Lang leve m’n agenda, want als ik die niet had was ik nergens. En zou ik vooral heel veel vergeten: afspraken die nog op de planning staan, maar voornamelijk dingen die al hebben plaatsgevonden. Dus bij deze gaat alle dank uit naar mijn dierbaarste bezit (naast m’n paspoort), anders had ik serieus geen idee waar ik dit jaar allemaal heb uitgehangen. Want in 2017 blijk ik maar liefst 14 landen te hebben bezocht én ben ik 22 keer op pad gegaan. Not bad, not bad at all!

Januari

1. Groningen

Het eerste weekend van het jaar spendeerde ik met m’n vriend in Groningen. Voor de leuk, maar vooral omdat ik een presentatie mocht geven over m’n favoriete onderwerp: geld besparen op reis! De presentatie kun je hier overigens nog steeds bekijken. Op van de zenuwen natuurlijk, maar gelukkig kon ik daarna mooi de kroeg in en de stad zelf nog een beetje uitpluizen. Prima begin van het jaar! En fijn om even niet naar het ziekenhuis te hoeven.


Februari

2. Brussel

M’n hoofd stond nog niet helemaal naar het reizen, maar soms wil duty nog wel eens callen. Voor m’n werk ging ik in februari samen met een collega richting Brussel om Belgische bloggers tijdens Bloggers UTD te vertellen hoe leuk Den Haag is. Belgische events zijn overigens echt top: altijd superveel lekker eten! De dag daarna hadden we nog heel even de tijd om Brussel zelf in te gaan, en dat is nooit een straf:


Maart

3. Berlijn

Ook in maart moest ik voor werk naar het buitenland. Onder andere naar Berlijn, voor de ITB. Veel tijd om de stad zelf nog in te gaan had ik niet (want ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in touw op de beurs), maar gelukkig had ik nog twee uurtjes voordat m’n trein zou vertrekken en kon ik met mijn geplande route alsnog wat Berlijnse highlights (weer) zien.

4. Londen

Een week later moest ik voor m’n werk richting Londen. Ik had alleen ’s avonds verplichtingen en mijn vlucht terug ging de volgende dag pas laat. Dat betekende: bijna een volle dag om van de zon te genieten! Want het was 18 graden toen ik er was. Perfect om eens flink langs de Theems te wandelen.

5. Brugge

Eind maart vond mijn eerste blogtrip van het jaar plaats: samen met m’n vriend ging ik een weekend naar Brugge en sliep daar in zo’n fantastisch mooie kamer dat ik me net een prinses voelde. En Brugge zelf is ook heel leuk.


April

6. Den Haag

In de eerste zeven maanden van het jaar was ik nog bijna dagelijks in Den Haag te vinden voor m’n werk, maar toch noem ik m’n bezoek in het eerste weekend van april nog even apart. Want als je schoonouders het hele gezin een weekend weg willen geven, dan zeg ik natuurlijk geen nee. Ik vond het echt zo leuk om de gids te kunnen zijn! Maar het bezoek aan The Lion King was wel de kers op de taart (en dat terwijl ik helemaal niet van musicals houd).

7. New York

Een paar dagen later stapte ik het vliegtuig in naar… NEW YORK! En ja, dat moet in hoofdletters. Ik ben zo blij dat ik eindelijk een keer naar de stad ben geweest! Wat een toffe plek. Heb hier trouwens ook heel veel (bespaar)tips voor je verzameld.

8. Brighton

Ik heb bar weinig met Koningsdag en gezien ik dit jaar aan het eind van de maand toch weer in Londen moest zijn, besloot ik om gewoon al wat eerder die kant op te gaan. Kon ik de drukte in Amsterdam vermijden én een nieuwe stad bezoeken. Op naar Brighton, ideaal om vanuit Londen te bezoeken!

9. Londen

Ik moest in Londen zijn voor een bloggersevent voor m’n werk. Ik sliep in Notting Hill: superleuke wijk, maar ik had me er even op verkeken dat ik er ruim een uur over deed om bij dat event te komen. Beetje jammer. Leerpuntje.


Mei

10. Andalusië

Begin mei vloog ik richting Malaga om een paar dagen Andalusië te doen! Een van de leukste Europese regio’s om te bezoeken als je een roadtrip wilt maken, als je het mij vraagt. Mijn tips voor Andalusië vind je hier.

11. Israël

En niet veel later ging ik met Lisette en Roëll naar Israël, een van de meest indrukwekkende landen waar ik in tijden ben geweest. Zo’n mooi land, met toffe steden, maar ook met een heel bijzondere en vooral complexe cultuur. Mocht je tips zoeken voor Tel Aviv, Jeruzalem of de Dode Zee: hier vind je ze!


Juni

In juni bleef ik lekker thuis.


Juli

12. Duitsland / Polen / Slowakije / Oostenrijk / Duitsland

In juli daarentegen… toen ging ik een paar weken roadtrippen in Oost-Europa. Ik kan de hele route wel opnieuw noemen, maar die kun je net zo goed hier bekijken!


Augustus

13. Zuid-Tirol

Eind augustus vloog ik naar Zuid-Tirol om daar de verschillende stadjes te bezoeken. Ik vond het echt een verrassende regio, die in Italië ligt, maar tegelijkertijd ook heel erg Oostenrijks aanvoelt.

September

14. Blooming

Misschien wel het leukste hotel waar ik ooit heb geslapen: Blooming in Bergen! Mooie omgeving, top ontbijt, binnenzwembad én heerlijke kamers. Dus toen ik voor de tweede keer werd uitgenodigd om te komen overnachten, moest ik wel ja zeggen natuurlijk.

15. Texel

Mijn voornemen om meer van Nederland te zien heb ik ruimschoots gehaald dit jaar! Ik ging in september ook nog eens naar Texel. Mocht je nog tips zoeken om te doen op dit eiland, die vind je hier.


Oktober

16. Keulen (omgeving)

Niet echt een reis, maar wél buitenland: in oktober woonde ik de bruiloft van een oud-collega bij die in de buurt van Keulen trouwde. Niets gezien van de omgeving, wél een topdag en -nacht gehad.


November

17. Luxemburg

Het weinige reizen in oktober maakte ik in november ruimschoots goed met 4 (!) reisjes op de planning! Ik begon met een srprs.me roadtrip, waarbij ik uiteindelijk in Luxemburg belandde.

18. Thailand

Een paar dagen later vloog ik voor 10 dagen naar Thailand! En dat was zo tof dat ik de hele reis maar in 50 foto’s heb samengevat.

19. Birmingham

Eenmaal terug mocht ik weer een tas inpakken, want er stond een roadtrip in de omgeving van Birmingham op het programma. Insteek: leren links rijden! En dat was makkelijker dan ik dacht: ik had zelfs nog de concentratie om de omgeving even in me op te nemen.

20. Madeira

Daarna vloog ik voor een paar dagen naar het Portugese Madeira, waar het weer ietwat tegenviel, maar waar ik desondanks nog steeds een toptijd heb gehad.


December

21. Rotterdam

In december wilde ik het even iets rustiger aan doen en me focussen op het thuisfront, werk én m’n plannen voor volgend jaar. Is niet helemaal gelukt, maar als je via Hotelgift een hotel mag uitzoeken om te overnachten, tja, wat zeg je dan hè? Het werd de SS Rotterdam en dat was fantastisch. Rotterdam overigens ook.

Soms slaap je in een hotel dat zo’n gigantische geschiedenis en zoveel verhalen heeft, dat een nachtje slapen veel te kort is. De SS Rotterdam valt absoluut in die categorie. In de shuttle van het hotel naar de metro vroegen we de chauffeur wat zijn meest bijzondere ervaring was. Vanaf z’n 16e werkte hij twee jaar lang op het cruiseschip.hij vaarde de hele wereld rond en ontmoette aan boord de liefde van z’n leven. Een Amerikaans meisje, dat hij elke keer dat ze aanlegden in New York weer opzocht. Er werden plannen gemaakt om naar Amerika te verhuizen. Eenmaal weer terug in Nederland schreef hij haar brieven, maar kreeg nooit meer antwoord. Hij trouwde met iemand anders, kreeg kinderen en settelde in Nederland. Na 55 jaar kreeg hij een berichtje van de vrouw via Facebook: haar ouders bleken al zijn brieven te hebben onderschept omdat ze de relatie te serieus vonden worden. Trouwen met een Nederlander kon niet. Twee jaar geleden hebben ze elkaar, en elkaars gezinnen, weer voor het eerst in 55 jaar gezien in Grand Central Station in NY. De liefde was er nog steeds. Ze blijken beiden op dezelfde dag in hetzelfde jaar met iemand anders te zijn getrouwd. Allebei hun eerste kinderen zijn op dezelfde dag in hetzelfde jaar geboren. Alles liep synchroon, maar niet met elkaar. Zo’n prachtig verhaal! Helaas was het ritje wel net te kort om te vragen wat zijn huidige vrouw van dit alles vond. . . Bedankt @hotelgift voor de geweldige ervaring! ?

Een bericht gedeeld door Chantal Schram ?? Reisdoc.nl (@reisdoc.nl) op

22. Valkenburg

En op het moment dat deze post online komt zit ik met m’n billen in Valkenburg! Ik vier hier Oud & Nieuw met m’n schoonfamilie en vreet me hier helemaal vol. Perfect einde van het jaar!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒