Dat backpacken is me wat. Letterlijk. Een aantal weken (of maanden) alleen jij en je grote rugtas. De eerste keer dat ik dit deed vond ik het een enorme ervaring. Alle clichĆ©s als ‘je leert jezelf echt kennen op zo’n trip’ en ‘je bent bijna nooit alleen’ zijn eigenlijk gewoon meer dan waar. Acht dingen die ik tijdens mijn afgelopen backpacktrip heb geleerd.

1. ALLEEN REIZEN IS NIET ENG

Jarenlang stond het op mijn lijstje, maar ik durfde nooit zo goed. Tot ik niet anders kon. En nu ben ik hooked!

2. NEEM ZO WEINIG MOGELIJK MEE

Je reist als backpacker van A naar B, van B naar C en van C misschien wel helemaal naar D. En al die tijd neem je je backpack mee. Op je schouders en op je heupen. Dan wil je echt geen tas dragen die zwaarder is dan 10 kilo, geloof mij.

3. MAAK KOPIEƋN VAN ALLES

Van je paspoort, van je pinpas, van je creditcard. Zorg dat je een kopie bij je hebt of dat je ze op je telefoon of in je mail hebt staan. Een ongeluk zit in een klein hoekje: of je nou per ongeluk iets kwijtraakt of dat je op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent (lees: wordt beroofd). Het is een heel geruststellend idee dat je je bank kunt bellen en alles kunt blokkeren als het echt nodig is.

4. NEEM EEN TWEEDE PINPAS/CREDITCARD MEE

En bewaar die op een andere plek dan in je portemonnee. Vanwege punt drie. Zo heb je nooit het probleem dat je zonder geld komt te zitten. EenĀ creditcard voor in het buitenland kan ik je sowieso aanraden! Creditcards worden in het buitenland doorgaans vaker geaccepteerd als betaalmiddel dan je normale pinpas. Daarnaast is eenĀ creditcard handig omdat er een bedrag op de kaart gereserveerd kan worden. Maakt het huren van een auto of scooter ineens een stuk makkelijker! Een creditcard aanvragen kun je tegenwoordig ook makkelijk online doen, bijvoorbeeld via Creditcard.nl.

5. LAAT JE MAKE-UP LEKKER THUIS

Nou zul je me in het dagelijks leven sowieso nooit met een lading make-up op zien, maar tijdens het backpacken loop ik eigenlijk altijd met een naakt gezicht rond. Niet alleen scheelt het tijd in de ochtend en avond, het heeft ook gewoon weinig zin om iets op te smeren terwijl je het er een uur later allemaal weer af zweet.

6. KOOP SOUVENIRS WANNEER JE KAN

En wacht dus niet tot het einde van je reis. Want ik weet niet hoe het met jou zit; ik vind dan nooit waar ik naar op zoek ben. Dan m’n nieuwe aankopen maarĀ iets langer meedragen! Gelukkig heb je nog genoeg ruimte over in je backpack als je punt twee hebt opgevolgd.

7. PLAN (BIJNA) NIETS

Want de leukste dingen en de leukste mensen komen op je pad als je gewoon met de flow meegaat. Sta elke dagĀ op met een activiteit op de planning (dat kan zijn: iets actiefs doen of juist gewoon chillen met je billen) en Ā de rest van de tijd zie je wel. Vervelen doe je je sowieso niet!

8. DOE WAAR JE ZELF ZIN IN HEBT

Want dat mag nou eenmaal op reis. Of je nu backpackt of een ander type reis maakt. Je hebt vakantie!

samenwerking

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’