Ik ga op vakantie en neem mee… mezelf! En dan kan het eigenlijk al niet meer fout gaan. We zijn weer fris en fruitig begonnen aan een nieuw jaar. Heb jij jezelf voorgenomen om toch eens die soloreis te maken dit jaar? Of twijfel je nog? Oh, wat spannend is zoiets. Geen zorgen. Dat ‘wat nou als’ gebeurt niet en mocht het al zo zijn dan komt het toch wel goed. Na ruim een jaar in mijn eentje op wereldreis te zijn geweest, kan ik je precies vertellen hoe jij ervoor zorgt dat jouw soloreis een succes wordt.

1. Verzamel informatie over de bestemming

Het is verstandig om je van tevoren goed in te lezen. Wat zijn de normen en waarden van een land? Wat is gebruikelijk in hun cultuur? Wat wil je zien en doen? Je hoeft uiteraard niet een hele gids uit je hoofd te leren, maar ik ben er wel achter gekomen dat je er vrede mee moet hebben dat je bijvoorbeeld de Japanse cultuur niet helemaal hoeft te begrijpen. Wanneer je dat doet, kan het genieten beginnen.

Soloreizen tips

2. Doe alsof je de weg weet

Als je niet weet hoe je ergens moet komen, dan zoek je het op. Dat is simpel. Er komen daar alleen wel een paar dingen bij kijken. Ten eerste: je wil niet de hele tijd met gebogen hoofd proberen de route op Google Maps te volgen. Je ziet niks van de omgeving en het is bijna onmogelijk om die route goed te lopen, want kaartlezen met Google Maps is een ellende. Ten tweede: locals zien aan je dat je zoekende bent. Je bent namelijk al een paar keer richting het westen gedraaid, toen weer naar het oosten en toch weer terug naar het westen.

Dat kan twee kanten op gaan: of ze willen je oprecht helpen of ze vinden je een makkelijke prooi. Dus mijn advies: loop altijd met rechte rug, zonder mobiel, doelbewust ergens naartoe. Ook al heb je geen idee waarheen. Je komt vanzelf een café of bushalte tegen waar je even stil kan staan om je opnieuw te oriënteren.

3. Laat los

Als het goed is heb je van te voren bedacht wat je allemaal wil gaan zien en doen op reis. Dat is super, maar reizen is geen invuloefening. Bussen en treinen komen te laat of soms zelfs niet, het ene plaatsje wat zo leuk leek, blijkt toch niet zo fantastisch te zijn en tijdens je paar dagen strand komt het met bakken uit de hemel vallen. Je kan je er gigantisch druk om maken en chagrijnig van worden, maar dat heeft totaal geen zin. Laat het gaan, laat het los!

4. Je bent alleen wanneer jij dat wil

Ook al ga je in je eentje op reis, de praktijk leert dat je bijna nooit alleen bent. Overal kom je mensen tegen en vrienden maken gaat makkelijker dan je denkt. Waar je deze mensen ontmoet? Hostels en activiteiten zoals een free walking tour, zijn altijd een succes. Wanneer je in je eentje koffie gaat drinken of een lekker koud biertje naar binnen werkt, dan kun je ook rekenen op aanspraak.

Vergeet niet dat mensen nooit denken: ‘ach, wat zielig’. Zij zit daar helemaal alleen. Nee, ze vinden het hoogstwaarschijnlijk bijzonder dapper en zijn benieuwd naar je verhaal. Overigens hoef je natuurlijk niet altijd op iedereen in te gaan. Soms heb je gewoon geen zin om met mensen te praten, want je bent natuurlijk ook niet voor niets in je eentje op reis gegaan.

5. Trakteer jezelf regelmatig

Als je alleen op reis bent is het belangrijk dat je het jezelf naar je zin maakt. Jij bent de enige die het echt kan verpesten, maar ook de enige die er absoluut een feestje van kan maken. Persoonlijk vind ik dingen al gauw overbodig. Ik moet eigenlijk zeggen: ‘vond’, want dat heb ik inmiddels wel afgeleerd. Ga voor die massage, boek een keer een luxere overnachting tussendoor, bestel een goed glas wijn, pak gewoon eens de taxi, reserveer die gave tour. Ik snap dat je een bepaald budget hebt, maar als je dit af en toe eens doet dan ben je tijdens die reis alleen maar gelukkiger en voelt het echt als een cadeautje. En wat is er nou belangrijker: een waanzinnige reis waar je met een grote glimlach aan terug denkt of nog wat extra centen op je bankrekening?

Soloreizen tips

Mocht je het nou ontzettend spannend vinden en kun je wel wat hulp gebruiken met het plannen van jouw reis? Laat het mij gerust weten. Always happy to help!

author-sign

Lonne

Niks moet, maar de wereld móet gezien worden. Daarbij help ik je niet alleen door hier op Reisdoc tips te delen, ook stel ik reizen op maat samen zodat jij onbezorgd kan genieten van een fantastische reis. Solon Travel is jouw persoonlijke reisspecialist. Benieuwd hoe het werkt? Neem een kijkje op solontravel.nl!