Misschien heb je het al een beetje door, maar het begint steeds meer te kriebelen om nu eindelijk eens écht te gaan wintersporten. Want: nog nooit gedaan en dat moet maar eens veranderen. Ik ben dus meer en meer rond aan het kijken naar mogelijke opties, en nu is m’n oog gevallen op… Noorwegen! Misschien niet het eerste land dat je associeert met pistes en après-ski, maar man, wat een (unieke) mogelijkheden biedt het. Ik wil! 

Waarom Noorwegen?Nou, om een hele hoop redenen, maar dit zijn (voor mij) wel de belangrijkste:

1. Het allerbelangrijkste: met een beetje geluk kun je het noorderlicht spotten. Met nog meer geluk is de piste op dat moment nog open en ski je dus onder het noorderlicht naar beneden. Hoe tof is dat?

2. Omdat het een heel lang skiseizoen heeft: de eerste pistes openden eind september al, en je kunt zelfs in mei nog terecht voor je portie sneeuw (en die sneeuw is van topkwaliteit heb ik me laten vertellen). Heel fijn en best noodzakelijk, gezien mijn plannen voor aankomend jaar (daarover zondag meer).

2. Er is gegarandeerd sneeuw in Noorwegen gedurende de wintermaanden, en de kwaliteit schijnt top te zijn (niet dat ik daar veel verstand van heb, maar ik snap wel dat het handig is als er daadwerkelijk sneeuw ligt).

3. Je bent altijd in de buurt van fantastische natuur (hallo skiën tussen de fjorden).

4. Geen enkel skigebied in Noorwegen is een massabestemming, wat er eigenlijk op neerkomt dat je nooit (lang) hoeft te wachten bij de skilift. En dat betekent: heel vaak op en neer kunnen op een dag, zodat je je skipas er dik uit haalt.

Wintersport Noorwegen

Maar denk je aan Noorwegen, dan denk je niet direct aan de meest budgetvriendelijke bestemming ooit. Maar zoals met elk land, kun je het ook hier zo duur maken als je zelf wilt en kun je het dus ook best betaalbaar houden. Er zijn meerdere skigebieden in het land te vinden, maar mijn oog is gevallen op Trysil. Het is het grootste skioord van Noorwegen, en dat biedt in mijn ogen meerdere voordelen:

  • Je hebt hier veel opties qua accommodaties, dus ook in prijsverschil
  • Het is op prima rijafstand van het vliegveld van Oslo, wat betekent dat je qua totale reistijd korter onderweg bent dan wanneer je met de auto naar bijvoorbeeld Oostenrijk gaat
  • Er zijn veel pistes te vinden (67 pistes op een oppervlakte van 75 kilometer) in allerlei kleuren, waardoor ook beginners zoals ik wat kunnen afwisselen in afdalingen
  • Naast skiën kun je hier ook heel veel andere dingen doen

Wintersport in Trysil

Trysil is een skigebied dat minden in de Noorse natuur ligt. Je kunt hier avondskiën (zie m’n punt over het noorderlicht), en dat is toch wel een van mijn doelen als ik m’n eerste lessen ga volgen: ik wil in het donker naar beneden durven. In totaal zijn er 67 pistes te vinden, goed gevarieerd in voor elk type skiër. Er zijn 11 zwarte, 18 rode, 17 blauwe en 21 groene pistes. Mocht ik echt een natuurtalent blijken, dan kan ik zelfs een piste af met een afdaling van 44% (Run 75) – al is dat natuurlijk ijdele hoop, laten we eerlijk wezen. Ook zijn er vier sneeuwparken.

Wintersport Noorwegen

Voor mij is het voor een eerste keer wintersport wel van wezenlijk belang dat er meer te doen is dan skiën. Want wat als blijkt dat ik allesbehalve een natuurtalent ben? Nou dan is er altijd nog langlaufen: er is 100 kilometer aan loipes in Trysil. Maar ik gok dat ik er eerder voor ga kiezen om met een hondensledetocht mee te gaan of zelf te gaan sleeën! Om daarna lekker de spa, het overdekte zwemparadijs de après-ski in te duiken. Als het avondskiën niets wordt kun je ook nog mee met een noorderlichtexpeditie.

Ik gok dat ik me hier wel meer dan prima kan vermaken!

Wintersport Noorwegen

Praktische informatie

Vervoer en accommodatie

Ja, de prijzen in Noorwegen liggen wat hoger dan hier. Maar nogmaals, je kunt het er zo duur maken als je zelf wilt. Onbetaalbaar is het sowieso niet, en je krijgt er een hoop tofs voor terug dat echt van goede kwaliteit is. Echt waar voor je geld dus. Zo vlieg je al voor nog geen honderd euro van Schiphol naar Oslo met KLM en pak je voor een paar euro de bus naar Trysil. Eenmaal daar is alles op loopafstand!

Wat accommodaties betreft: meer dan genoeg keuze in Trysil. Denk schattige hutten, denk luxe hotels, denk alles er tussenin. Boek bijvoorbeeld bij TUI!

Meer informatie

Wil je meer informatie over skiën in Noorwegen en de andere skigebieden? Ik vind zelf Norwayhomeofskiing.com een aanrader!


author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒