15 reisdilemma’s: wat kies ik als het écht moet?

Een tijdje geleden startte ik op mijn Facebook-pagina met een nieuwe rubriek: zondag dilemmadag. De naam sprak eigenlijk voor zich: iedere zondag plaatste ik een nieuw reisdilemma. Ik kreeg veel hier enthousiaste reacties op, met vooral uiteenlopende meningen. En toen bedacht ik me iets. Ik heb zelf eigenlijk nooit antwoord gegeven. Wat zou ik kiezen als het echt, écht moet? Nou, dat lees je hier.  

1. ZONVAKANTIE / WINTERSPORT

Makkie: zon, zon, ZON! Ik heb niets met de winter en kan ook totaal niet skiën. Toen ik een paar jaar terug in de overdekte skihal in Bottrop was deed ik een poging om te snowboarden, maar dat resulteerde in het volgende: ik gebruikte mijn board als slee en ging gewoon zittend de ‘piste’ af. Dat was ook niet zo’n succes overigens.

2. VAKANTIE AAN DE KUST/ VAKANTIE IN HET BINNENLAND

Ik ben het gelukkigst wanneer ik in de buurt van de zee ben. Ik kan urenlang lopen over het strand, vind hier de zonsondergangen het mooist en ben gek op varen; laat mij maar gewoon de auto pakken als ik het binnenland wil zien!

3. EUROPEES ETEN / AZIATISCH ETEN

Thais en Japans, love it!

4. WEG MET VRIENDINNEN / WEG MET PARTNER

Deze vond ik zó lastig! Ik was – zeker vroeger – niet altijd een even makkelijke metgezel, maar inmiddels heb ik reispartners gevonden met wie het altijd goed gaat. Ik heb altijd de tijd van m’n leven als ik met m’n besties ga, maar als ik echt moet kiezen kies ik toch voor m’n vriend. Hij is degene met wie ik het liefst nieuwe plekken ontdek en met wie ik het liefst oude herinneringen wil ophalen. En als hij er niet is, dan wil ik hem het als eerst en het liefst gelijk vertellen wat ik heb allemaal heb meegemaakt.

5. ACTIEVE VAKANTIE / LUIERVAKANTIE

Deze zomer wordt een combinatie van beiden, maar normaal gesproken ben ik een fervent voorstander van de actieve variant. Als ik een dag niets doe verveel ik me kapot en ik vind het zó zonde als ik ergens ben en ik niet daadwerkelijk ontdek wat het te bieden heeft.

6. AZIË / AFRIKA

Ik vond Marokko en Gambia prachtig, maar mijn hart ligt in dit geval toch echt in Azië!

7. BARCELONA / ROME

Twee van mijn absolute favoriete steden in Europa, maar ik moet toch voor Barcelona gaan. Al is het alleen maar omdat er hier ook strand is!

8. HOTEL / CAMPING

Een jaar geleden had ik dit nóóit geroepen en ik moet nog ontdekken of ik het ook echt zo leuk vind, maar ik moet eerlijk zeggen dat het idee van een camping me nu wel erg aanstaat. Lekker in de buitenlucht, niemand kijkt je raar aan als je een keer ‘thuis’ blijft en heerlijk kneuterig. Ik ben benieuwd of ik dat in augustus nog roep. To be continued.

9. CITYTRIP / NATUURVAKANTIE

Een stedentrip biedt alles wat ik me maar kan wensen: cultuur, lekker eten en vaak ook strand en natuur! Ik zou gek worden als ik alleen maar in de natuur zou verblijven, ik denk dat ik me heel snel zou vervelen.

10. WERELDREIS / DE WERELD ZIEN IN MEERDERE KEREN

Een wereldreis maken lijkt me echt prachtig, maar ik zou die reis toch in meerdere keren willen opdelen. Het is toch veel leuker om je elke keer weer te verheugen op een nieuwe trip?

11. NOOIT MEER REIZEN / NOOIT MEER JE VRIENDEN ZIEN

Ik schaam me een klein beetje voor dit antwoord, want ik heb de liefste vrienden die ik me maar kan wensen en zou ze voor geen goud willen missen. Maar een leven zonder reizen? Onmogelijk! Ze zeggen toch dat je overal ter wereld weer nieuwe vrienden maakt…?

12. WEG MET DE AUTO / WEG MET HET VLIEGTUIG

Vliegen brengt je overal ter wereld, maar eerlijk is eerlijk: ik vind er echt helemaal niets aan. Eng vind ik het totaal niet, maar ik haat het om zo lang stil te moeten zitten naast mensen die ik niet ken. En laat ik vooral niet beginnen over dat smerige vliegtuigvoedsel. Laat mij maar lekker in een auto zitten of rijden en naar buiten kijken. Heerlijk!

13. BACKPACKEN / CRUISEN

Heel simpel: nog nooit gedaan en ik ben zó benieuwd of dat cruisen iets voor mij is. Op dit moment kan ik best leven met het idee dat ik op een groot schip door langs de Cariben zou varen!

14. ALLES REGELEN / OP DE BONNEFOOI

Vervoer en de eerste nacht regel ik (bijna) altijd, maar de rest zie ik wel als ik er ben. Ik wil á la minute kunnen beslissen wat ik wil doen. Daar is het vakantie voor toch?

15. ROADTRIP / OP EEN PLEK BLIJVEN

Mijn reis door het zuidwesten van Amerika was een van mijn leukste ooit. Laat mij maar duizenden kilometers afleggen in een paar weken tijd: ik zie het liefst zoveel mogelijk!

Voel je vrij om de stellingen over te nemen en deze op je eigen blog te plaatsen (mits met bronvermelding naar Reisdoc.nl) óf laat je antwoorden hieronder achter. Ik ben razend benieuwd naar wat jij zou kiezen…!

Over de auteur

TIP: Download ons gratis ebook

Cover ebook Goedkoop op Vakantie

De 21 beste bespaartips in een gratis ebook

In dit ebook delen we onze favoriete tips om voortaan altijd goedkoper op vakantie te gaan. Vul je gegevens hieronder in en je ontvangt het boek direct in je mailbox! Meer info ⇒


31 Comments

 1. Echt een leuke lijst, moeilijke vragen hoor!
  Ik ga in het meeste met je mee maar zou eerder voor Rome kiezen, een hotel want camperen maak je me echt niet blij mee. Die 3 weken is alleen wel lastig, mag het ook glamping zijn dat wil ik nog wel eens proberen. Ook ga ik toch liever met het vliegtuig en lekker backpacken. Al klinkt een cruise ook wel als een mooie gelegenheid om een keer relaxt veel te zien. Wereldreis of de wereld in meerdere keren zien dat is echt een onmogelijke keuze daarom doen we dat gewoon beide.

 2. Ha, leuke lijst! Leuk ook om te zien dat iedere reiziger toch echt anders is, dat sommige antwoorden van mij hetzelfde zijn en sommigen totaal niet! Laat mij maar zo lang als mogelijk in de natuur rondstruinen ;-)

 3. Voor een cruiseschip zou ik zelf niet snel gaan. Misschien is het de luxe, of het feit dat je ‘vast’ zit op zo’n schip… het trekt me niet. Wel een erg leuk idee voor je blog, al zijn het natuurlijk niet echt dilemma’s ;-)

 4. Wat een leuke lijst en antwoorden. Grappige keuzes maak je soms! :) Ik ben van de zon, hotels, vliegtuigen en luieren, maar vind de vrijheid van een roadtrip en actief zijn in de natuur soms ook heerlijk. Vooral afwisseling vind ik fijn.

  En een cruise kan ik zeker aanraden, super leuk en verslavend!

 5. Leuk dat je alles zo eerlijk hebt beantwoord! Er zitten hele lastige tussen, haha. Leuk artikel in ieder geval :) Uit heel veel dingen kan ik zelf niet echt een keuze maken omdat ik dingen nog nooit heb gedaan, zoals vliegen (shame on me) en ik kan alleen maar dromen over een reis buiten Europa.

 6. Leuk dat je openstaat voor een cruise. Ik denk dat jij een cruise in de Middellandse Zee heel tof gaat vinden. Na je ontbijtje lekker van boord en stad A. Einde van de middag weer aan boord en de volgende dag word je zonder je koffer in te pakken, wakker in de volgende stad! :-)

 7. Ik heb een paar van je stellingen mee gekregen op FB, leuk om de verschillende meningen te lezen. En helemaal tof om jouw antwoorden hier terug te vinden! Bij de meeste vragen maak ik dezelfde keuze als jij. Al ga ik toch liever niet kamperen ;-)

 8. Ik vind het een onwijs leuk artikel geworden met deze reisdilemma’s! Ze hebben mij ook zeker aan het denken gezet en morgen komt mijn versie online, zo leuk vind ik het artikel! Ik ben zelf ook dol op het strand, Azië & in meerdere keren de wereld zien.

 9. Ha Chantal, ik moet hard aan de slag, maar heb even pauze en belandde hier. Ik heb al die dilemma’s van iedereen niet gevolgd, terwijl het eigenlijk heel leuk is. Ik heb ook nu pas die van jou gelezen. Om nr 11 moest ik hardop lachen, zo hard dat ik de buurman van boven meteen door de kamer hoorde lopen.
  Misschien neem ik de dilemma’s ook nog wel een keer over; leuk om in te vullen én te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

15 reisdilemma’s: wat kies ik als het écht moet?

Door: Chantal Leestijd: 3 min