“Eh Sas, weet jij waar hij het over heeft?” Ik heb die vraag wel honderd keer aan m’n vriendin gesteld tijdens onze trip door Andalusië vorige week. Ik heb jaren geleden een half jaar lang Spaans gestudeerd, maar dat er nou veel is blijven hangen… Nope. En dus vonden vrijwel alle gesprekken dankzij handen en voeten plaats. Ook leuk, maar niet altijd even praktisch. Een dag na terugkomst stuitte ik op een gratis app die dit voortaan moet voorkomen. Timing weer! 

DOTALK: 90 TALEN

Meet DoTalk, een gratis berichtendienst waarmee je kunt chatten, berichten kunt ontvangen, videobellen en foto’s en filmpjes kunt versturen. Het werkt heel simpel: je download de app op je telefoon, tablet of telefoon en je spreekt of typt iets in je eigen taal in. De app zet dit dan gelijk om in de taal van degene met wie je wilt ‘kletsen’.Misschien nog wel handiger is de snelle vertaalfunctie, waarbij je iets inspreekt en de vertaling direct op het scherm ziet. Ideaal voor op reis, als je bijvoorbeeld de taxichauffeur wil vragen om je naar het vliegveld te brengen, of als je de ober om een nieuwe koffie wil vragen.

Wees niet bang dat je taal er niet bij zit, want met negentig verschillende talen zit je bijna altijd gebeiteld. Wat dacht je van Indonesisch, Kroatisch of Hebreeuws?

 Review DoTalk

HOE WERKT HET?

Als je de app eenmaal gedownload hebt (zie onderaan voor de links), moet je een account aanmaken. Dat doe je met je mobiele nummer. Eenmaal in de app kun je kiezen tussen: ‘Onmiddellijke vertaling’, ‘Babbelen’ en ‘Groepschat’ (betaalde functie).

DoTalk

Onmiddellijke vertaling

Laten we beginnen met de vertaalfunctie. Je kunt hierbij kiezen om een tekst in te spreken of te typen en je krijgt gelijk de vertaling te zien. Zien, dus als je zelfde een vertaalde tekst wil uitspreken is het handig om toch wel iets van de taal te kennen. Tip: korte zinnen werken een stuk beter dan lange (zoals je hieronder rechtsboven ziet!). En als je een langere tekst hebt, schrijf ‘m dan uit. Spreken werkt niet heel ideaal.

DoTalk

Babbelen

Het babbelen is ideaal als je al matties bent geworden met iemand en zijn of haar telefoonnummer hebt. Zo kun je ook na je reis nog makkelijk contact houden met je nieuwe vrienden, zonder dat er een taalbarrière is. Als je elkaar niet face to face ziet is het toch een stuk lastiger als jouw Spaans niet al te best is en je gesprekspartner niet uitblinkt in Engels!

DoTalk

Groepschat

Is vooral handig voor zakelijke doeleinden en is een betaalde functie. Hierbij kun je met maximaal tien mensen tegelijk een gesprek voeren.

Helemaal foutloos is de app niet, maar gelukkig hoeft dat in veel gevallen ook niet als je op reis bent. Een fijne gratis hulp is het in ieder geval wel. Alsof je altijd je persoonlijke tolk bij je hebt!

DOWNLOADEN?

iOS / Android


Is DoTalk iets voor jou?

Hoofdfoto: Shutterstock
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒