De op een na laatste dag van het jaar is aangebroken. En hoewel ik in m’n hoofd en op papier al heel veel heb teruggeblikt op wat ik heb gedaan en heb meegemaakt, is het er wat reizen betreft een beetje bij ingeschoten. Hoog tijd om hier ook op te reflecteren!


Feiten en cijfers op een rij:

Aantal keer op reis: 14
Aantal bezochte landen: 11, waarvan 1 nieuw
Aantal dagen weg: 79


2019 was het jaar waarin ik me voornam om wat minder weg te gaan, zodat ik me meer kon focussen op mijn werk. Nou is reizen ook vaak werkgerelateerd, maar als ik veel weg ben, betekent dat ook dat er veel ander werk blijft liggen. Maar met bijna 80 dagen van huis kan ik niet echt zeggen dat dat is gelukt. Luxeproblemen, daar ben ik me ook volkomen van bewust. En tja, aard van het beestje. Want als ik iets leuk blijf vinden, dan is het wel (nieuwe) plekken (her)ontdekken!

Waar ik vorig jaar drie maanden achter elkaar in het buitenland zat, waren het in 2019 alleen maar kortere trips van maximaal 1,5 week. Naar nieuwe bestemmingen, maar ook plekken waar ik al eerder ben geweest. En man, dat is heerlijk. Geen ‘druk’ meer voelen om alle highlights af te gaan. WĆ©l je tijd zo kunnen besteden om alleen te doen waar je zin in hebt, juist omdat je het meeste al hebt gezien. Ik kan je vertellen: je ervaart een bestemming dan zĆ³ anders.


Goed, tijd voor het overzicht!

Januari

In januari kwam de Vakantiebeurs het meeste in de buurt van reizen, want deze maand bleef ik verder gewoon in Nederland.

Februari

En hetzelfde geldt voor februari.

Maart

Vanaf maart barstte het reisgeweld weer los. Ik vertrok naar Frankrijk, om voor het eerst in m’n leven te skiĆ«n. Doodeng en na vier dagen was ik vooral heel goed geworden in de pizzapunt, maar wat vond ik het leuk. Ik snap de wintersportfans wel: de sfeer op en naast de pistes is echt verslavend.

Doen in Valmorel Doen in Valmorel

Daarna stapte ik al vrij snel opnieuw het vliegtuig in. Nu naar Cardiff, de hoofdstad van Wales. En wat een mazzel, alle dagen scheen de zon volop. Vrij zeldzaam hier, waardoor ik nĆ³g meer kon genieten van alle schoonheid hier. Als je een beetje natuurliefhebber bent, dan ben je hier Ć©cht aan het juiste adres. Hetzelfde geldt voor de roadtrippers onder ons: het is hier fantastisch rondrijden (kijk maar)!

Rondreis Wales Rondreis Wales

April

In april legde ik tientallen kilometers af in Barcelona. Ik was er 10 dagen lang, samen met Suzanne. Om te werken, maar vooral ook om de stad zelf weer te herontdekken. Ik was er 10 jaar geleden al eens, en vorig jaar ook heel even, maar het was hoog tijd voor een nieuw bezoek. Op een fietstour door de stad na, hebben we de highlights verder overgeslagen. We werkten elke dag een paar uur in een andere coworking, en als het even kon liepen we ernaartoe. Elke dag een andere wijk, op plekken waar je anders nooit zou komen. Ultiem genoten hier: van de stad, van het gezelschap en het niet te overtreffen eten en drinken. Want dat hoort er uiteraard ook bij.

Fietsen in Barcelona Fietsen in Barcelona

Mei

In mei was het tijd voor Ʃcht vakantie. Twee keer zelfs. Ik bezocht Phantasialand (aanrader!) en verbleef in regenachtig Monschau (en daar is dan geen reet aan). En ik vloog voor 1,5 week naar mijn geliefde CuraƧao. Mijn derde bezoek aan het eiland: de eerste keer in 2011 duurde drie maanden lang, de tweede keer in 2013 slechts een paar dagen. CuraƧao heeft mijn hart al een hele poos gestolen: ik zou er serieus elk jaar wel naartoe willen. Maar ja, mijn portemonnee en reisdrang naar andere plekken zorgen ervoor dat dat niet snel gaat gebeuren. Terug naar het eiland zelf: eigenlijk was er vrijwel niets veranderd in de afgelopen jaren. Er zijn wat hotels bij gebouwd en wat gaten in de weg gevuld, maar verder bereikte ik veel plekken gewoon nog zonder navigatie. Alsof ik nooit ben weg geweest.

Roadtrip Curacao: Playa Lagun Wat te doen op Curacao: Klein CuraƧao

Juni

Ik pakte in juni het vliegtuig naar Verona, om vervolgens de trein naar Trento te nemen. ItaliĆ« dus, voor een paar dagen Traverse. Traverse is een reisbloggerscongres waar ik de laatste vier jaar elk jaar weer naartoe ben geweest. Voor nieuwe inspiratie en kennis, maar ook omdat de bestemmingen zelf vaak heel leuk zijn. Helaas had ik weinig tijd om de omgeving te checken, maar het stadje Trento zelf is zĆ³ leuk. En ideaal om te bezoeken als je bijvoorbeeld bij het Gardameer verblijft (tip).

Juli

Een echt reisje was het niet, maar in juli sloot ik mezelf drie dagen op in een blokhut in Drenthe. In m’n eentje, om even volle focus op de toekomst van Reisdoc.nl te hebben. Heerlijk om even alleen weg te zijn en te doen waar je zin in hebt. Maar veel verder dan een rondje wandelen om Schoonhoven ben ik niet gekomen.

Augustus

Een maand later was ik weer in Drenthe. Lekker burgerlijk, want dit keer stonden Thijs en ik een week lang op een camping met m’n broer en alle aanhang. Een tip: ga niet op een kindercamping staan als je zelf geen kinderen hebt. Nog een tip als je in de buurt bent: ga naar de hunebedden en de Weerribben.

Na een dagje thuis begonnen Thijs en ik aan een roadtrip door het zuiden van Engeland. Start in Bristol (toffe stad), om vervolgens met een camperbusje via Somerset en de Cotswolds naar Stonehenge te rijden. Superleuke route, maar vooral een aanrader als de weersvoorspellingen goed zijn. Anders zou ik toch eerder B&B’s aanraden in plaats van campings.

Roadtrip Zuid-Engeland: Cotswolds

Roadtrip Zuid-Engeland: Cheddar Gorge

Eenmaal thuis stapten we na een dagje wassen weer in onze eigen auto. Op naar Zweden, via Denemarken. We gingen naar SkƄne, de zuidelijkste regio van Zweden. Een ideale plek voor wie op zoek is naar witte stranden, leuke stadjes en mooie natuur! Maar ook hier geldt weer: met mooi weer is het er zoveel leuker dan met regen (wat wij vooral hadden).

SkƄne (Zweden): Ystad

SkƄne (Zweden): Kullaberg vuurtoren

September

In september maakte ik een korte roadtrip in het zuiden van Ierland, waaronder naar het bekende Killarney National Park. Jaren geleden was ik al eens in Dublin en omgeving geweest, maar daarna liet ik Ierland onbewust wat links liggen. Zonde, want ik vind dit land dus echt geweldig. De mensen, de leuke dorpjes en de prachtige natuur… Moeilijk te overtreffen! Kijk maar.

Roadtrip Ierland: Healy Pass

Roadtrip Ierland: Nohoval Cove

En aan het einde van de maand was het opnieuw tijd voor een trip down memory lane: Rome! Mijn derde keer en ook de derde keer met Kim, een van m’n beste vriendinnen. Ons eerste bezoek was een eeuwigheid geleden tijdens de werkweek van 4 Havo en het tweede tripje dateert al uit 2010. Hoog tijd voor nieuwe herinneringen. Lang de tijd hadden we niet, maar beter iets dan niets. En dus slenterden we vooral door alle straatjes, aten we veel te veel en was de mate in alcohol ook ver te vinden.

Oktober

Ik bleef gewoon lekker thuis.

November

En dat kwam vooral omdat ik wist wat er in november op me te wachten stond: een trip naar Sri Lanka! En wat een reis was dat. Geweldige bestemming (en voelde me er overigens prima veilig) met supergastvrije bevolking, heerlijk eten en fantastische natuur. Echt een aanrader voor wie een avontuurlijke vakantiebestemming zoekt!

Wat te doen in Sri Lanka: Lion Rock

Wat te doen in Sri Lanka: theeplantages

Last but not least spendeerde ik nog een weekend op de Veluwe. Ook nu weer om te werken, maar een lange wandeling door de natuur kon natuurlijk niet uitblijven. Mocht je geen auto hebben, zorg dan dat je iets boekt in Lunteren. Heeft namelijk gewoon een treinstation, supermarkten en vanaf hier loop je zo de bossen in. Ideaal.

December

Helemaal niets! Als ik dan toch thuis moet blijven in de winter, dan het liefst in december. Wanneer alle lichtjes buiten hangen, bijna iedereen de gezelligheid opzoekt met de feestdagen en je voor je gevoel onbeperkt kan eten en drinken.

En 2020?

Wil ik opnieuw wat rustiger aan doen. Misschien niet in het aantal dagen dat ik weg ben, maar wel in het aantal trips dat ik ga maken. Voor mijn eigen rust, maar ook vanwege de impact op het milieu met al dat vliegen van me. In januari vlieg ik naar Zanzibar voor een weekje zon, zee en strand. Daarna ligt alles nog open. Misschien een maandje Indonesiƫ? Misschien een nieuwe workation met Suzanne? Opnieuw naar Traverse? Alle tijd om dat te beslissen. Nieuw jaar, nieuwe kansen.

Hoe was jouw reisjaar?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’