Het jaar zit er (na morgen) alweer op! Het lijkt wel dat hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd lijkt te gaan. Ook 2018 is voorbij gevlogen: het jaar dat Reisdoc.nl alweer 7 jaar bestond. Het jaar waarin ik drie maanden op reis ging. En het jaar waar ik op zakelijk vlak heel veel stappen heb gezet. Genoeg om op terug te blikken, maar laat ik het bij het reizen zelf houden. Dit was mijn reisjaar!


Eerst even wat feiten en cijfers op een rij:

Aantal keer op reis: 8
Aantal bezochte landen: 11, waarvan 4 nieuw
Aantal dagen weg: 119


Het was het jaar waarin ik drie maanden op reis ging en dus gelijk al flink wat nachten van huis weg was. Het was ook het jaar waarin ik me besefte dat ik het steeds fijner vind om thuis te zijn. Begrijp me niet verkeerd, reizen is nog steeds fantastisch, maar ik wil niet meer continu op pad zijn. Ik woon nu in een onwijs fijn huis en geniet er meer en meer van om tijd door te brengen met degenen die me dierbaar zijn. Al met al ben ik alsnog bijna een derde van het jaar weggeweest; de balans voelt nu wel veel beter.

En dit is waar ik allemaal uithing in 2018:

Januari

Gewoon lekker thuis. Er stond een verhuizing op de planning: al mijn persoonlijke spullen moesten uit m’n huis, zodat er een tijdelijke huurster op mijn Amsterdamse stekkie kon passen terwijl ik weg was. Daarnaast stond deze maand vooral in het teken van de grote reis voorbereiden en iedereen nog even gedag zeggen voor vertrek.

Februari

Want op 1 februari pakten Thijs en ik het vliegtuig richting Singapore. We bleven hier een nachtje slapen voor we opnieuw het vliegtuig pakten, dit keer naar Bali. Zowel ik als hij waren hier al eens eerder geweest, dus onze week hier spendeerden we voornamelijk aan bijslapen, eten, drinken en met de scooter de hort op gaan.

Bali tips: Ubud

Daarna vlogen we voor ruim drie weken richting Australië. We startten onze trip in Sydney, door de huurauto op te pikken en gelijk door te rijden naar de Blue Mountains. Daarna bezochten we diverse nationale parks, reden we de Great Ocean Road, ontdekten we hoe leuk Melbourne was en eindigden we met een paar dagen Sydney (check ook deze blogpost voor onze precieze roadtrip in Australië). Dit was zo’n toffe ervaring; het land is zó mooi en indrukwekkend en de mensen zijn immens vriendelijk. Het is dat het zo ver weg ligt, anders waren we er linea recta naartoe verhuisd.

Roadtrip Australie

Roadtrip Australie

Roadtrip Australie

Maart

Na een paar weken Australië verruilden we de westerse wereld voor Vietnam. Een land dat al jaren op m’n wensenlijst stond en dat ik met de dag leuker begon te vinden. Ho Chi Minh City was tof, maar ik vond de rest van het zuiden eigenlijk een beetje tegenvallen. Maar gelukkig: hoe noordelijker we kwamen, hoe mooier het werd. Ik heb een ontelbaar aantal loempia’s gegeten, ik zette me over m’n angst voor scooter rijden heen en heb genoten van al het natuurschoon van het land. Achteraf gezien hadden we meer tijd in het noorden willen doorbrengen, want het is toch wel jammer dat ik Sapa en andere pareltjes bij de grens niet heb gezien.

Route Vietnam

Route Vietnam

April

Begin april kwamen we aan in Taiwan. Een land waarvan ik niet zo goed wist wat ik moest verwachten, maar wat uiteindelijk een geweldige (en vooral interessante) bestemming bleek. We bezochten Taroko National Park (wow!), verbleven in het leuke stadje Hualien, verveelden ons stiekem een beetje in surfdorp Dulan en hadden een toptijd in Kaohsiung. We fietsten, we zaten uren in de trein en wisten 90% van de tijd niet wat we nou eigenlijk aan eten besteld hadden (want: alles is in het Chinees). Vooraf hadden we bedacht nog naar het zuiden te gaan en Sun Moon Lake mee te pakken, maar zo aan het einde van de reis waren we een beetje reismoe. Eigenlijk hadden we vooral zin om de laatste dagen in Taipei door te brengen en van daaruit kleine uitstapjes te maken. We hadden het geluk in het appartement van vrienden van mijn schoonouders te mogen verblijven en zo hadden we ineens een accommodatie helemaal voor ons alleen. Na drie maanden slapen in hostels, hotels en Airbnb’s was dat serieus genieten.

Taroko National Park

Taroko National Park

Wat te doen in Taipei

De laatste paar dagen van de reis spendeerden we wederom in Singapore. Thijs was jarig en we waren beiden al meerdere keren in de stad geweest, dus besloten we onze enige volle dag door te brengen in Universal Studios. Topidee en -einde van de trip!

Mei

In mei bleef ik lekker thuis. Want: nieuw huis! En het was wel even mooi geweest met al dat reizen.

Juni

‘Even’ inderdaad, want begin juni vloog ik voor een paar dagen naar Spanje. In vier dagen tijd bezocht ik Ibiza, Mallorca en Barcelona. Natuurlijk veel te weinig tijd gehad om heel veel te kunnen zien, zeker als je een hele dag op het vliegveld doorbrengt omdat je vlucht wordt geannuleerd. Wel een les geleerd: ik moet het concept van ‘slow travel’ toch wat beter onder de knie zien te krijgen.

Dalt Vila Ibiza

Gaudí Barcelona

In juni reed ik ook voor twee dagen naar Duitsland om de bezienswaardigheden van Hannover te ontdekken: supertoffe stad voor een weekendje weg!

En daarna ging ik nog voor een paar dagen op vakantie in eigen land: dit keer met boot richting de Weerribben en weer terug.

Bezienswaardigheden Hannover

Juli

In juli genoot ik van het mooie weer in Nederland. Wat een topzomer was het!

Augustus

Eind augustus ging ik een weekendje weg met Mandy. We wilden zo goedkoop mogelijk ergens verblijven, op niet al te lange afstand rijden. Het werd een stacaravan in Lommel waar al sinds de jaren 70 niets meer aan was gedaan en waar we vooral heel veel hebben geslapen, gelezen en gegeten. Oh en gewandeld:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door C H A N T A L ?? S C H R A M (@chantal.schram) op

September

In september gingen we weer samen weg: dit keer voor een 10-daagse roadtrip door Italië! We gingen een paar dagen naar Cinque Terre, bezochten Genua en spendeerden daarna nog een paar dagen in Toscane. Een groot vreetfestijn, een groot wijnwalhalla en een groot avontuur in onze Fiat 500.

Roadtrip Italië

Oktober

Deze maand mocht ik met mijn favoriete reiscollega’s naar Aruba: samen met Roëll en Lisette verbleven we een week lang op dit heerlijke eiland om alle pareltjes te ontdekken. Wat een feest was dit. Echt puur genieten: hoewel het wel werk was voelde het bijna als vakantie.

Doen op Aruba

Doen op Aruba

November

De laatste trip van het jaar en wat voor een: ik kon Thijs eindelijk laten zien hoe mooi IJsland is. Voor mijn voormalige werkgever ben ik vaak die kant op gegaan, maar Thijs was er nog nooit geweest. En dus reden we de Golden Circle en de weg langs de zuidkust, bezochten we Reykjavik en gingen we – dit was voor mij ook nieuw – naar Snaefellsnes. Het was gigantisch koud, maar het was zo’n fijne reis! Maar heel eerlijk: m’n portie IJsland heb ik na 7 keer voorlopig wel gehad.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door C H A N T A L ?? S C H R A M (@chantal.schram) op

December

Ook deze maand bleek ik lekker thuis. Het voelt dan altijd alsof alles in een wat lager tempo mag, en ik vind het met alle feestdagen en lichtjes altijd heel fijn om gewoon in Nederland te zijn. Maar: dit is ook de maand waar ik stiekem al tripjes voor volgend jaar aan het plannen ben.

Dus 2019, kom maar op!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒