Ik ben een van die gelukkigen die na 27 jaar kan zeggen dat ze op toch best wat plekken in de wereld is geweest. Van kleine dorpjes in Afrika tot aan wereldsteden in Azië. Van de natuur in Amerika tot aan bounty stranden in de Caribbean. Het leven is zo slecht niet! En elke plek – waar ook ter wereld – heeft wel iets moois te bieden. Elke plek heeft wel iets dat ik mis en vaak mis ik zelfs heel veel dingen. Zo ook: Fins Lapland!

1. DE MENSEN

Echt, zelden heb ik vriendelijkere mensen ontmoet dan in Lapland. Die zo trots zijn op hun afkomst. Wat een gastvrijheid, openheid en respect voor de natuur. Prachtig om te zien hoe veel mensen nog minstens 50% van hun levensbehoefte direct haalt uit het dichtstbijzijnde bos en rivier. Daar kunnen wij echt nog wel iets van leren.

2. HET ETEN

Want wat kunnen ze hier toch lekkere visgerechten maken en wat smaakt rendiervlees toch lekker. Jam!

3. DE HOT TUBS

Ik ben dus eigenlijk niet zo’n fan van sauna’s, maar van hot tubs en bubbelbaden des te meer.

4. DE NATUUR

Omdat deze nog zo puur is. En zó mooi.

5. DE RENDIEREN

Wat zijn deze dieren mooi!

6. DE MANIER VAN LEVEN

Zie punt 1. Respect en liefde voor en vooral een mét de natuur.

7. JET-SKIËN

Toegegeven: ik durfde zelf niet zo goed achter het stuur. Als ik een wetsuit had aan gehad wel, maar koppig als ik was wilde ik gewoon mijn eigen kleren aanhouden. Spijt als haren op m’n hoofd had ik toen ik eenmaal op die jet-ski zat. Dat water is wel érg dichtbij! Dan maar achterop bij de pro’s. Net zo leuk (denk ik)!

8. DE KERSTMAN

Want ja, die bestaat dus echt hè?

9. KNUFFELEN MET DE HUSKY’S

Wat wat zijn ze mooi en lief.

10. DE WINTER

Ja, ik mis de winter in Lapland. Letterlijk, want ik was er in de zomer. En hoe geweldig dat ook was, kan ik niet wachten tot ik het ook in winterse sferen mee zal maken. Temperaturen ver onder nul, een prachtige witte wereld vol verse sneeuw, het noorderlicht (I hope) en de donkere dagen. Dat moet onvergetelijk zijn!

Credits hoofdfoto: Laura Coolen
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒