Reistips

8 redenen waarom je echt een keer op verrassingsreis wilt gaan

Als er één ding is dat ik je echt een keer zou willen aanraden, dan is dat: ga alsjeblieft eens in je leven op verrassingsreis. Oftewel: boek een trip waarbij je de bestemming pas op het vliegveld of onderweg hoort. Geloof mij, dat is echt een héél andere ervaring dan wanneer je alles wel van tevoren weet en het is er een die je voor altijd bij zal blijven. En dit is waarom!

Wat is een verrassingsreis?

Maar laten we beginnen bij het begin: wat is een verrassingsreis nou precies? Ik ben inmiddels drie keer op een dergelijke trip geweest, telkens met srprs.me. Twee keer stapte ik op het vliegtuig, een keer ging ik weg met de auto. En man, wat is dat verslavend. Bij een verrassingsreis weet je dus van tevoren niet waar je naartoe gaat. Je krijgt een paar hints van tevoren (zodat je in ieder geval weet hoe laat je op het vliegveld moet zijn en wat voor kleding je in moet pakken), maar verder is het vooral gissen. En bijna altijd zit je verkeerd. Je kunt geen research doen van tevoren en dus heb je ook 0 verwachtingen, waardoor je een bestemming écht beleefd in plaats van dat je een to do lijst afwerkt. En dat is precies wat het zo leuk maakt. Waar je ook naartoe gaat, een bestemming kan op deze manier nooit tegenvallen. Of je nou voor een (budget) stedentrip, multi-city, zonvakantie of autotrip kiest. Pas op de luchthaven of onderweg kom je er middels een kraskaart achter waar je een paar uur later weer voet aan de grond zal zetten/uit zal stappen. Lees hier meer over het concept van srprs.me (en mijn eigen ervaring).

srprs.me ervaring

Redenen verrassingsreis

1. Geen keuzestress

Wil je wel weg, maar kom je er niet uit waar je naartoe wilt omdat er simpelweg te veel keuze is? Laat iemand anders de beslissing voor je maken! Je hoeft bij een verrassingsreis van srprs.me alleen aan te geven wanneer, hoe lang en wat voor type trip je wilt maken, en zij doen de rest. Weg met de keuzestress!

2. De voorpret is veel meer aanwezig

Omdat je vooraf niet weet waar je naartoe gaat, zul je onbewust veel meer genieten van de voorpret. Want hoe leuk is het om samen te gissen naar waar jullie naartoe gaan en je verder alleen druk hoeven te maken over wat je mee moet nemen? Niets geen lijstjes met hotspots opstellen of uitzoeken welke highlights jullie nou echt moeten zien. Doordat dat wegvalt ben je continu met maar één ding bezig, en dat is toch veel leuker dan van alles te moeten uitzoeken (en daarna af te moeten werken)?

3. Je laat (bijna) alle controle los

Voor een control freak als ik, was dat loslaten nogal een ding de eerste keer. Maar juist door de controle te laten voor wat het is, is er ruimte voor dingen en avonturen die je anders niet mee zou maken. Ik genoot veel meer. Nu was ik niet bezig met wat we allemaal nog moesten bekijken, maar kon ik veel meer in het moment leven en wel zien wat er gebeurde. Avontuur! En heel eerlijk: die mentaliteit probeer ik nu bij elke reis te hebben. Bevalt me stukken beter kan ik je vertellen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door C H A N T A L ?? S C H R A M (@chantal.schram) op

4. Je beleeft een bestemming veel intenser

In navolging op bovenstaande: door de controle los te laten geniet je echt veel meer. Urenlang op het terras zitten? Doen! Gewoon maar dwalen en zien waar je uitkomt? Waarom niet? Tips vragen aan locals voor de beste eetplekken? Beter! Je zult merken dat je dat veel meer in het moment leeft en je trip veel intenser beleeft als je geen ellenlange to do lijst hebt om af te werken.

5. Je hoeft niets zelf te regelen

En dat is ook zo’n groot voordeel: je vlucht wordt geboekt en ook je onderkomen is geregeld. Jij hoeft alleen maar te zorgen dat je op tijd op het vliegveld bent of vertrekt met je auto, en de rest wordt voor je gedaan. Net als bij een normaal reisbureau, maar dan veel leuker.

6. Spontaniteit voert de hoofdmoot

Door het gebrek aan een to do lijst, is er veel meer ruimte voor spontaniteit. Als jij zin hebt om een ijsje te eten, dan doe je dat. Als jij ter plekke bedenkt dat een stadstour toch wel leuk is, dan regel je die dan. Heb je er juist geen zin in, dan doe je dat niet. Alles kan!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door C H A N T A L ?? S C H R A M (@chantal.schram) op

7. Je komt op originele plekken

Want steden als Berlijn, Londen, Parijs en Barcelona zul je waarschijnlijk zelf ook wel bezoeken. Juist bij een verrassingsreis word je vaak naar plekken gestuurd waar je zelf niet snel voor zou kiezen. Tijdens mijn drie reizen belandde ik zelf in Bologna, Milaan en verbleef ik in een kasteel in Luxemburg. Andere mensen die ik ken vertrokken onder andere naar een surfhotspot in Portugal, Napels of werden naar Boekarest of Thessaloniki gestuurd. Jij gaat mij niet vertellen dat die bovenaan je wensenlijst stonden! Maar leuk dat die plekken stuk voor stuk bleken te zijn…!

8. Het valt nooit tegen

Ja, dat durf ik echt te zeggen. Want juist doordat je vooraf geen verwachtingen kan hebben (je weet immers niet waar je naartoe gaat), kan iets nooit tegenvallen. Misschien is je bestemming geen plek die hoog op je wishlist staat, maar grote kans dat ‘ie veel leuker is dan je in eerste instantie zou denken. En laten we eerlijk wezen: als er lekker eten en drinken te verkrijgen is (wat vrijwel altijd het geval is), dan is het al snel goed. Toch?


Ook boeken?

Check dan de website van srprs.me! Klik hier voor meer info.


Lees ook:

Srprs.me: dit is dus wat er door je heen gaat
Ervaring srprs.me: is het de 2e keer nog net zo spannend?

author-sign
Related Tags:

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒