Vlucht vertraagd, overboekt of zelfs geannuleerd? Behoorlijk klote! Uren wachten voor niets, vaak ook nog eens op een vliegveld waar je liever niet langer dan nodig wil zitten. Maar wist je dat je in veel gevallen recht hebt op een behoorlijke geldcompensatie?

Dit zijn die zogenoemde ‘in veel gevallen’:

 • Je vlucht moet minimaal 2 uur vertraagd zijn bij vluchten tot 1500 kilometer;
 • Je vlucht moet minimaal 3 uur vertraagd zijn bij EU-vluchten langer dan 1500 kilometer;
 • Je vlucht moet minimaal 3 uur vertraagd zijn bij niet EU-vluchten tussen de 1500 en 3500 kilometer;
 • Je vlucht moet minimaal 4 uur vertraagd zijn bij niet EU-vluchten langer 3500 kilometer;
 • Je vlucht moet zijn geannuleerd;
 • Je vlucht moet zijn overboekt;
 • Je moet geweigerd zijn bij het instappen;

of

 • Je moet door vertraging een aansluitende vlucht hebben gemist.

Vlucht vertraagd compensatie

En dit is vervolgens het geld dat je mag opeisen*:

Vluchtbestemmingen binnen de EU

 • €250 schadevergoeding bij een vertraagde vlucht tot 1500 km
 • €400 schadevergoeding bij een vertraagde vlucht van meer dan 1500 km

Vluchtbestemmingen buiten de EU

 • €250 schadevergoeding bij een vertraagde vlucht tot 1500 km
 • €400 schadevergoeding bij een vertraagde vlucht van 1500 km tot en met 3500 km
 • €600 schadevergoeding bij een vertraagde vlucht van meer dan 3500 km

Dit is wettelijk bepaald door het Europees Parlement.

* Goed om te weten: duurt je vertraging tussen de 3-4 uur en vlieg je meer dan 3500 kilometer? Dan heeft de luchtvaartmaatschappij het recht om de vergoeding met de helft te verminderen.

Vlucht vertraagd compensatie

COMPENSATIE VOOR VERTRAGING AANVRAGEN

Het recht op een geldcompensatie an sich is natuurlijk heel fijn. Minder fijn: bij veel luchtvaartmaatschappijen heeft het nogal wat voeten in de aarde om ook daadwerkelijk geld te krijgen. Ben je niet alleen nĂłg meer tijd kwijt, ook nĂłg meer van je goede humeur. En dat wil ik natuurlijk niet liever niet op m’n geweten hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere websites die de aanvraag voor je willen regelen. Ik deel mijn favorieten graag met je:

Vlucht-vertraagd.nl

Vlucht-vertraagd.nl is mijn favoriet. Zij werken op basis van: kunnen we niets voor je doen? Dan kost het je ook niets! No Cure, No Pay dus. Wanneer ze wel succes hebben, en dat is volgens hun eigen zeggen maar liefst 98% van de rechtszaken, dan betaal je ze €25% over de ontvangen schadevergoeding.

Vlucht vertraagd compensatie

Claimingo.nl

Bij Claimingo.nl kun je kiezen uit twee opties: Claim&GO en No Cure, No Pay. Bij de eerste krijg je binnen een week €180 overgeschreven op je rekening, of het Claimingo nou wel of niet lukt om het geld van de luchtvaartmaatschappij te krijgen. Is een stuk lager dan waar je officieel recht op hebt, maar zo weet je in ieder geval zeker dat je gegarandeerd geld ontvangt. Bij No Cure, No Pay krijg je je geld zodra het geregeld is, verminderd met 25% (dat is de fee voor Claimingo zelf). Dit kan een poosje duren (zelfs tot acht maanden), maar dan haal je er wel het maximale uit.  En krijg je niets, dan betaal je ook niets.

Vlucht vertraagd compensatie

EUclaim.nl

EUclaim.nl hanteert eigenlijk dezelfde optie als de bovengenoemde No Cure, No Pay. Ook zij zetten alles in het werk om jouw geld te regelen, en ook hier geldt weer: je betaalt niets als je geen compensatie ontvangt. Lukt het ze wel, dan ontvangen zij 29% van het bedrag + €26,-.

Vlucht vertraagd compensatie

ZELF JE COMPENSATIE REGELEN

Toch liever zelf de handen uit de mouwen steken? Zelf regelen kan natuurlijk ook! De Consumentenbond heeft een handige voorbeeldbrief opgesteld om naar de luchtvaartmaatschappij te sturen. Scheelt je alvast een hoop tijd. Je kunt de brief hier downloaden. Op de website kun je ook checken of je überhaupt recht hebt op geld.

Nog een laatste tip: bewaar altijd je boekingsbevestiging, je e-ticket en/of boarding pass. Je moet immers wel kunnen bewijzen dat je daadwerkelijk op de vlucht in kwestie zou zitten!

Good luck!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒