Je werkt je elke week uit de naad voor je baas. Je kijkt elke maand weer halsreikend uit naar de dag dat je rekening weer wordt aangevuld. En je houdt aan het einde van je geld vrijwel altijd nog een stukje maand over. Story of my (former) life.¬†Hoe ik dan toch zo vaak op reis¬†kan? Omdat ik inmiddels heb geleerd hoe ik slim met m’n geld om kan gaan. En dat gaat nou eenmaal net even iets makkelijker als je een fijn doel voor ogen hebt. Ik vertel je hoe je snel spaart voor je ¬†volgende vakantie!

SPAAR VOOR JE REIS

 • Verkoop spullen die je niet meer gebruikt: Marktplaats is de ideale plek om iemand anders blij te maken met voor¬†jouw afgedankte kleding, meubels en schoenen. Heel rijk word je er waarschijnlijk niet van, maar die paar tientjes extra zijn altijd mooi meegenomen. En waarom zou je spullen bewaren die je toch niet meer aantrekt of gebruikt?
 • Zet een spaarpot neer. Klinkt heel simpel en dat is het ook. Spreek met jezelf af dat je voortaan al je kleingeld hierin stopt; zulke kleine bedragen mis je eigenlijk niet eens. Een collega van mij heeft dit gedaan en had na een jaar ineens ruim driehonderd euro bij elkaar gespaard! De moeite waard, toch?
 • Een andere manier is om te sparen volgens de ‘52 Week Money Savings Challenge‘.¬†Het principe is heel simpel: de¬†eerste week spaar je ‚ā¨1, de tweede ‚ā¨2,- en in de laatste week ‚ā¨52,-. Je spaart elke week dus een euro extra. Na een jaar ben¬†je ‘ineens’ ‚ā¨1378¬†rijker.

BESPAAR – IN JE DAGELIJKS LEVEN

Kijk, je hoeft echt niet op een houtje te bijten. Je kunt nog steeds leuk leven als je even wat minder geld te besteden hebt, sterker nog, je kunt zelfs heel makkelijk wat euro’s per maand besparen:

 • Koop alleen dingen die je echt nodig hebt: ik ging voorheen bijna wekelijks wel de stad in om een nieuw shirtje, nieuwe nagellak of wat dan ook te halen. Tot ik tot de conclusie kwam dat dat eigenlijk heel erg zonde is van je geld. Niet alleen blijft er daarom heel veel kleding onaangeroerd in je kledingkast liggen (soms zelfs met kaartje er nog aan), je wordt er ook heel erg materialistisch van (je wilt steeds meer, meer meer). Als je dat gewoon niet meer doet, besef je ineens hoeveel je hebt √©n je¬†bespaart er ook nog eens tientallen euro’s mee per maand mee.
 • Je kunt eigenlijk heel makkelijk een hoop geld besparen door onnodige kosten¬†de deur uit te werken: veel mensen hebben tegenwoordig bijvoorbeeld¬†geen¬†televisie- en vast telefoonabonnement meer. Met Netflix, je mobiele telefoon en Uitzending Gemist kom je een heel eind om alsnog genoeg vermaak te hebben! Scheelt¬†zo weer een paar tientjes per maand.
 • Check je verzekeringen: die kunnen vaak een heel stuk goedkoper dan je denkt! Ga ook gelijk na of je al die verzekeringen nog steeds nodig hebt (zo betaalde ik nog een paar maanden voor mijn autoverzekering terwijl m’n bak allang afgekeurd was).
 • Ben jij ook zo’n lekkerbek? Of ben je niet zo’n keukenprins(es)? Ik behoor tot beide categorie√ęn: verrassend is het dus niet dat ik graag buiten de deur eet. Maar ja, dan ben je gemiddeld wel zo’n ‚ā¨3,-0 √° ‚ā¨40,- per keer kwijt. Voor mij is het eigenlijk d√© manier om mijn eigen keuken te vermijden en om bij te kletsen met vrienden. Maar eigenlijk is het net zo gezellig¬†om gewoon bij iemand thuis te tafelen. Samen koken is dan al een stuk minder erg en afhalen of bestellen blijft ook echt¬†stukken betaalbaarder dan uit eten gaan!

BESPAAR – OP REIS

 • Je kan op vakantie en je kan op vakantie. Je kunt dus super-de-luxe op reis gaan waarbij je echt van A tot Z in de watten wordt gelegd, maar je kunt uiteraard ook met iets minder genoegen nemen. Maakt de ervaring echt niet minder leuk, terwijl het wel¬†betekent dat je net even wat vaker weg kan gaan omdat je veel geld bespaart.
 • Kies ook eens voor bestemmingen die sowieso niet duur zijn; qua vervoer ernaartoe als het verblijf zelf. Zo is Belgi√ę lekker om de hoek, waardoor je er makkelijk met een tank naartoe kunt rijden √©n je hoeft eigenlijk maar een¬†of twee¬†overnachtingen te fixen.
 • Aan de andere kant is het slim om eens te kijken of je niet voor een iets langere tijd weg kunt, waardoor je meerdere bestemmingen kunt combineren. Zeker Azi√ę is hiervoor heel geschikt. Zo hoef je maar een keer een ver ticket te betalen, terwijl je kosten ter plekke veel lager liggen dan in Nederland. In een maand tijd kun je bijvoorbeeld prima een deel van Thailand bereizen √©n Cambodja zien.
 • Ga juist iets minder lang weg. Ga in plaats van drie weken, twee weken. Zo kom je nog steeds tot rust, kun je nog steeds heel veel zien √©n je bespaart een hoop geld op al je uitgaven. Daarnaast spaar je ook nog vakantiedagen op, waardoor je later in het jaar gewoon nog een keer weg kan. Win-win-win, als je het mij vraagt.
 • Neem eten (en drinken) mee voor onderweg: scheelt een hele hoop in vergelijking met wegrestaurants, vliegvelden en in het vliegtuig.
 • Check of het ontbijt al¬†bij¬†je hotelovernachting in zit. Zo niet, vergelijk de prijs met het bedrag dat je zou uitgeven als je buiten de deur gaat eten. Wat is goedkoper?

Wat zijn jouw beste bespaartips?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ‚áí