In Nederland ben ik niet zo van de treinen. Te veel vertraging, te vaak overstappen en vooral te duur. Het is voor mij veel praktischer en sneller om ergens met de auto heen te gaan. In het buitenland is het een ander verhaal: zo vond ik mijn treinreis op Java van Yogyakarta naar Surabaya echt geweldig. En stiekem heb ik al jaren de wens om het volgende eens te doen: meereizen op de Transsiberië Express. De ultieme treinreis als je het mij vraagt.

DE TRANSSIBERIË EXPRESS?

Ik gok dat de kans vrij groot is dat je weleens over deze treinroute gehoord hebt. Siberië. Koud. Lang. Maar houdt de Transsiberië Express nou precies in? De Transsiberië Express rijdt over de langste spoorlijn ter wereld dat slechts door een land rijdt: hij is bijna 9.300 kilometer lang. Zoals de naam ‘Transsiberië’ al aangeeft gaat de trein dwars door Siberië. Om wat preciezer te zijn: van hoofdstad Moskou naar het aan de Japanse Zee gelegen havenstad Vladivostok en dan door naar het Chinese Beijing.

DE ROUTE

De reis duurt ruim een week, mits je niet tussendoor uitstapt. Bizar om te bedenken dat je al die tijd grotendeels in hetzelfde land blijft. Je voert door de vier hoofdregio’s van Rusland: Europees-Rusland, de Oeral, Siberië en het Verre Oosten. Na de laatste stop in Rusland (Vladivostok) rijdt de trein via Datong door naar Beijing. Een must is om in ieder geval te stoppen in Yakutsk, de koudste plek op aarde. Het is hier vaak nog kouder dan -40 graden Celsius! Je kunt onderweg in principe bij elk station uitstappen. Ook stopt de trein geregeld om je de gelegenheid te geven om even de trein uit te gaan, de nodige kiekjes te maken en om je etensvoorraad aan te vullen.

Echt, het lijkt me zo geweldig om eens dwars door Rusland te reizen. Uit te stappen in steden met miljoenen inwoners, maar waar ik tot nu toe nog nooit van heb gehoord. Om de bizar koude lucht in Siberië te voelen. De prachtige natuur te zien. En om dat bizarre gevoel van de treinreis zelf mee te maken. Geen douche aan boord, slapen in een stapelbed en m’n behoefte doen op een hurktoilet. Back to basic. En eindigen in Beijing, waar ik dan eindelijk eens over de Chinese Muur kan gaan lopen.

Can’t wait. Nu alleen nog even sparen!

Is dit een reis die jij zou willen maken?

*Hoewel dit bericht volledig op waarheid berust is en ik deze reis ook echt ontzettend graag zou willen maken, bevat dit artikel wel gesponsorde content.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 25 januari 2015.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒