fbpx

TURKIJE: 5 praktische reistips

Cappadocië

Het staat inmiddels al een paar jaar op mijn wishlist: rondreizen door het Turkse Cappadocië! Echt, wat lijkt dit me een mooie plek om te bezoeken. Een precieze vertrekdatum heb ik nog niet, maar ik ben me al wel meer en meer aan het inlezen over deze bestemming en Turkije in het algemeen. Ik zette aantal praktische tips die ik hierbij tegenkwam alvast voor je op een rij: 

TIP 1: REGEL ONLINE JE VISUM

Heel handig om te weten: vanaf november 2014 ben je – als je met het vliegtuig naar Turkije gaat – verplicht om een visum aan te schaffen. Voorkom lange wachtrijen op het vliegveld, en zorg ervoor dat je vooraf alvast online je visum regelt. Zo kun je bij aankomst tenminste meteen beginnen met vakantie vieren!

TIP 2: FOTOGRAFEREN EN BETALEN

Turkije is een fantastisch land voor fotografen, vooral door de combinatie van veel lichtval en de vele verschillende landschappen. Aangezien ik in slechts drie dagen zomaar zo’n 500 foto’s kan schieten, neem ik altijd extra geheugenkaarten mee. Ook goed om te weten: voor het fotograferen van archeologische vindplaatsen of objecten in een museum moet in Turkije soms een kleine toeslag worden betaald. En ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: ga niet zomaar foto’s maken van de lokale bevolking, vraag het eerst netjes van tevoren.

TIP 3: ZORG VOOR VOLDOENDE CONTANT GELD OP ZAK

Er komen gelukkig steeds meer geldautomaten in Turkije. Echter, in de binnenlanden is dit vaak nog niet het geval. Zorg daarom dat je altijd voldoende contant geld op zak hebt. Ook voor het betalen van fooi. In Turkije is het namelijk gebruikelijk om 5-15% fooi te geven in hotels, restaurants en Turks baden, maar ook bij de kapper!

TIP 4: GA GEEN DISCUSSIE AAN OP POLITIEK OF RELIGIEUS GEBIED

Misschien wat voor de hand liggend, maar zeker in deze roerige tijden niet minder belangrijk: voorkom confrontaties en ruzies. Vermijd politieke en religieuze discussies, en praat liever over de vele mooie plekken van het land.

TIP 5: ZORG VOOR EEN GOEDE REISVERZEKERING

Zoals in elk ander land, vind je ook in Turkije wel (kleine vormen van) criminaliteit. Denk hierbij aan zakkenrollerij, maar ook aan diefstal uit hotelkamers. Natuurlijk berg je je spullen altijd goed op, maar vergeet ook niet een goede reisverzekering af te sluiten! Mocht er dan iets met je spullen gebeuren, dan heb je in ieder geval iets waar je op terug kunt vallen.

Ben jij al eens in Cappadocië (of Turkije in het algemeen) geweest?

Delen?

.

Gratis ebook

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.