Even een bommetje droppen: boek je vanuit Nederland, dan betaal je eigenlijk standaard meer dan wanneer je in Portugal of aan de andere kant van de wereld je ticket aanschaft. Ja, dat lees je goed. Niet tof! Maar gelukkig zijn er trucjes om dat voortaan te omzeilen en je geld in je zak te houden.Ā 

Kiwi.com deed onderzoek naar een miljoen vluchten vanuit 80 landen, en zette de verschillen tussen lange en korte vluchten, en prijsvechters en premium luchtvaartmaatschappijen, op een rijtje.

Wist je dat je, wanneer je boekt vanuit Nederland, gemiddeld maar liefst ā‚¬50,10 per 100 kilometer betaalt? Gemiddeld dus, want bij een korte vlucht kun het zo maar oplopen naar ā‚¬73,56 voor diezelfde afstand. We zijn daarmee bijna de koploper van de wereld, alleen BelgiĆ« weet het nog bonter te maken. MaleisiĆ« daarentegen, is juist spotgoedkoop. Net als een Portugal, Zweden en Spanje.

Ā Tips goedkope vliegtickets

De 10 goedkoopste landen om je ticket te boeken:

 1. Maleisiƫ
 2. Bulgarije
 3. India
 4. Turkije
 5. Roemeniƫ
 6. Indonesiƫ
 7. Portugal
 8. Thailand
 9. Zweden
 10. Spanje

De duurste landen om je ticket te boeken:

 1. Belgiƫ
 2. Nederland
 3. Qatar
 4. Chili
 5. Verenigde Arabische Emiraten
 6. Salomon Eilanden
 7. Serviƫ
 8. Oostenrijk
 9. Libanon
 10. Oman

ā‡’ Bekijk hier de volledige top 80

Tips goedkope vliegtickets

Hoe kan dat?

En nu vraag je misschien af hoe het mogelijk is dat er zoveel verschillen zijn. Dat ligt aan meerdere factoren: denk bijvoorbeeld aan veranderende olieprijzen, de Brexit, recente verkiezingen en een fluctuerende wisselkoers.

Maar ook locatie is belangrijk:Ā als je vanuit het buitenland een KLM-ticket boekt, ben je vaak goedkoper uit dan vanuit Nederland. Als Nederlandse maatschappij heeft KLM een lager marktaandeel over de grens en dan is het voor hen slim om goedkoper te zijn dan hun concurrenten daar.

Ook is de ene reisroute populairder in land A dan in land B: hoe populairder de route, des te groter de vraag, en des te hoger de prijs. En andersom ook: is een route ergens juist niet zo favoriet, dan is de kans groter dat je juist dan voor een prikkie je ticket op de kop kan tikken.

Boek je ticket voortaan zo:

 • Check vergelijkingswebsites als Kiwi.com of Skyscanner om te zien wat de goedkoopste optie vanuit Nederland is, en vergelijk die prijs met de resultaten die je krijgt als je je locatie verandert naar een MaleisiĆ«, Spanje of welk ander (goedkoop) land dan ook;
 • Boek vervolgens ‘zogenaamd’ vanuit dat andere land (veel websites geven je de optie om je land aan te klikken): soms loont het maar een paar euro, het kan ook hard oplopen;
 • Let ook op wat achter de ‘.’ staat. Op de Nederlandse website (.nl) van KLM betaal je bijvoorbeeld standaard ā‚¬10,- aan boekingskosten, op de Franse zusterwebsite van KLM (Airfrance.fr) helemaal niets.
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’