Daar sta je dan in Turkije, Tunesië, China of waar dan ook… Je bent op één van de vele marktjes te vinden en ziet haast voor nop een fantastisch nagemaakte merktas van een duur merk. Het is erg verleidelijk om er één op de kop te tikken en te gebruiken als je nieuwe dagelijkse accessoire. Alleen… De tas is nep. Krijg je geen problemen bij de douane? En mag je überhaupt wel nepspullen mee naar Nederland nemen? Ik zocht het voor je uit.

De officiële website van de douane meldt het volgende:

“Het is verboden om nagemaakte artikelen mee te nemen en in te voeren in Nederland. De Douane neemt deze artikelen in beslag en u krijgt een boete.”

Tja, dat is duidelijke taal. Volgens de officiële website van de douane, mag je eigenlijk geen nagemaakte spullen van je vakantieadres terug naar huis meenemen. Einde verhaal, zou je denken. Toch niet.

Uitzonderingen
Er zijn namelijk een aantal artikelen die je wél mag invoeren, ook al zijn de spullen niet echt. Belangrijk is wel dat je je aan een vastgesteld bepaald aantal houdt en dat je het alleen voor eigen gebruik mag gebruiken. Hieronder vind je een tabel waarin duidelijk staat wat wél mag en wat niet:

Soort goed Maximale hoeveelheid
Horloges 3 stuks
Parfums / Eau de toilette 250 ml
Beeld- en geluidsdragers met uitzondering van master(s) 3 stuks/dragers
Datadragers Geen
Overige goederen 3 stuks/paar

‘Overige goederen’ is in dit geval nogal een breed begrip. Zie het zo: heb je vier nieuwe broeken gekocht, twee nieuwe shirts, een trui en een aantal paar schoenen aangeschaft? Dan zal je moeten kiezen: je mag van al deze spullen maar maximaal drie dingen meenemen.

Een voorbeeld wat van je legaal mee mag nemen:

  • Drie neppe Guess horloges, 250 ml aan Davidoff Parfum, drie verschillende DVDs, één paar neppe Nikes en twee fake Replay-jeans.

Houd je je niet aan de bovengenoemde aantallen en de douane komt hierachter, dan kan je rekenen op een fikse boete. En daarboven worden ook nog je nieuwe nepspullen ingenomen. Zeker bij bekende ‘nepvluchten’ (zoals bijvoorbeeld uit Turkije) houdt de douane (met name in de zomer) verscherpt toezicht op wat er wordt meegenomen; dus denk je dat je niet gepakt zal worden? Think again. Je kunt uiteraard het risico nemen, maar de kans is groot dat je het geld dat je bespaard hebt op je nieuwe nepaankopen alsnog kwijt bent. En dat zou natuurlijk zonde zijn.

Uiteraard is het kopen van nepartikelen een heel grote zonde, en ik raad het uiteraard niemand aan, maar uit ervaring weet ik dat deze aankopen sneller worden gedaan dan dat je van tevoren misschien wel plant. Als je het dan toch doet, doe het dan in ieder geval op een legale manier.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒