat cijfers in te gooien: in 2017 hebben 385.000 passagiers die via Nederlandse luchthavens vlogen recht op in totaal 135 miljoen euro. Dat is gemiddeld ā‚¬350 per persoon! Zonde als je dat aan je voorbij laat gaan. Er is nu een gratis tool die voortaan al je vluchten, ook die van tot drie jaar terug, checkt of ze voor compensatie in aanmerking komen. Handig!

Want zo hoef je zelf niet meer na te gaan of je Ć¼berhaupt in aanmerking komt (check hier de voorwaarden), en dat scheelt niet alleen tijd, maar levert je vooral geld op. Hoe? Website AirHelp lanceerde eerder deze week een tool die je in een druk op de knop laat zien voor welke vluchten je een zogenoemde claim in kunt dienen. Niet alleen recente vluchten, maar ook die tot drie jaar terug! Plus: de tool houdt automatisch je nieuwe vluchten bij, zodat jij ook vanzelf een seintje krijgt wanneer je eenmaal weer terug bent en recht hebt op geld.

Recht op compensatie

Hoe werkt de tool?

Eigenlijk heel simpel: je hebt een mailaccount nodig bij Google, Outlook of Hotmail. Krijg je je tickets of bevestigingen via een andere aanbieder binnen, dan is het wƩl mogelijk om mails door te sturen naar een van deze drie opties. Op die manier kun je alsnog gebruik maken van de tool. Ook is het mogelijk om meerdere inboxen aan te melden binnen een AirHelp-account. Handmatig toevoegen is nog geen optie, wordt het in de toekomst wel.

Daarna geef je AirHelp toestemming om je mailbox door te spitten op tickets en/of bevestigingen. That’s it! AirHelp heeft gemiddeld 40 seconden nodig om een check te doen, en je krijgt gelijk de status te zien.Ā Zit er een vlucht bij die in aanmerking komt voor een claim? Dan komt er een rode stip op je kaart te staan en kun je AirHelp met een klik toestemming geven om ermee aan de slag te gaan. Toekomstige vluchten worden automatisch meegenomen: zolang je ingelogd bent wordt namelijk elke 22 uur een update doorgevoerd. Log je toch liever elke keer uit? Dan start de volgende check wanneer je opnieuw inlogt op de site.

Recht op compensatie


Wat kan de tool nog meer?

Naast heel functioneel is deze tool ook nog eens leuk: omdat AirHelp via de mails precies ziet welke vluchten je hebt gemaakt, kunnen ze ook een goede inschatting maken van je vliegroutes. Zo zie je onder andere hoeveel kilometer je in totaal hebt afgelegd, hoeveel tijd je in de lucht hebt gehangen, welke luchthavens je het meeste hebt bezocht en hoeveel landen je hebt gezien.

Recht op compensatie


Hoe veilig is het gebruik ervan?

Een gratis tool die automatisch je mail scant? Hoe veilig is dat? Geen nood, AirHelp kan niet al je mail doorspitten en zien waar je mee bezig bent. Ze voldoen aan de EU-regelgeving omtrent data privacy. De functie heeft bijvoorbeeld twee keurmerken (TRUSTe en Norton) die garanderen dat de site alleen kan scannen op mails die een ticket of boekingsbevestiging bevatten, en deze data alleen maar mag gebruiken voor het checken en opeisen van claims. Ook hebben ze een functionaris in de arm genomen die de naleving van deze regelgeving waarborgt.

Recht op compensatie


Hoe kan ik de tool downloaden?

Dat kan op twee manieren: je kunt de tool via de website van AirHelp gebruiken of je downloadt de gratis app. De optie is helemaal gratis, je betaalt pas een percentage (25%) wanneer je ook daadwerkelijk een claim uitbetaald krijgt. Gevalletje: no cure, no pay!


samenwerking

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’