Waar we vandaag de dag vooral aan zogenoemde shortbreaks doen, op solotrips gaan en op de bonnefooi vertrekken, zal dat over iets minder dan tien jaar waarschijnlijk behoorlijk anders zijn. De ANVR en Cherry LAB (mijn voormalig werkgever, dus ben stiekem best wel trots) deden de afgelopen maanden heel wat onderzoek naar hoe wij (gaan) reizen en voorspellen de 10 reistrends voor 2025. Een tipje van de sluier: we gaan steeds meer uit onze comfort zone. 

1. ALL-EXCLUSIVE BUCKET LISTS

Alleen maar de highlights af gaan doen we niet meer in 2025. Unieke ervaringen en belevingen, dat is wat we willen. All-exclusive dus en ver weg van de toeristische bezienswaardigheden! We zijn op zoek naar in inpiratie en authentieke ervaringen, waarbij we passies, dromen en doelen kunnen verwezenlijken. Zogenoemde ‘under-the-radar- bestemmingen worden steeds populairder en ook het contact met locals wordt steeds belangrijker. De expertcation, een term waar je misschien al wel eens van heb gehoord (zo niet: iets leren terwijl je op vakantie bent), wordt zelfs de norm in 2025. Zelf een beest vangen en opeten, de taal leren van je bestemming of een dagje op een rijstveld werken tussen de locals: alles om jezelf te verrijken op reis.

Zelf een beest vangen en opeten is niet helemaal mijn ding, maar ik kan me hier verder heel goed in vinden. Sterker nog, ik doe het nu al en denk dat het de komende jaren alleen maar nog meer van toepassing zal worden. Voor het contact met locals en de ‘under the radar’-bestemmingen ontdekken zijn favoriet.

reistrends 2025

2. RENEW YOURSELF ON THE GO

2025 is ook het jaar waarin we onszelf opnieuw gaan ontdekken. We gaan steeds vaker op reis, met als doel om oude gewoontes te doorbreken en om plaats te maken voor nieuwe gedachten. We willen (even) ontsnappen uit onze vertrouwde omgeving, en zijn op zoek naar zelfontplooiing en zingeving. Tripjes om op te laden en onze eigen identiteit te versterken. Wat dacht je van stiltwandelingen en meditaties? Wie weet zijn er in 2025 wel themareizen zoals ‘no husbands allowed’ of ‘digital detox 2.0’, waarbij je helemaal van de buitenwereld afgesloten bent.

In mijn geval zou een digitale detox zo’n slecht idee nog niet zijn. Ik probeer er nu ook al steeds bewuster mee bezig te zijn: niet bij elk tentje op zoek naar de Wi-Fi, Facebook en Twitter zijn er ook gewoon nog als je weer thuis bent. Het geeft echt zo veel meer rust om niet continu met het thuisfront bezig te zijn.

reistrends 2025

3. HOME AWAY FROM HOME

Comfort wordt steeds belangrijker in 2025: genieten doen we pas als we op een veilige bestemming zijn aangekomen waar ook nog eens alles goed is geregeld. We gaan met meerdere mensen op vakantie, zoals met de hele familie, waarbij rekening wordt gehouden met iedereen’s wensen.

Ik kan me hier dan weer iets minder in vinden, maar wie weet hoe ik er over ± 10 jaar over denk.

reistrends 2025

4. TRAVEL TO CHALLENGE

Uitdagen en ontdekken. Dat is wat in 2025 centraal staat bij de reizigers die zichzelf mentaal of fysiek willen ontplooien. In het dagelijks leven is deze groep gedreven en is hun dag niet geslaagd als ze voor hun gevoel niets hebben bereikt. Het draait op zo’n reis om persoonlijke ontwikkeling, het naar een hoger niveau tillen van hobby’s en passies, avonturen beleven, trofeeën behalen en tot het uiterste gaan. We ontlenen hier onze status aan en delen ze op blogs en social media. In 2025 is alleen op reis gaan om je angsten te overwinnen net als een nieuw record behalen met sport. Fysieke uitdaging wordt gevonden in een trekking met je mudrace- club, een vulkaan beklimmen tijdens je vrijgezellenfeest of een paardrijdtocht door Mongolië. Controlfreaks laten alles aan het toeval over en gaan op verrassingsreis of maken een trip op de bonnefooi. In 2025 ga je op reis om jezelf en anderen iets te bewijzen.

Als ik je iets kan aanraden: doe dit! De verrassingsreis alleen al is echt fantastisch: al begin je met een paar dagen. Ik heb het inmiddels een paar keer gedaan en het valt nooit tegen. Laat alls lekker op je af komen en laat de rest lekker los: je vermaakt je echt wel.

reistrends 2025

5. MYSTERY TRAVEL

We willen in 2025 graag even goed uit onze comfort zone komen: niet de bestemming is het belangrijkste, maar de reis an sich. Alles van tevoren vastleggen is niet meer. We willen avontuur, alles aan het toeval overlaten en onszelf ontplooien. Wat nou alles vooraf uitzoeken op internet? Dat doen we niet meer. We willen in het hier en nu leven en onszelf verrassen. Het mysterie lonkt.

Deze trend sluit goed aan bij #4! Ik ben benieuwd in hoeverre mensen in de toekomst steeds meer voor het toeval kiezen in plaats van alles van tevoren vast leggen. 

reistrends 2025

6. LOST IN TRAVEL

Reizen is in 2025 voor sommigen niet meer gewoon vakantie of iets dat ze voor werk moeten doen, maar een belangrijk onderdeel van het leven zelf. Werken, reizen, ontspannen, studeren, pensioneren: het kan in 2025 overal en nergens en is voor alle leeftijden. We zetten ons individu centraal en kiezen ervoor (fulltime) te reizen. Sommige ontdekken hun liefde voor reizen al tijdens een eindexamenreis, anderen nadat ze zijn afgestudeerd. Ook gepensioneerden bewegen zich moeiteloos van het ene naar het andere land. Er komen steeds meer van deze toegewijde reizigers. Reizigers die ‘lost in travel’ zijn, denken niet in bucket lists maar laten zich leiden door hun netwerk, werk, klimaat en hun eigen gevoel.

⇒ Pas in 2025 ‘lost in travel’? Nee joh, dat ben ik nu al.

reistrends 2025

7. TRAVEL TO WORK

In 2025 zoeken we geen baan in de buurt van onze woning maar reizen we af naar de plek waar werk, een congres of interessante zakenpartners zijn. Lifelogging wordt dé manier om iedereen op de hoogte te houden. Ook is real life contact ter plekke de essentie van de wereld als werkplek, want nieuwe connecties aanboren staat centraal voor privé- en werkdoeleinden. Verblijven op Bali en vanuit daar je start-up, blog of reisonderneming runnen. Of ‘s zomers in eigen land het zakelijk netwerk onderhouden en ‘s winters opdrachten vervullen onder de zon in de tropen? In 2025 is het de normaalste zaak van de wereld.

In onze wintermaanden werken vanaf een tropisch eiland? Lijkt me heerlijk!

reistrends 2025

8. WORK LESS, PLAY MORE

We gaan er in 2025 vaker op uit om weer zakelijk geïnspireerd te worden, te ontsnappen uit de dagelijkse werksfeer en om nieuwe connecties aan te boren om zo ons (zakelijk) netwerk te vergroten. Tegelijkertijd willen we naasten en bekenden laten delen in onze avonturen, want waarom zou je thuisblijven als het allebei kan? In 2025 wordt een zakelijke reis daarom met verschillende mensen doorgebracht: collega’s, vakgenoten, locals en familie of vrienden die worden overgevlogen. Werk en privé zullen meer blenden in alle opzichten. Invliegen voor een vergadering wordt verlengd met een weekendje of nachtje weg met je geliefde. Het zakelijke hotel maakt plaats voor een poshtel of appartement waar je gelijkgestemden ontmoet die je zakelijke reis tot een persoonlijke beleving maken. Werken doe je niet in het business center van je hotel, maar in de lobby waar je ondernemende locals meet die je internationale netwerk compleet maken.

Ook dit lijkt me top: hoe fijn is het om in het buitenland aan het werk te zijn, samen met je favoriete mensen van thuis? Het beste van twee werelden.

reistrends 2025

9. TRAVEL LA VIDA LOCAL

In 2025 zullen we nóg meer op zoek zijn naar de lokale ervaring. We willen een bestemming niet passief bezoeken, maar echt ervaren. Avonturen beleven, nieuwe culturen ontdekken en iets terug doen voor de samenleving, staat centraal. Tips van locals en lokale accommodaties zorgen ervoor dat je op plekken komt waar je normaal gesproken niet zo snel zou belanden. We willen bizarre lokale gerechten proeven, slapen in een hangmat en in het ritme van de inheemse bevolking leven.

Hoe meer local, hoe beter. Na mijn avontuur in Bali, wil ik eigenlijk niet meer zonder. Een unieke ervaring is altijd gegarandeerd!

reistrends 2025

10. COLLECTING KARMA

We willen in 2025 een steeds groenere reisbeleving. Aan de ene kant om iets bij te dragen, maar ook om jezelf ermee te profileren. In 2025 is het de norm om wat terug te geven op reis. Niet alleen meer nemen, maar dus ook geven. Reizigers willen meer uit hun reizen halen door iets toe te voegen aan het gebied waar ze heen gaan of de mensen en dieren die daar leven. Vrijwilligerswerk doen, CO2-neutraal vliegen, ‘local travel’ en recyclen worden naar een volgende level gebracht.

⇒ Hoe meer karmapunten, hoe beter. En hoe tof is het om iets bij te kunnen dragen ter plekke? Zo laat je zelf ook een onuitwisbare indruk daar achter!

reistrends 2025

 

⇒ Het hele rapport lezen? Dat kan hier!

In welke reistrend kun jij je het meeste vinden? En welke helemaal niet?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒